Ton van den Berg Voorzitter

Beste verzekering

Een aantal weken terug ben ik thuis gekomen na een heerlijke vakantie met mijn gezin in Spanje. Naast fijne herinneringen en wat souvenirs bleek ik ook een bacteriële infectie mee te hebben genomen naar Nederland. Nadat ik een enorme bult op mijn rug ontwikkelde en ik aanvallen van hevige koorts kreeg, werd ik opgenomen in het ziekenhuis. Daar ging mijn vakantiegevoel!

In het ziekenhuis zag ik personeel op hun tandvlees lopen. Ik werd overgeplaatst naar een afdeling waar alle bedden bezet waren. Door een gebrek aan personeel was een van de vleugels gesloten, waardoor het enorm druk was. Toch merkte ik als patiënt nauwelijks dat er enorme tekorten waren aan personeel en bedden. Het personeel was namelijk zorgzaam en professioneel. Ik ben inmiddels (bijna) helemaal hersteld.

De vergelijking met Defensie laat zich gemakkelijk maken. Defensie is al jaren een verwaarloosde organisatie. Er zijn verschrikkelijke tekorten aan personeel, die neerkomen op 9000 vacatures! De Algemene Rekenkamer concludeert jaar na jaar dat er een disbalans is tussen budget en ambitie van Defensie. De oproep van de nieuwe CDS en zijn ondercommandanten om 4 miljard euro extra vrij te maken voor Defensie laat niets aan de verbeelding over. Het is 5 voor 12 voor Defensie en de politiek moet handelen.

Ondanks alle uitdagingen, staan de medewerkers van Defensie altijd klaar wanneer het nodig is. Als er snel moet worden geëvacueerd vanuit Afghanistan, is Defensie paraat. Wanneer er een watersnoodramp is in Limburg, reikt Defensie de helpende hand. Zijn er bosbranden in Albanië? Dan sturen we gewoon de Luchtmacht.

Het is tijd dat de loyaliteit van de medewerkers van Defensie wordt omgezet in een rechtvaardige cao en dat de politiek de brede problemen van Defensie serieus neemt. Defensie is namelijk onze enige en beste verzekering voor onze vrijheid.

Over verzekeringen gesproken, kijk eens naar onze partner DFD! Sinds kort ben ik daar zelf klant. Ik ben door hen goed geholpen en bespaar ook nog eens op mijn verzekeringen. Een aanrader!

Deze blog is gepubliceerd in de op 2 oktober 2021 verschenen papieren uitgave van OpLinie
.