Anne-Marie Snels Oud-voorzitter

Column nr. 2, 2014

Het zijn de warmste vroege lentedagen ooit terwijl een aantal mannen en vrouwen die op missie naar Mali gaan in een kas oefent om te wennen aan Malinese temperaturen. Ik vind het slim bedacht, en hopelijk helpt het de militairen om straks sneller te acclimatiseren.

Het zou mooi zijn als Defensie altijd zo inventief is en altijd snelle oplossingen zou bedenken. Voor het AOW-gat bijvoorbeeld, voor de CAO die per 1 maart 2013 al afliep, of voor de Veteranenzorg. Maar dan bespeur ik traagheid alom bij de Defensietop.

AOW gat
Zoals u in OpLInie op pagina 6 kunt lezen, hebben wij de rechtszaak rond het AOW gat verloren. Is daarmee alles verloren? Nee, er blijven meer rechtswegen mogelijk, maar vervelend is wel dat daardoor de onzekerheid voorlopig blijft voortbestaan. En dat geldt zowel voor de postactieve als de actief dienende militairen. Nu al zijn er duizenden militairen die met UKW zijn en tegen een AOW-gat oplopen van enkele maanden tot straks twee jaar. Defensie zou ook met de bonden kunnen gaan onderhandelen. Maar ondanks al onze verzoeken de afgelopen paar jaar om in gesprek te gaan blijft het aan Defensiezijde ijzig stil. Wat mij betreft kan het niét zo zijn dat Defensie blijft zeggen dat je verplicht met UKW moet, niet mag nadienen, en vervolgens de forse rekening eenzijdig bij werknemers neer legt. De AFMP zal alle mogelijke juridische wegen onderzoeken om dit probleem aan te pakken en op te lossen. Houd onze website goed in de gaten.

Cao
Het laatste arbeidsvoorwaarden akkoord liep per 1 maart 2013 af. De afgelopen jaren zette het kabinet ons, zéér tegen onze zin, op de 0-lijn. Er viel dus niets te onderhandelen. Met Prinsjesdag stelde het kabinet voor 2014 voor alle overheidsectoren 200 miljoen euro beschikbaar. Plus de mededeling dat vanaf 2015 weer normale arbeidsvoorwaardenonderhandelingen plaats kunnen vinden. De AFMP wil in 2014 ook een deel van die 200 miljoen euro om de arbeidsvoorwaarden enigszins te verbeteren. Dat zou pas écht een gebaar zijn waarmee de werkgever waardering en erkenning toont voor de loyaliteit van het Defensiepersoneel. Geen grote stap, daarvoor ontbreekt nu de financiële ruimte. En wij vinden het óók van belang zoveel mogelijk werkgelegenheid te behouden. Maar wél een belangrijke eerste stap om het vertrouwen enigszins te herstellen en de negatieve spiraal te doorbreken. We willen eindelijk boter bij de vis!

Zorg voor veteranen
Mede dankzij de inspanningen van de AFMP komt er een Veteranenloket, ook hierover kunt u in deze OpLinie lezen. Terwijl de zorg aan de Nederlandse burgers door alle bezuinigingen steeds verder wordt uitgekleed en aan de gemeenten wordt overgelaten, wordt er op dit punt wel goed voor (voormalige) militairen gezorgd. Nederland is het ook verplicht aan zijn veteranen om de noodzakelijke zorg te blijven bieden. Er komt een Veteranenloket, dat wordt uw ingang om veteranenzorg op maat te krijgen. Het loket kent één telefoonnummer en is 24 uur per dag en zeven dagen in de week bereikbaar. Op die manier kan acute hulp worden geboden aan veteranen met uitzendinggerelateerde klachten. Het Veteranenloket opent op 11 juni haar deuren. Met de Veteranenwet en het Veteranenbesluit in de hand kan de veteraan dus een beroep doen op goede zorg.

Nieuwe website plus gastcolumn
Het is even wennen, de nieuwe website van de AFMP www.afmp.nl. In OpLinie krijgt u op pagina 22 een aantal tips waar u wat kunt vinden. De website is gebruiksvriendelijker geworden waardoor u makkelijker toegang hebt tot de informatie die u zoekt. Ik hoop dat u hierdoor nog vaker op de site kijkt, want daar treft u het meest actuele nieuws. Of volg me op twitter voor dagelijkse nieuwtjes en standpunten @AnneMarieSnels
Op pagina 25 leest u een gastcolumn, vrouwvanmilitair is partner van een militair op missie. Laat de column ook eens aan úw partner lezen is mijn persoonlijke advies.
Ik wens u veel leesplezier.

Hartelijke groet,

Anne-Marie Snels