17 september 2015

Actie in Den Haag: Loonakkoord teruggegeven aan Minister

De AFMP, MARVER en FNV Overheid hebben tijdens de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer het Loonakkoord teruggegeven aan de Minister. Dat gebeurde symbolisch bij de voordeur van het Ministerie van Defensie op Plein 4.

De waardig verlopen actie van o.a. militairen in uniform trok aardig wat bekijks van voorbijgangers en ook de pers liet zich zien. Vooraf gaven voorzitters Anne-Marie Snels (AFMP) en Ton de Zeeuw (MARVER) de vele tientallen (kader)leden tekst en uitleg over het waarom van de actie en over het verloop ervan. Tijdens dit 'voorafje' kwamen Han Busker (NPB) en FNV-voorzitter Ton Heerts ook langs om tot actie op te roepen.

Het Loonakkoord was afgebeeld op borden, met daarnaast ook een bord waarop de namen en handtekeningen van de ondertekenaars staan. Bij aankomst van de militairen op het Plein werden de borden aan passanten getoond, later werden ze door de voorzitters tegen de voordeur gezet. Er werd aangebeld en Snels en De Zeeuw hebben nog rustig gewacht todat er werd opengedaan, maar niet geheel onverwacht bleef de deur gesloten...

De actie moet vooral ook gezien worden in het licht van de acties in andere overheidssectoren. Duidelijk is dat we doorgaan met strijden totdat er een goed resultaat is. Al zullen we eerst de uitkomst afwachten van het kort geding dat door de FNV is aangespannen, met als inzet het van tafel gaan van het gesloten akkoord tussen het kabinet en de vakcentrales CNV, Ambtenarencentrum en CMHF. Het loonakkoord leidt tot een aanzienlijke verslechtering van de pensioenen van de 2,8 miljoen deelnemers van ambtenarenpensioenfonds ABP. De uitspraak is op 1 oktober a.s.

Bij de onderste foto links: Een mooi moment was het toen militairen een staande ovatie gaven aan een groep langstrekkende politiemensen. De politie was dezelfde dag in groten getale naar Den Haag getogen en trok van leer tegen het CAO-beleid van Minister Van der Steur.

Beluister het interview van Anne-Marie Snels met BNR

Zie ook dit FNV-bericht


<iframe width="540" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/6doC6aRVUW8" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>