23 oktober 2020

AFMP Corona Logboek - 23 oktober 2020

De volledige bemanning van het marineschip Zr. Ms. Groningen op Curaçao is uit voorzorg in quarantaine gegaan, nadat een bemanningslid positief is getest op het coronavirus. Dat bevestigt een woordvoerder van Defensie aan de Curaçaose nieuwswebsite NU.cw. Het bemanningslid testte vrijdag positief op het coronavirus, waarna de bemanning in quarantaine is geplaatst.

Naar omstandigheden maakt het besmette bemanningslid het goed. De Zr. Ms. Groningen ligt bij de marinebasis Parera op Curaçao. "Het schip zelf is operationeel gereed,” zegt defensiewoordvoerder Stefan de Haan. “Wanneer de situatie daarom vraagt kan het schip direct uitvaren en haar taken oppakken.” Het marineschip is sinds juli 2020 actief in het Caribisch gebied. Het schip wordt gebruikt voor kustwachttaken, reddingsacties, het verlenen van noodhulp en het onderscheppen van drugssmokkel.

Tientallen Belgische militairen besmet
Op een militair oefenterrein in Duitsland is bij tientallen Belgische militairen die daar oefenden het coronavirus vastgesteld. De besmettingen vonden plaats op een oefenplaats waar in november een onderdeel van het Nederlandse leger voor trainingen wordt verwacht. Op de militaire basis in het Duitse Bergen werd bij 68 Belgen een coronavirusbesmetting geconstateerd. De militairen maken deel uit van de 1065 manschappen die sinds begin vorige week in Duitsland schiettraining krijgen. Ze zijn inmiddels naar België teruggekeerd. De Belgische commandant van het onderdeel heeft zijn excuses aangeboden aan het Duitse leger. In november staan op het terrein oefeningen op het programma met zo’n 1500 Nederlandse militairen. De trainingen vinden plaats volgens strikte coronarichtlijnen. Zo is contact met de plaatselijke bevolking verboden. De militairen worden verdeeld in kleinere eenheden, die zo min mogelijk onderling contact hebben.

Militaire hulp voor Tsjechië
Ongeveer 300 militairen uit andere EU- en NAVO-lidstaten zullen richting Tsjechië worden ingevlogen om mee te helpen bij de bestrijding van het coronavirus. Eerder werd al bekend dat de Verenigde Staten 28 militaire artsen naar het land zullen sturen. Tsjechië heeft onder meer grote problemen met de toestroom van coronapatiënten naar ziekenhuizen. Daarom stuurt de Europese Unie onmiddellijk 30 beademingsapparaten naar het land. Als Centraal-Europees land kent Tsjechië het hoogste aantal coronabesmettingen en -doden per 100.000 inwoners van Europa. “De Europese Commissie wil onze Europese vrienden niet in de steek laten,” zo benadrukt EC-voorzitter Ursula von der Leyen in een video op Twitter.

Meer over:
Coronalogboek