7 april 2020

AFMP Corona Logboek - 7 april 2020

Nog meer militaire zorgverleners helpen mee in diverse Nederlandse ziekenhuizen. Dit aantal is uitgebreid van 90 naar 130. Defensie zet daarnaast 15 extra artsen in. De zorgverleners zijn aan het werk in het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem, het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk, het Medisch Spectrum Twente, HMC Haaglanden, het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft en de Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar.

De krijgsmacht levert ook 75 veldbedden aan de kinderopvang in Assen. Dat is noodzakelijk. Het aantal kinderen dat door de thuissituatie in 24-uurs-opvang vertoeft, is namelijk gestegen. Daarom is er een aantal extra opvanglocaties gecreëerd. Het Slingerland Ziekenhuis in Doetinchem heeft vier anesthesie-apparaten ontvangen van Defensie.

Voetballer vervult dienstplicht tijdens coronacrisis
Wat doe je als voetballer nu je vanwege de coronacrisis voorlopig niet op het voetbalveld mag verschijnen? Heung-Min Son van de Britse voetbalclub Tottenham Hotspur gaat in elk geval niet bij de pakken neerzitten en gaat tijdens de komende voetballoze periode zijn militaire dienstplicht in Zuid-Korea vervullen. Son keerde vorige week terug naar zijn thuisland Zuid-Korea. Daar zit hij twee weken lang in quarantaine, omdat hij overkwam vanuit Londen. In Zuid-Korea duurt de dienstplicht normaal gesproken 21 tot 24 maanden. Omdat Son met het nationale elftal van Zuid-Korea in 2018 goud won op de Aziatische spelen, hoeft hij alleen de militaire training en het maatschappelijk werk op te pakken. Son zal na zijn twee weken durende quarantaine starten met zijn training op het eiland Jeju. Deze training neemt zo’n twee weken in beslag, het maatschappelijk werk duurt in totaal 544 uur.

35 militairen terug uit Irak
Ongeveer 35 militairen zijn zaterdagochtend teruggekomen uit Irak. Daar namen zij deel aan een trainingsmissie, die inmiddels is stilgelegd vanwege het coronavirus. Minister Bijleveld van Defensie maakte onlangs al bekend dat een deel van de Nederlandse militairen op buitenlandse missies tijdelijk zou terugkeren. De militairen werden teruggebracht met een C-130 Hercules van de Luchtmacht. Eind vorige maand keerden al ongeveer veertig militairen uit het noordwesten van Afghanistan terug. Ongeveer 130 militairen zijn daar gebleven, omdat de activiteiten deels worden voortgezet. Ook in Kabul zitten nog een paar Nederlanders, net als in Jeruzalem. De vier Nederlanders in Burkina Faso, die voor een stilgelegde Amerikaanse trainingsmissie werken, zijn wel teruggekeerd.

 

Meer over:
Coronalogboek