12 april 2024

AFMP: ‘Steun aan de Oekraïne moet buiten 2%-norm vallen’

De 400 miljoen euro die volgens de uitgelekte voorjaarsnota wordt gereserveerd voor steun aan de Oekraïne zou niet mogen meetellen om de 2%-norm van defensie-uitgaven te halen. Dit benadrukte AFMP-voorzitter Ruud Bergsma vandaag in een interview met BNR Nieuwsradio. Naar zijn overtuiging heeft Defensie veel meer dan deze 2% nodig.

Na berichtgeving van RTL Nieuws over de Voorjaarsnota bevestigden Haagse bronnen gisteren dat de overheid, buiten de al reserveerde 2 miljard euro, nog eens 400 miljoen euro uitgeeft om de Oekraïne te ondersteunen. Als dit gebeurt, dan voldoet ons land ook de komende jaren aan de NAVO-norm. Die norm bepaalt dat landen tenminste 2% van hun bruto binnenlands product (bbp) aan Defensie moeten besteden.

Geld nodig

Ruud toont zich in het interview met BNR Nieuwsradio verheugd over de aangekondigde plannen, maar volgens hem zou de langdurige steun aan de Oekraïne buiten de NAVO-norm moeten vallen. “Defensie heeft al dat geld zelf nodig,” zo benadrukt hij. “Als je wilt herstellen wat je in 35 jaar hebt bezuinigd en kapotgemaakt, dan heb je zelfs meer nodig dan die 2 procent.”
Op zich is hij het volledig eens met het bieden van extra middelen aan de Oekraïne. “De Oekraïne is echt onze achtertuin. Daarvoor moeten we absoluut klaarstaan.”
Wel vindt hij dat het militaire denken na tachtig jaar vrijheid wat is weggeëbd. “Er moet heel veel gebeuren en worden hersteld.”

Mankracht en middelen

Het geld voor Defensie moet in Ruuds ogen vooral worden besteed aan mankracht en middelen. “De militaire mannen en vrouwen hebben goede middelen nodig,” zegt Ruud, die onder meer wijst op tanks, drones en luchtafweergeschut. “Dingen die in het NAVO-eisenpakket staan, maar waar wij niet aan meedoen.”

Via deze link vind je het volledige artikel van BNR Nieuwsradio, waarin Ruud als AFMP-voorzitter zijn licht laat schijnen op dit onderwerp. Daar kun je ook het interview met hem terugluisteren.

Meer over:
Media