11 september 2019

AFMP-voorzitter: ‘Defensie solt met gezondheid personeel’

AFMP-voorzitter Anne-Marie Snels reageert kritisch op het via RTL Nieuws naar buiten gekomen nieuws dat Defensie nog altijd geen betere gasmaskers heeft aangeschaft na een alarmerend rapport van TNO uit 2005. Uit dit rapport blijkt dat het beschermingsniveau van het Nederlandse FM12-gasmasker ‘te ver daalt’ bij zware inspanning. “Defensie solt met de gezondheid van haar personeel."

Volgens Snels blijkt er een beter en veiliger gasmaker voorhanden, dat binnen Defensie al beperkt beschikbaar wordt gesteld. “Defensie dient dat masker direct beschikbaar te stellen aan iedere militair die dat vanuit zijn functie nodig heeft," meent zij. Ook Tweede Kamerleden zijn verontwaardigd over het feit dat Defensie geen betere gasmaskers heeft aangeschaft na het kritische TNO-rapport. Zij willen weten waarom Defensie nog altijd geen maatregelen heeft genomen en gaan opheldering vragen aan de staatssecretaris. Volgens de regeringspartijen VVD, CDA en D66 zouden Nederlandse militairen altijd de beste maskers tot hun beschikking moeten hebben. In verschillende praktijksituaties blijken Nederlandse gasmaskers niet goed te functioneren.

Geschokt
Tegenover RTL Nieuws toont ex-commando Nick Zwaneveld zich geschokt over het nieuws dat gasmakers onvoldoende bescherming bieden tegen gifgassen. "Ik wist niet dat ons masker niet goed was", zegt hij. Zeventien jaar lang maakte Zwaneveld onderdeel uit van de elite-eenheid van het Korps Commandotroepen (KCT). In gebieden waar de risico's het grootst zijn wordt er als eerste een beroep gedaan op de mannen van het KCT. Hij vindt dat Defensie hem had moeten waarschuwen voor de beperkingen die aan zijn gasmasker zitten. "We zijn onnodig zijn blootgesteld aan potentiële risico's."
De ex-commando, die eerder dit jaar afzwaaide, was in landen waar daadwerkelijk een dreiging bestond voor een aanval met chemische of biologische wapens. "Ik moest verplicht een gasmasker bij me hebben."

 

Meer over:
GVW