5 januari 2021

Belastingservice 2021: aangifte 2020

Als AFMP/MARVER-lid kun je sinds half februari 2021 via de website www.afspraakmakenfnv.nl een afspraak maken om je belastingaangifte te laten verzorgen door een van de 4000 vrijwilligers van de FNV-belastingservice. Zoek hiervoor een invullocatie bij jou in de buurt en klik op het blauwe icoon ‘afspraak maken’.

Wil je telefonisch een afspraak maken via het FNV-contactcenter (088-3680368)? Geef tijdens het telefoongesprek dan aan dat je lid van de AFMP of MARVER bent. Mogelijk wordt dan je lidnummer gecontroleerd. Let op! Mogelijk kun je geen telefonische afspraak maken, want vol=vol. Het is bovendien nog een groot vraagteken of vanaf 1 april fysieke afspraken op locatie kunnen worden gemaakt. Kun je op één of andere manier als AFMP/MARVER-lid geen afspraak maken, heb je hulp nodig bij het aanmelden op een locatie bij jou in de buurt of bij het aanvragen van een machtigingscode? Neem dan contact op met Bert Weeren van de Commissie Belasting van de AFMP/MARVER via e-mail of telefoon: 085-9023967.

Machtigingscode
Als je het afgelopen jaar gebruik hebt gemaakt van de belastingservice van de FNV, dan ontvang je van de Belastingdienst automatisch de machtigingscode voor de aangifte over 2020. FNV-leden die in 2021 voor het eerst gebruikmaken van deze service, moeten een machtigingscode aanvragen bij de Belastingdienst. Als je een afspraak maakt voor een overleden partner, dien je indien mogelijk ook voor de overledene een machtigingscode aan te vragen.

Op twee manieren kun je een machtigingscode aanvragen:

1. Als je een DigiD-code hebt, log je in op DigiD en via ‘machtigingen’ kun je dan een machtigingscode opvragen. De code is direct beschikbaar.
2. Je kunt op werkdagen van 8.00 tot 22.00 uur bellen met de Belastingdienst: 088-1236555. Geef tijdens dit telefoontje je BSN-nummer door en vraag een machtigingscode aan. Het duurt ongeveer 5 werkdagen voordat je deze thuis per post ontvangt.

Machtigingscode toeslagen
In 2021 kun je ook een afspraak maken voor een toeslag of toeslagen. Hiervoor heb je ook een machtigingscode nodig. Anders dan bij de aangifte krijg je deze niet automatisch toegestuurd. De code moet je zelf aanvragen. Dit kan op dezelfde wijze en via hetzelfde telefoonnummer als bij de aangifte. Ook dan heb je de code na vijf werkdagen in huis. Houd hiermee rekening bij het inplannen van een afspraak. De code is nodig voor het lid en de partner.
NB: als je de machtigingscode toeslagen aanvraagt, is deze beperkt geldig. De code moet binnen 3 weken na dagtekening van de brief worden geactiveerd. Deze is dan een jaar geldig. De activatie kan plaatsvinden tijdens de afspraak met de FNV-belastingservice. Het is handig om niet eerder dan twee weken vóór de afspraak te bellen over de aanvraag van de machtigingscode.

Speciale aangiften & buitenland
Voor speciale aangiften, zoals bij overlijden en het wijzigen van je hypotheek wijzigen, en/of bij problemen kun je rekenen op hulp van de Commissie Belasting van de AFMP/MARVER. En ook als je in het buitenland woont of werkt en je hulp nodig hebt bij het invullen van jouw aangifteformulier, kan zij je met raad en daad bijstaan. Bert Weeren van deze commissie is bereikbaar via eerdergenoemde contactgegevens.

Wanneer moet mijn belastingaangifte binnen zijn?
Jouw aangifte inkomstenbelasting moet voor 8 mei 2021 bij de belastingdienst binnen zijn. Doe je voor 8 april 2021 aangifte? Dan krijg je voor 1 juli 2021 bericht. 

Meer over:
BVJ