10 oktober 2022

‘De AFMP pakt problemen goed en snel aan’

De 58-jarige Brigitte Bogaert is bewaker bij de DBBO in Schaarsbergen. Zij is sinds 2007 AFMP-lid. In een interview vertelt zij over haar werk en over de hulp die zij van onze bond kreeg. “De AFMP luistert echt naar jouw problemen en pakt deze snel en goed aan.”

Welke functie bekleed je?
Ik werk sinds 2007 als bewaker bij de DBBO. Ik begon ooit als bewaker in Ermelo, maar na een reorganisatie werd ik overgeplaatst naar Schaarsbergen. Als bewaker ben ik actief in de wacht, verricht ik interventies, houd ik toegangscontroles en loop en rijd ik patrouilles. 

Hoe verliep je loopbaan tot nog toe?
Nadat ik jarenlang in de horeca werkte, behaalde ik mijn beveiligingsdiploma en ging ik bij beveiligingsbedrijf Securitas werken. Later kwam ik via mijn man, die toen militair was, in contact met Henk Geerdink, CPG’er in Eibergen. Ik besloot een dagje met hem mee te lopen om het werk bij Defensie te leren kennen. Deze dag was leuk en uiteindelijk stapte ik vijftien jaar geleden daarom over naar de DBBO. 

Wanneer werd je AFMP-lid?
Toen ik bij Defensie binnenkwam in 2007, maakte mijn man me lid. Hij was als militair al sinds 1995 AFMP-lid. Ik vond het een fijn idee dat ik als lid kon rekenen op de nodige sociale zekerheid als zich werkproblemen zouden voordoen.

Schakelde je ons ooit in voor hulp?
Jazeker, ik klopte bij de AFMP aan, toen mijn werkgever me tegen de 55+ regeling in wilde dwingen om naar een andere standplaats te gaan voor een 16/7-functie waar ik geen nachtdiensten meer hoefde te draaien. Als ik op mijn huidige stoel wilde blijven zitten, moest ik deze nachtdiensten blijven doen.

Hoe heb je deze hulp ervaren?
Ik kwam in contact met Arjen Rozendal, sectorhoofd Marine en Burgerpersoneel van de AFMP. Hij heeft me goed geholpen. Arjen legde uit wat mijn rechtspositie was en verstrekte me alle informatie hierover, waardoor ik goed het gesprek kon aangaan met mijn werkgever. Omdat ik zelf best een gifkikker kan zijn als ik me tekort gedaan voel, adviseerde hij me om tijdens dit gesprek rustig en zakelijk te blijven. Hierna besloot mijn werkgever dat ik op mijn huidige stoel mocht blijven zitten. 

Wat is volgens jou de meerwaarde van de AFMP?
De AFMP luistert echt naar jouw problemen en pakt deze snel en goed aan. Toen ik bij de DBBO tegen problemen aanliep, belde ik ook het juridisch loket voor advies. Dit loket kan echter alleen iets zeggen over jouw rechtspositie in de burgermaatschappij. Zij weten niets over rechtspositionele zaken bij Defensie. De AFMP heeft wél specialistische kennis over bijvoorbeeld het BARD en het AMAR.

Dit interview is gepubliceerd op de achterpagina van de op 1 oktober verschenen editie van ons ledenmagazine OpLinie. Deze editie kun je ook lezen via onze ledenapp.

Meer over:
Vereniging