Arjen Rozendal Sectorhoofd Marine / Burgerpersoneel

De BSI

Wie kent ze niet (of er een voorstelling van maken) de geharde en uit steen gehouwen mannen van de Dienst Speciale Interventies (DSI). Onverschrokken en overtuigend het beste wapen tegen terreur!

Zo hebben jullie ook een BSI. Een kleine groep van specialisten. Iets minder gehard en eerder geboetseerd uit Play-Doh maar niet te min, een gevreesd wapen tegen onrecht! De Bond Speciale Interventies.

Geregeld heb ik mijn eigen interventies. Veelal klein en individueel van aard en soms zitten er interventies tussen die een gehele groep betreffen. Daar heb ik een recent voorbeeld van dat ik hier graag met jullie deel.

Meeuwennest
Het Paresto (Paarse Restaurant Organisatie) restaurant op de Marinebasis Den Helder (MBDH) was enkele maanden geleden negatief in het nieuws door ernstige gebreken aan het gebouw waarin het is gehuisvest, gebouw Meeuwennest. Slechts enkele weken geleden weer, toen de algehele voedselveiligheid binnen Defensie het nieuws haalde. Deze gebreken hebben invloed op de beleving van de gebruikers en de gasten die er kortstondig verblijven. Door een snelle interventie van de hoofdgebruiker (CZSK) zijn, met een korte sluiting, de ergste gebreken verholpen. (Nu ik het er toch over heb even een *duim omhoog aan de C-ZSK voor het snel acteren en het daarbij betrekken van de bonden!).

Naast de beleving op de materiële bedrijfsvoering is er ook een beleving bij het betrokken Paresto personeel als ze een rauwe roosterwijziging krijgen voorgeschoteld, koud geserveerd, zonder passend bestek.

Binnen twee dagen had ik verschillende leden aan de lijn gehad, allen werkzaam bij Paresto in gebouw Meeuwennest, waarbij mij werd verteld dat ze het gevoel hadden een onwelwillend rooster te moeten opvreten door daarvoor te moeten tekenen. Verder voelde men zich geïntimideerd en onder druk gezet door de leiding. Onder druk gezet! Intimidatie! Dat kunnen we als BSI niet laten passeren zonder passende interventie. Bovenover heb ik in de DOSCO (geen idee waar die afkorting voor staat of waar de wijziging van CDC voor nodig was) lijn mijn ontvangen signalen gedeeld en daaraan gekoppeld een ultimatum: volledige openheid van zaken binnen 48 uur en daarbij de beoogde oplossingsrichting. Hier niet aan voldoen zou betekenen dat drie dagen na verstrijken van het ultimatum het restaurant op de MBDH door de BSI gesloten zou gaan worden.

Maandagochtend, 08.00 uur had ik een goed gesprek met de Directeur Paresto. Hij erkende gelijk dat ze een valse start hadden gemaakt bij het personeel en besefte dat alles wat daarna kwam ook niet goed viel bij de mensen. Hierbij bleek mij ook dat de formele route om te komen tot een roosterwijziging niet was gevolgd en daar bovenop ze de gewoonte hebben om roosters door personeel te laten tekenen. Tja, als je een niet afgetikt rooster wat slecht valt bij de mensen laat tekenen dan heb je de nasi snel zuur! Bij het gesprek heeft D-Paresto laten weten het beoogde rooster via de formele weg te laten landen in de organisatie. Niet langer het personeel te laten tekenen voor roosters en een reactie aan het betrokken personeel te doen waaruit blijkt deze stappen te gaan nemen, na een interventie van de AFMP, BSI.

Het sluiten van het ‘nest’ was hiermee van de baan en het deed me goed om van enkele medewerkers te vernemen dat ze dat toch een beetje jammer vonden. Hulde de actiebereidheid! (Nu ik je toch even heb, een week na de interventie ben ik bij de Paresto collega’s (incl. CZSK personeel) geweest. Gezien en gehoord hoe ze consequent understaffed alles uit de kast halen om het goed te krijgen en houden voor hun gasten. Respect! Als je daar binnenkort weer eet, doe ze dan eens een duimpje, boks of complimentje geven. Dat gaat gegarandeerd gewaardeerd worden!)