20 oktober 2020

‘Dienstplicht lost problemen bij Defensie niet op'

Dit jaar vallen meisjes voor het eerst onder de dienstplicht. Alle in 2003 geboren meisjes krijgen deze week een brief van het ministerie van Defensie met de mededeling dat ze staan ingeschreven voor de militaire dienstplicht. Het gaat om iets meer dan honderdduizend jonge meiden. AFMP-voorzitter Anne-Marie Snels benadrukte vandaag in het NOS Radio 1 Journaal dat ze niet denkt dat hierdoor meer vrouwen worden aangetrokken.

"De cultuur bij Defensie is bijzonder weerbarstig, zeker ook voor vrouwen en dat weerhoudt heel wat mensen om daar te gaan werken,” zo zei Snels in het NOS Radio 1 Journaal, dat je via deze link kunt terugluisteren. “Dat is eigenlijk heel jammer, want het bedrijf biedt verder veel kansen."

Hiaten
Verder gaf de AFMP-voorzitter aan dat het activeren van de dienstplicht het vacatureprobleem bij Defensie niet gaat oplossen. “Er zijn ruim 9000 vacatures. Dienstplichtigen kunnen de hiaten die zijn ontstaan door de zeer ervaren militairen die zijn vertrokken niet opvullen,” verduidelijkt zij. “Bovendien is het niet verstandig om de dienstplicht te heractiveren, alleen het eerste jaar is daar volgens berekeningen van de minister al 15 miljard euro mee gemoeid. Dat geld kan binnen Defensie veel beter worden besteed. Verder zijn de arbeidsvoorwaarden niet marktconform, dat is een van de redenen waarom jongeren Defensie geen aantrekkelijk werkgever vinden. Defensie moet dus twee zaken oplossen om weer een aantrekkelijk werkgever te worden: de cultuur aanpakken én betere arbeidsvoorwaarden bieden.”