5 oktober 2020

Erkenning na Srebrenica-docu

25 jaar na de val van de Bosnische enclave Srebrenica lijkt er volgens oud-Dutchbatters eindelijk een kentering te komen in de publieke opinie over hun rol in de grootste naoorlogse genocide die daar plaatsvond. Dankzij Coen Verbraaks documentaire ‘Srebrenica, de machteloze missie van Dutchbat’. “Ik kreeg excuses aangeboden van mensen die ik niet kende. Ze schaamden zich kapot dat ze ons hadden uitgescholden voor lafaards.”

Tekst: Fred Lardenoye

Nooit eerder bracht een tv-documentaire over de inzet van Nederlandse militairen in een vredesoperatie zoveel reacties teweeg. In de week dat ‘Srebrenica, de machteloze missie van Dutchbat’ werd uitgezonden op 6, 7 en 8 juli waren er nauwelijks andere gespreksonderwerpen. Dat merkten de hoofdrolspelers in de documentaire zelf ook. Oud-Dutchbatter Liesbeth Beukeboom was er compleet door verrast. “In de eerste week werd ik vooral hier in het dorp op straat door bekenden aangesproken. Maar via social media bleven de reacties binnenstromen. Ik kreeg er af en toe koude rillingen van.”

Noodnummer
Beukeboom had nog wel getwijfeld over haar medewerking aan de documentaire. “Mijn kop kennen ze nou wel,’ dacht ik. Maar toen ik de makers had gesproken had ik er vertrouwen in over hoe ze het gingen aanpakken.”
Haar oud-collega Remko de Bruijne, actief in de Vereniging Dutchbat 3, was al in een eerder stadium bij het project betrokken. “Wat veel vertrouwen wekte, is dat de makers bereid waren om ook aan onze wensen tegemoet te komen. Zo was er een noodnummer na afloop van de documentaire en mochten we het resultaat van tevoren zien. Ik had echt de indruk dat ze geïnteresseerd waren in het verhaal dat zich daadwerkelijk heeft afgespeeld.”

Veel details
De oud-Dutchbatter heeft er wel een verklaring voor dat de documentaire veel langer werd dan het uur dat eerder was gepland. “Ze zouden mij aanvankelijk een uur interviewen, maar na vijf uur zaten ze er nog. Ze hadden al snel in de gaten dat er zoveel meer was en dat veel details nauwelijks bekend waren. Daardoor werden het drie delen en dat is onze mazzel geweest. Zo kreeg je een heel mooie documentaire.”

Lees het volledige artikel én het interview met documentairemaker Coen Verbraak in OpLinie nummer 3, die is verschenen op zaterdag 26 september.