Arjen Rozendal Sectorhoofd Marine / Burgerpersoneel

Let op: deze blog is positief!

Voordat je verder leest wil ik je waarschuwen: dit is een positieve blog! Jazeker, een positieve blog over jouw werkgever, Defensie.

Misschien komt het door de zomervakantie, die langer lijkt te duren dan ooit tevoren. Mijn mailbox en hoofd zijn leeg, de batterij volledig opgeladen. Maar toch had ik niet eerder moeite een onderwerp te vinden om over te schrijven. Mijn vingers lijken te kleven aan de toetsen van mijn laptop en woorden verschijnen moeizaam als plakkerige stroop op de witte achtergrond van het scherm. Waar moet ik nu toch over schrijven! Zelfs de ongeduldige aansporingen van de collega’s bij communicatie helpen dit keer niet. Dan herinner ik me een vraag, of beter, een verzoek die ik enkele keren voor mijn verlof heb gehoord: “Kan er vanuit de vakbond ook eens iets positief worden gesproken of geschreven over mijn werkgever? Ja, er is op veel fronten nog een boel te realiseren en het gaat niet altijd goed maar het is wel mijn werk, mijn vak en daar ben ik ook trots op.” Schrijfdoel gevonden!

In gedachten laat ik de afgelopen vier weken, sinds ik weer aan het werk ben, de revue passeren en dan zie ik een bijna voltooide verbouwing van de VBHKAZ kantine in Doorn. Dat ziet er gelikt uit, binnenkort maar even kijken naar het eindresultaat. De ontspannen sfeer die ik voelde bij DCPL op MEA in Amsterdam komt bij me terug. Ook daar gaat er verbouwd worden en lijkt het erop dat de rekrutenkantine weer up-to-date wordt. Dezelfde ontspanning ervaar ik in de gesprekken met onze leden en de collega’s in de kazernes en ik trek de voorzichtige conclusie dat het bereiken van een AVW-resultaat rust heeft gebracht in de gelederen. Rust, en ook een gezonde verwachting dat we snel met de uitwerking van elementen gaan komen.

Eenzelfde rust ervaar ik op de sociale media, waar het slechts genieten is van de prachtige defensiebeelden die we dagelijks voorgeschoteld krijgen. Iets wat mij (als ex-militair) een trots gevoel geeft en ik hoop dat menig Nederlander ditzelfde gevoel mag ervaren. De DOSCO medezeggenschap-dag was ook goed georganiseerd met interessante gastsprekers en voldoende ruimte om het bestaande netwerk aan te halen en nieuwe contacten te leggen. Met als toetje een aanstekelijk enthousiaste C-DOSCO, #PSI. De nimmer aflatende hulpvaardigheid van de CZSK P&O-organisatie om bij (individuele) kwesties van onze leden te trachten zoveel als mogelijk kinken in kabels weg te nemen. Met veel interesse heb ik het Jaarverslag Integriteit Defensie 2018 gelezen en zie ik dat er serieus werk wordt gemaakt van tekortkomingen in de organisatie, beleid en uitvoering. Goed en belangrijk om die ontwikkeling te lezen en ik kijk dan ook uit naar het COID Symposium komende maand.

Samenvattend: ik ga proberen de huidige ontspanning te laten voortduren en daar waar het kan er positief over communiceren.