9 juni 2016

Ongenoegen over minder trainingen bij land- en luchtmacht

Het Ministerie van Defensie heeft tijdelijke maatregelen genomen om de begroting sluitend te krijgen. Zo wordt er minder getraind bij de land- en luchtmacht. Hiermee wil Defensie de uitgaven voor dit jaar binnen de hand houden.

De afgelopen jaren is het budget voor Defensie een paar keer verhoogd, maar het ministerie erkent dat het ondanks die stijging nog niet alles kan doen wat het zou willen. Dat meldt de NOS woensdag. Een woordvoerster van minister Hennis benadrukt dat het niet gaat om bezuinigingen, maar om tijdelijke keuzes van commandanten. Die moeten ervoor zorgen dat Defensie dit jaar binnen de financiële grenzen blijft. Het ministerie heeft te kampen met tegenvallers, bijvoorbeeld door hogere prijzen en hogere kosten voor materieel. Door de maatregelen kunnen de landmacht en de luchtmacht bijvoorbeeld minder trainen. Een paar weken geleden zei minister Hennis naar aanleiding van een rapport van de Algemene Rekenkamer dat "Defensie niet helemaal kan voldoen aan de doelstelling om Nederland en het bondgenootschappelijk grondgebied te verdedigen".

Investeer!
AFMP-voorzitter Anne-Marie spreekt in een tweet haar ongenoegen uit. "Alweer problems met de defensiebegroting.O wee als het personeel wederom de dupe wordt. Wanneer houdt dit op? Investeer!" De algemene verwachting in Den Haag is dat het kabinet op Prinsjesdag meer geld uittrekt voor Defensie. Het gaat dan om de begroting voor 2017. De oppositie is echter niet te spreken over het beleid van Hennis. Zo vindt CDA-Kamerlid Knops dat de minister ondanks beloftes wel degelijk bezuinigt.

NAVO-norm
Begin juli is er in Warschau een NAVO-top. Belangrijk agendapunt is daar het budget dat de landen aan Defensie besteden. Nederland voldoet al geruime tijd niet aan de NAVO-norm waarbij twe procent van het Bruto Nationaal Product in 's lands defensie wordt gestoken. Nederland zit daar al sinds 1993 onder. Donderdag 9 juni ontvangt premier Rutte NAVO-topman Stoltenberg. Ook de ministers Hennis en Koenders zijn daarbij.

Meer over:
GVW