2 juni 2021

Online event Bescherm onze Afghaanse tolken

Op initiatief van PvdA-Kamerlid Kati Piri en voormalig AFMP-voorzitter Anne-Marie Snels vindt vanavond van 20.30 tot 21.45 uur een live online event plaats onder de titel ‘Bescherm onze Afghaanse tolken’. Tijdens dit door presentatrice Willemijn Veenhoven in goede banen geleide event wordt volop gediscussieerd over het lot van de Afghaanse tolken, die nog in hun geboorteland zijn achtergebleven.

In het eerste blok van het event vertellen de Afghaanse tolk Abdul Ghafoor Ahmadzai, de Afghanistanveteranen Niels Blij en Robert Fokkens en Anne-Marie Snels verhalen over de schrijnende situatie van de tolken. Zij zullen onder meer benadrukken hoe belangrijk de wederzijdse relatie tussen een militair en een tolk is.

Nederlands beleid
Hoe is het Nederlandse beleid rond de Afghaanse tolken in relatie tot dat van andere landen? Dit is de centrale vraag tijdens het tweede blok van het event, waarop drie deskundigen antwoord zullen geven. Dit zijn organisatiesocioloog en theoloog Andrea van Dijk, Sarah de Jong, Senior Lecturer Politics Universiteit York en verantwoordelijk voor groot internationaal onderzoek naar positie Afghaanse tolken, én Femke de Vries, beleidsmedewerker landenbeleid en Europees asielrecht bij VluchtelingenWerk.

Druk opvoeren
Hoe gaat de Tweede Kamer de druk op het kabinet opvoeren, zodat de Afghaanse tolken snel geëvacueerd kunnen worden voordat het te laat is? Dit is de belangrijkste vraag van het derde en laatste blok, waarbij PvdA-Kamerlid Kati Piri, D66-Kamerlid Salima Belhaj, VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden, SP-Kamerlid Jasper van Dijk en VOLT-Kamerlid Laurens Dassen met elkaar in discussie zullen gaan. Wil je het online event bijwonen vanavond? Meld je dan aan via deze link.

Meer over:
Tolken