7 oktober 2021

‘Reservisten moeten weten wat hun rechten zijn’

Sjoerd de Jongh (51), chef staf, adviseur bedrijfsvoering en training en preventiemedewerker bij het KMRTC, is pas sinds kort AFMP-lid, maar heeft al volop de meerwaarde ervaren van onze bond. Hij weet inmiddels wat de AFMP kan betekenen voor reservisten. “Reservisten zijn net als andere militaire collega’s afhankelijk van eerlijke arbeidsvoorwaarden. Als militaire vakbond is de AFMP uitstekend in staat om hierover te sparren met de defensieorganisatie.”

Wat is je huidige functie?
Ik ben sinds 2018 chef staf, adviseur bedrijfsvoering en training en preventiemedewerker bij KMRTC, ofwel het Koninklijke Marine Reservisten Training Command.

Waaruit bestaat je dagelijkse werk?
Ik houd een helikopterview over de gehele KMRTC, dat alle trainingen en opleidingen voor het KMR verzorgt. Samen met mijn collega’s maak ik een jaarplanning waarin alle trainingen en opleidingen voor het KMR aan bod komen. Ook vanuit de beroepsorganisatie komen er standaard aanvragen voor opleidingen en trainingen binnen. We zoeken de juiste instructeurs voor de juiste plek. Naast onze vaste jaarplanning krijgen we regelmatig spoedaanvragen. Onze opleidingen en trainingen moeten aan strenge eisen voldoen en daarom werken we continu aan verbeteringen. Om de kwaliteit te waarborgen, bestaat mijn werk ook uit het leggen en onderhouden van contacten. Samen evalueren we en zoeken we nieuwe invalshoeken en nieuwe locaties. De feedback van de cursisten en de opdrachtgevers is van grote waarde, dus daarvoor trek ik veel tijd uit. Ik ben ook verantwoordelijk voor de risico-inventarisatie die bij elke training en opleiding moet worden gemaakt.

Wat bevalt je het meest aan je baan?
Het allerleukste vind ik het steeds opnieuw stellen van doelen. Ik vind het een mooie uitdaging om onze opleidingen en trainingen steeds verder te professionaliseren. Er is zóveel expertise op de werkvloer, die kan worden ingezet om de organisatie te versterken. Ik ontmoet veel interessante mensen in mijn werk, gemotiveerde vakidioten die hun kennis willen delen. Dit geeft me veel energie.

Wanneer werd je AFMP-lid?
Ik was eerder lid van een andere vakbond, maar die kon niet de vragen beantwoorden die ik had over mijn reservistenstatus. Zo zat ik met vragen over functieomschrijvingen, functiewaarderingen en ziektekosten. Op advies van een collega nam ik daarom onlangs contact op met de AFMP en werd ik lid. Het contact is sinds het begin uitstekend en ik word goed geïnformeerd en geadviseerd over mijn rechten als reservist. Binnen de bond zit klaarblijkelijk veel kennis op dit terrein en er wordt serieus gezocht naar goede antwoorden op mijn vragen.

Waarom zouden andere reservisten zich ook bij ons moeten aansluiten?
Het is belangrijk dat ook reservisten weten wat hun rechten zijn en hoe het zit met hun arbeidscontracten. Menig medewerker van het KMR is geen weekendmilitair, maar heeft een fulltime baan. Daarom is hij of zij net als andere militaire collega’s afhankelijk van eerlijke arbeidsvoorwaarden. Als militaire vakbond is de AFMP uitstekend in staat om hierover te sparren met de defensieorganisatie. Reservisten dienen dezelfde rechten te hebben als andere militairen en burgermedewerkers. Als laatstgenoemden kunnen rekenen op een computer- of een fietsenplan, dan moet dit bijvoorbeeld ook gelden voor reservisten. De AFMP draagt overduidelijk een steentje bij aan het realiseren van dezelfde secundaire arbeidsvoorwaarden voor reservisten.

Dit interview is gepubliceerd in de op 2 oktober 2021 verschenen papieren uitgave van OpLinie.

Meer over:
Reservist