29 oktober 2020

AFMP Corona Logboek - 29 oktober 2020

Zo’n 1.000 militairen gaan grootschalig corona-sneltesten afnemen op 7 nieuwe zogeheten XL-testlocaties in Nederland. Dankzij hun hulp moet de doorstroom worden versneld en de druk op de bestaande testlocaties van de GGD worden verlaagd. Het gaat om 900 militairen van de Landmacht en 100 mariniers, die nu een korte opleiding volgen voor deze uitzonderlijke taak.

Er zijn XL-testlocaties gepland in Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Rotterdam en Utrecht. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zal nog duidelijk gaan maken waar deze nieuwe locaties precies komen en wanneer deze opengaan. Ze zijn binnenkort toegankelijk voor iedereen met klachten die op het coronavirus kunnen wijzen. Defensie zet in de teststraten niet-medisch militair personeel in, dat intern is opgeleid met hulp van het NCOI. Na een opstartperiode neemt GGD-personeel het werk op de XL-testlocaties over. De ministeries van VWS en Defensie bekijken samen of de militairen dan inzetbaar zijn op regionale sneltestlocaties.

Zorginstellingen
De krijgsmacht zet al medisch personeel in voor de medische verzorging en verpleging van COVID-19-patiënten in zorginstellingen. Zo werken er bijvoorbeeld zo’n 100 medewerkers van Defensie op de IC- en verpleegafdelingen van het UMC Utrecht, waardoor het coronapatiënten kan overnemen van ziekenhuizen die tegen de grenzen van hun capaciteit aanlopen.

Marineschip Zr. Ms. Groningen hervat operaties
Het marineschip Zr.Ms. Groningen heeft haar operaties in het Caribisch gebied hervat. Uit voorzorg had het schip haar bemanning enige tijd in isolatie geplaatst naar aanleiding van een besmetting met het coronavirus. De GGD Curaçao testte de complete bemanning op COVID-19 en constateerde hierbij geen nieuwe positieve gevallen. De Zr. Ms Groningen voert patrouilles uit in het Caribisch gebied. Ook vaart het patrouilles voor de Kustwacht en is het schip in te zetten bij noodhulp en operaties tegen de drugssmokkel. Het bemanningslid bij wie enige tijd geleden als eerste het coronavirus werd vastgesteld en wiens besmetting reden was voor de isolatie, maakt het goed.

Meer over:
Coronalogboek