13 december 2023

AFMP present bij 128e AV EUROMIL

Een delegatie van de AFMP en onze zusterbond MARVER nam onlangs deel aan de 128e Algemene Vergadering van EUROMIL, de Europese Organisatie van Militaire Verenigingen en Vakbondsorganisaties. Gastheer van deze tweedaagse vergadering in Madrid was de Spaanse bond Asociación Unificada de Militares Españole (AUME). EUROMIL-president Emmanuel Jacob hield een openingsspeech, waarin hij stilstond bij de positie van Spaanse militairen en het belang benadrukte van vakbondsrechten voor alle militairen in Europa.

EUROMIL gaat uit van het principe ‘Citizen in Uniform’, oftewel achter elk militair pak gaat een mens schuil. Vanuit dit principe maakt de koepelorganisatie zich sterk voor gelijke rechten en plichten voor militairen, in het bijzonder waar het gaat om de vrijheid om lid te zijn van een vakbond of een vergelijkbare, onafhankelijk opererende organisatie en het recht op collectief onderhandelen.

KLACHT
Spanje heeft geen vakbonden die zich inzetten voor de belangen van militairen en er is geen sociale dialoog. Spaanse militairen zijn bovendien niet vrij om hun mening te uiten. Spanje is gebonden aan de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en aan andere Europese verdragen. Soms houden die verdragen beperkingen in voor militairen, maar ze scheppen ook rechten. Deze rechten worden de Spaanse militairen ontzegd. EUROMIL diende daarom onlangs in samenwerking met AUME een klacht in bij het Europese Comité voor Sociale Rechten. Dit comité kan een belangrijke rol spelen bij het beschermen van de economische en sociale rechten van militairen binnen de Europese Unie en daarom werd de klacht daar gedeponeerd. De klacht is ontvankelijk verklaard en zal verder worden behandeld.

IN DE KINDERSCHOENEN
De kwestie heeft veel weg van de recente discussie rond onze Ierse collega’s, die geen overwerkvergoeding ontvangen. Wij vinden het schrijnend dat er Europese landen zijn waar de rechten van militairen nog in de kinderschoenen staan. Wat dat betreft is er nog veel werk aan de winkel. Het belang hiervan neemt alleen maar toe naarmate de militaire samenwerking binnen Europa meer vorm krijgt.

STANDAARDEN VOOR INZET VAN (EU-)MILITAIR
Met het oog op de Europese defensieorganisatie, die steeds meer vorm begint te krijgen, is veel aandacht uitgegaan naar het ontwikkelen van een standaard voor de inzet van militairen in EU- en/of NAVO-verband. EUROMIL maakt zich sterk voor uniformiteit op het gebied van werktijden, compensatie voor inzet en oefeningen, veiligheid tijdens het werk, opleidingen, trainingen en talen. De totale capaciteit van de strijdkrachten in de EU bedraagt rond de 3,36 miljoen militairen. Vooralsnog is er tijdens gezamenlijke inzet géén collectief werk- en veiligheidspakket.

OEKRAÏNE
De in 2019 opgerichte Ukraine Union of Military and Security (UUMS) verzorgde een presentatie. Deze organisatie werkt hard aan de oprichting van een militaire vakbond met meerdere doelen in Oekraïne. De verwachting is dat dit door de oorlog met Rusland geteisterde land er de komende tijd 250.000 veteranen bij krijgt. Daarom spant het Oekraïense ministerie van Defensie zich samen met de UUMS in om een organisatie op poten te zetten, die zich bezighoudt met de opvang van veteranen en de ondersteuning van actieve en postactieve militairen. De organisatie moet deze veteranen uiteindelijk begeleiden naar een goed bestaan in de burgermaatschappij.

VEEL PLANNEN

De UUMS behartigt de belangen van haar leden richting de defensieorganisatie en de regering in Oekraïne. Deze organisatie heeft veel plannen, maar de uitwerking hiervan verloopt door de huidige oorlog moeizaam. In haar toespraak benadrukte een UUMS-bestuurslid dat een nieuw te bouwen organisatie in Oekraïne niet gebaseerd moet zijn op bestaande fundamenten.

Dit artikel is gepubliceerd in de in december 2023 verschenen editie van OpLinie.

Meer over:
Euromil