30 mei 2025

‘Het is van cruciaal belang om diegenen die dienen te waarderen’

In het Maison des Associations Internationales (Huis van Internationale Verenigingen, red.) in Brussel vonden op 9 en 10 mei 2025 de 131e Algemene Vergadering en Buitengewone Algemene Vergadering plaats van EUROMIL, de Europese Organisatie van Militaire Verenigingen en Vakbondsorganisaties. Namens de AFMP was kaderraadslid Gil Bruel aanwezig in de Belgische hoofdstad. Voorzitter Sven Schuitema en vicevoorzitter René Schilperoort vertegenwoordigden onze zusterbond MARVER.

In zijn openingsspeech onderstreepte EUROMIL-voorzitter Emmanuel Jacob het belang van de huidige Europese defensieontwikkelingen. Hij benadrukte de noodzaak om niet alleen te investeren in militair materieel en operationele capaciteit, maar juist ook in de defensiemedewerkers zelf. Hij hield een pleidooi voor een defensiesysteem dat duurzaam en rechtvaardig is en bovendien geworteld is in menselijke waarden.  

Belgische defensie-uitgaven

Belangrijke sprekers in Brussel waren Joachim Pohlmann, kabinetschef van Theo Franken, de Belgische minister van Defensie, en het ook uit België afkomstig Europarlementslid Wouter Beke. In zijn bijdrage legde Joachim Pohlmann de nadruk op het feit dat de Belgische defensie-uitgaven recent flink zijn verhoogd. Naar verwachting zullen deze uitgaven bij onze zuiderburen binnen afzienbare tijd voor het eerst 2 procent van het bruto binnenlands product vormen. Verder wees Pohlmann op het belang van goed opgeleid én goed uitgerust militair personeel. “België versterkt zijn reservetroepen bescheiden, maar gestaag met het oog op onze bredere strategische positie,” zo merkte Pohlmann ook op.  

Cruciale elementen
Als Europarlementariër ging Wouter Beke dieper in op de diverse cruciale elementen die nodig zijn om strategische autonomie te bereiken. “Deze elementen zijn financiële middelen, operationele paraatheid, capaciteiten, strategische middelen en Europese samenwerking. Zonder militair personeel is er geen effectieve verdediging in Europa mogelijk. Daarom is het van cruciaal belang om de mensen die dienen te waarderen om zo de veiligheid op de lange termijn te waarborgen.”

Paneldiscussie
Tijdens de AV van EUROMIL stond een paneldiscussie op het programma over de belangrijkste uitdagingen bij de werving en het behoud van defensiepersoneel. In zijn bijdrage aan de paneldiscussie beklemtoonde Peter Petrov van de vereniging ‘Vrienden van het Bulgaarse leger’ (AFBA, red.) dat het heel belangrijk is om jongeren meer bij Defensie te betrekken. Ook ging hij in op de meerwaarde die reservetroepen kunnen hebben. Verder pleitte hij voor meer inclusie, openheid over personen uit de LGBTQ-gemeenschap en de bevordering van genderdiversiteit binnen de Bulgaarse strijdkrachten als oplossing voor de aanhoudende personeelstekorten.

Gendergerelateerde uitdagingen
Generaal-majoor Geeraert van de HR-afdeling van de Belgische strijdkrachten besprak gendergerelateerde uitdagingen bij het werven en behouden van defensiepersoneel. Hij belichtte hardnekkige vooroordelen en zei dat het noodzakelijk is om de balans tussen het werk en privéleven van militairen te verbeteren. Verder gaf Geeraert aan dat er in het Belgische leger geen loonkloof bestaat tussen mannen en vrouwen. Toch presenteerde hij diverse proactieve initiatieven op HR-gebied, waaronder een handreiking naar diverse gemeenschappen en genderbewuste trainingen voor recruiters en leidinggevenden. Hij concludeerde in zijn bijdrage dat inclusiviteit niet alleen een meerwaarde is, maar ook een ‘krachtvermenigvuldiger’ binnen de strijdkrachten.

Statement ter ere van Europadag

De AV nam unaniem een verklaring aan ter ere van Europadag op 9 mei. Op deze dag in 1950 werd de zogeheten Schumanverklaring ondertekend. Deze verklaring vormt het historische voorstel van Robert Schuman, de Franse minister van Buitenlandse Zaken, waarmee de basis voor Europese samenwerking werd gelegd. Met de op Europadag aangenomen verklaring bevestigt EUROMIL zijn toewijding aan Europese eenheid en waarden. Ook vormt deze een pleidooi voor een meer geïntegreerd, eerlijk en mensgericht Europees defensiebeleid. Klik op deze link als je de volledige verklaring wilt lezen. Later op de eerste dag stond de Buitengewone Algemene Vergadering (BAV) van EUROMIL op het programma. Het verslag van deze BAV vind je in de komende, op 11 juli 2025 verschijnende uitgave van ons ledenmagazine OpLinie.

De toekomst van Europese Defensie
Centraal op dag twee stond onder meer de presentatie van de resultaten van het door EUROMIL uitgevoerde vervolgonderzoek ‘De toekomst van Europese Defensie II’. Deze presentatie werd verzorgd door beleidsmedewerker Dimitra Koutouzi van EUROMIL.
Uit dit onderzoek komt naar voren dat de meeste defensie-initiatieven binnen de Europese Unie kunnen rekenen op een positieve ontvangst en dat er een brede behoefte bestaat aan initiatieven die fragmentatie binnen de Europese strijdkrachten kunnen verminderen. Militairen moeten de drijvende kracht achter deze initiatieven zijn.
De onderzoeksresultaten onderstrepen dat de EUROMIL-leden zich gezamenlijk willen inspannen voor een meer samenhangende en veerkrachtige Europese defensiestructuur. Om te kunnen komen tot een ambitieus, inclusief, duurzaam en toekomstgericht defensiebeleid  is het volgens Koutouzi belangrijk om voortdurend in gesprek te blijven met belangrijke betrokkenen en partijen, zoals militaire verenigingen en vakbonden.  

Nationale rapporten
De diverse bij EUROMIL aangesloten militaire vakbonden, waaronder de AFMP en de MARVER presenteerden in Brussel hun nationale rapporten, waarin de meest relevante defensieontwikkelingen in hun respectievelijke landen worden geschetst. EUROMIL-voorzitter Emmanuel Jacob benadrukte dat hij de artikelen in het rapport van de AFMP en de MARVER over de werving en het behoud van defensiepersoneel erg interessant vond. De deelnemers wisselden met elkaar van gedachten over gemeenschappelijke kwesties, zoals werving en behoud van defensiepersoneel, arbeidsomstandigheden, veteranenkwesties en het algehele welzijn van militair personeel. Uit de onderlinge gesprekken werd duidelijk dat militaire vakbonden in een aantal Europese landen nog met argusogen worden bekeken en dat zij in sommige gevallen moeizaam of zelfs helemaal niet worden geaccepteerd. Als belangenbehartiger biedt EUROMIL ondersteuning en houvast bij nationale kwesties op dit gebied.

De 132e Algemene Vergadering van EUROMIL vindt in oktober plaats in Parijs.

Meer over:
Euromil