14 februari 2025

Ook zorgkosten in verdragslanden zijn gestegen

Met een aantal landen heeft Nederland afspraken gemaakt over het bieden van medische zorg als iemand is geëmigreerd. Dit zijn zogeheten ‘verdragslanden’. Voorbeelden van verdragslanden zijn EU-landen en landen binnen de Europese Economische Ruimte (EER), plus Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. Maar ook met enkele landen buiten de EU en de EER zijn bovengenoemde afspraken gemaakt.

Hier vind je een overzicht van alle verdragslanden.

Verdragsbijdrage 
We leggen je nu uit hoe de zorgkosten in verdragslanden precies zijn opgebouwd. Je betaalt een verdragsbijdrage voor het recht op medische zorg in het land waarin je woont. De door jou gemaakte zorgkosten verrekent jouw ‘woonland’ met Nederland. Dat is zo afgesproken met een aantal landen. Je hoeft geen zorgpremie te betalen aan de lokale zorgverzekeraar. In plaats hiervan betaal je namelijk een verdragsbijdrage aan Nederland. Het CAK int deze bijdrage en de zorgverlener declareert dit bij ons land.

Woonlandfactor
In het buitenland wijken de kosten voor zorg vaak af van die in ons land. Soms is de zorg duurder dan hier, maar meestal is deze in jouw woonland goedkoper. De verhouding tussen de kosten in je woonland en Nederland is ook wel bekend als de woonlandfactor.

Toepassing
De nominale bijdrage Zorgverzekeringswet is vanaf 1 januari 2025 vastgesteld op € 156,67 per maand. Deze was het afgelopen jaar € 146,-. Het CAK heeft de woonlandfactor in Duitsland sindsdien bijvoorbeeld vastgesteld op 1,0000. Dat was in 2024 nog 0,9485. Dit betekent dat niet alleen de nominale premie is gestegen, maar dat ook de zorgkosten bij onze oosterburen zijn toegenomen ten opzichte van ons land. Naast deze nominale bijdrage betaal je ook de inkomensafhankelijke bijdrage Zvw en ook hierop heeft de woonlandfactor effect. Tot slot betaal je ook een inkomensafhankelijke bijdrage Wet Langdurige Zorg (WLZ). Dit komt neer op  9,65% van je belastbaar inkomen en ook hierop wordt de woonlandfactor losgelaten.

Inhoudingen
Zit je in de zogeheten UGM- of AOW-gatperiode? Dan verrekent het ABP BRD de inhoudingen persoonlijk met jou met de UGM-uitkering of het Ouderdomspensioen, inclusief de AOW-gatcompensatie. Heb je de AOW-leeftijd bereikt? Dan verrekent de Sociale Verzekeringsbank (SVB) de inhoudingen met jouw AOW.

Meer over:
Post-actief