28 januari 2022

Blogs

Lees hier alle blogs van Paul Engelbertink, sectorhoofd Postactieven, uit de Nieuwsbrief Postactieven van de AFMP!

Blog 28 januari 2022

Beste collega's

Hier is dan eindelijk weer onze Nieuwsbrief Postactieven. De vorige editie dateert van 17 december 2021. In de tussentijd is er veel gebeurd. Zelf heb ik drie weken vakantie achter de rug. Daar was ik eerlijk gezegd wel een beetje aan toe, na alle drukte van de afgelopen tijd.

De inmiddels niet meer demissionaire premier Rutte en de nieuwe minister van Volksgezondheid Kuipers verzorgden afgelopen dinsdag weer een coronapersconferentie. Gelukkig kondigden zij een versoepeling van de coronamaatregelen aan, waardoor bijvoorbeeld de horeca- en cultuursector woensdag na lange tijd weer hun deuren konden openen.

De omikron-variant van het coronavirus blijkt een stuk minder ziekmakend dan aanvankelijk werd vermoed, wat natuurlijk een grote rol heeft gespeeld bij het politieke besluit tot de huidige versoepelingen. De meeste mensen die nu positief testen worden gelukkig minder ziek. Hans Kluge, directeur van WHO Europa, voorspelt zelfs dat het coronavirus aan het eind van dit jaar geen pandemie meer zal zijn, maar een soort ‘seizoensgriep’. Dit lijkt goed nieuws, waarop we volgens mij allemaal zaten te wachten.

Volgens de planning is op dinsdag 8 maart de eerste PA-bijeenkomst van 2022. Over de definitieve doorgang van deze bijeenkomst hoop ik volgende week meer duidelijkheid te kunnen geven. Voor de fysieke UGM- en Pensioenvoorlichtingen op 4 en 16 maart heb ik de knoop doorgehakt. Omdat nog steeds de 1,5 meter-regel geldt en de AFMP niet beschikt over een geschikte ruimte waar 50 mensen op veilige afstand van elkaar kunnen zitten, worden beide voorlichtingsbijeenkomsten gehouden in de vorm van webinars. Iedereen die zich heeft ingeschreven, ontvangt hierover van ons een afzonderlijke e-mail.

In deze nieuwsbrief staan diverse interessante artikelen. Zo kun je de kritische mening lezen van FNV-voorzitter Tuur Elzinga over het kabinetsplan om de AOW en het minimumloon van elkaar los te koppelen. In de Tweede Kamer is daar al veel over gesproken. Daarnaast vind je twee artikelen over Zorgzaam. Ik durf gerust te stellen dat de overgang van de administratieve afhandeling van de Zorgzaam-verzekering van Univé naar VGZ niet bepaald vlekkeloos is verlopen. Verder informeren we je over de met rasse schreden naderende verkiezingen van de kaderraadsleden van de sector PA.

Zoals je misschien weet, heeft de AFMP een belastingservice die jou als postactief lid kan helpen bij het invullen van jouw belastingaangifte. Een vervelende en tijdrovende klus, die je weer vanaf 1 maart moet gaan klaren. In een artikel leggen wij uit hoe onze belastingservice jou hierbij de helpende hand kan bieden.

Als extra service vind je in deze nieuwsbriefeditie tenslotte de data van het eerstvolgende kaderraad en de nieuwste UGM- en Pensioenvoorlichting én een linkoverzicht van artikelen, die de afgelopen weken zijn geplaatst op onze website en in onze ledenapp.

Net als in alle voorgaande nieuwsbrieven doe ik ook nu weer mijn inmiddels vertrouwde oproep: heb je belangrijk, boeiend of inspirerend nieuws, dat je graag terugziet in deze nieuwsbrief? Geef dit dan aan ons door via ons e-mailadres: postactieven@afmp.nl! En wie weet belandt jouw nieuws dan binnenkort hieronder!

Ik wens jou veel leesplezier! Blijf ondertussen lief voor elkaar en help elkaar waar mogelijk.

Paul Engelbertink
Sectorhoofd Postactieven AFMP

Blog 17 december 2021

Beste collega's

Terwijl ik dit voorwoord schrijf, ben ik nog steeds aan het bijkomen van de geweldige race die 'onze' Max Verstappen in Abu Dhabi heeft gereden. Wat een race en wat een bloedstollend en mooi einde! Alles liep volgens een scenario, dat zelfs 'master of suspense' Alfred Hitchcock niet had kunnen bedenken.

Zelf had ik mij er vlak voor de afloop van de race al bij neergelegd dat het Max niet meer zou lukken om wereldkampioen te worden in de laatste Formule 1-race van dit seizoen, maar mede dankzij een safety car en zijn geweldige race- en bochtentechniek viel het kwartje alsnog zijn kant op. Zoals altijd wordt gezegd en geschreven ‘Je moet wel als eerste finishen om te winnen'. In elk geval heb ik met volle teugen genoten en nog steeds geniet ik volop na!

Afgelopen dinsdag verzorgden premier Rutte en minister de Jonge weer een coronapersconferentie. Hierin kondigden zij een verlenging van de coronamaatregelen aan tot 14 januari volgend jaar. Dit betekent voor velen wéér een sobere kerst en oud- en nieuw-viering.
De zich snel verspreidende Omikron-variant van het coronavirus lijkt voorlopig alle denkbare versoepelingen te dwarsbomen. De basisscholen gaan één week eerder met kerstvakantie en er wordt meer haast gemaakt met de planning van de boosterprik. Het RIVM maakt namelijk zich grote zorgen over de verdere verspreiding van het coronavirus door Omikron. Op 24 december krijg ik in elk geval zelf mijn boosterprik.

In deze laatste Nieuwsbrief Postactieven van dit jaar staan diverse interessante artikelen. Zo kun je een artikel lezen met de reactie van staatssecretaris Wiersma op Kamervragen over de mogelijke verhoging van de pensioenen. In een ander artikel licht pensioenfonds ABP toe waarom er geen pensioenverhoging komt en waarom de pensioenpremie voor militairen zal stijgen. We geven je ook tekst en uitleg over de schaderegeling van ABP voor diegenen die nadeel hebben ondervonden van het feit dat ABP met terugwerkende kracht de ‘samenvallende diensttijd’ uitkeerde.

De nieuwe AOW-bedragen per 1 januari 2022 staan eveneens in deze nieuwsbrief vermeld. Verder willen we je graag nogmaals attenderen op het fenomeen ‘phishing mails’, nepmails waarmee criminelen jou geld afhandig proberen te maken. Tot slot kun je een Q&A lezen over een belangrijk belastingonderwerp en staat het vertrouwde AFMP-ledenvoordeel deze keer in het teken van gezondheidselektronica.

Net als in alle voorgaande nieuwsbrieven van dit jaar doe ik ook nu weer een oproep: heb je belangrijk, boeiend of inspirerend nieuws, dat je graag terugziet in deze nieuwsbrief? Geef dit dan aan ons door via ons e-mailadres postactieven@afmp.nll! En wie weet belandt jouw nieuws dan in 2202 hieronder!

Ik wens jou veel leesplezier! Blijf ondertussen lief voor elkaar en help elkaar waar mogelijk. Daarnaast wens ik iedereen natuurlijk fijne feestdagen en vooral een gezond 2022!

Paul Engelbertink
Sectorhoofd Postactieven AFMP

Blog 26 november 2021

Beste collega's

We zitten sinds 13 november met zijn allen weer in een lockdown. Het gaat weliswaar om een milde lockdown, maar toch. Het aantal besmettingen is de laatste weken fors gestegen en ik vrees dat dit nog wel een tijdje zal duren zolang er mensen zijn die zich niet aan de coronaregels houden. Iedere dag komen er op dit moment meer dan 20.000 positief geteste mensen bij. Iedereen – zowel vaxxer als anti-vaxer – heeft hier zijn of haar persoonlijke mening over. Vanavond laten Mark Rutte en Hugo de Jonge weer van zich horen tijdens de coronapersconferentie. Oorspronkelijk zou pas op 3 december weer een persconferentie plaatsvinden, dus ik vrees dat zij met de moeilijke boodschap zullen komen dat de lockdown snel een veel minder mild karakter krijgt.  
De belangrijkste achterliggende problemen zijn in mijn ogen het structurele tekort aan zorgmedewerkers, het feit dat zo’n 15 procent van de Nederlanders nog niet (volledig) is gevaccineerd én dat een groep mensen de basisregels voor de bestrijding van het coronavirus dus aan zijn laars blijft lappen.

Gelukkig konden de fysieke regiobijeenkomsten voor jullie als postactieve leden de afgelopen weken ondanks het coronavirus doorgang vinden. De laatste bijeenkomst van dit najaar vond plaats op vrijdag 12 november in Weert. Het was ontzettend leuk om deze bijeenkomsten in goede banen te leiden als sectorhoofd Postactieven van de AFMP! Hopelijk kunnen ook de PA-bijeenkomsten komend voorjaar gewoon doorgaan! Binnen nu en drie weken vind je de geplande data van deze bijeenkomsten in de agenda op onze website en in onze ledenapp.

Ook deze keer staan er weer diverse interessante artikelen in de Nieuwsbrief Postactieven. Allereerst kun je hieronder een verslag lezen van een bezoek dat ik recent bracht aan een trotse jubilaris, die maar liefst 70 jaar lid is van onze bond. Verder informeren we je over de hernieuwde mogelijkheid om jouw pensioen ‘mee te nemen’, nu de financiële positie van ABP is verbeterd. Lees vooral ook het bericht waarin we onze UGM- en pensioenvoorlichtingen op 8 en 15 december aankondigen. Daarnaast hebben we nieuws te melden over het FNV-ledenparlement en Zorgzaam en geven we je een update over de commissie AOW-gat Defensie. En als allerlaatste is een waarschuwing toegevoegd rond het fenomeen ‘ransomware’, waarmee criminelen jouw bankrekening kunnen plunderen.

Net als in alle andere nieuwsbrieven heb ik weer een oproep: heb je belangrijk, boeiend of inspirerend nieuws, dat je graag terugziet in deze nieuwsbrief? Geef dit dan aan ons door via ons postactieven@afmp.nl! Wie weet belandt jouw nieuws dan binnenkort hieronder!
Ik wens jou veel leesplezier! Blijf ondertussen lief voor elkaar en help elkaar waar mogelijk. Pas goed op jezelf en elkaar én blijf vooral gezond!

Paul Engelbertink
Sectorhoofd Postactieven AFMP

Blog 5 november 2021 

Beste collega's

Op het moment dat jullie dit voorwoord lezen, ben ik als sectorhoofd Postactieven van de AFMP druk doende met het in goede banen leiden van de een na laatste regiobijeenkomst, die in het Duitse Blomberg plaatsvindt. Na Blomberg heb ik in totaal al 27 bijeenkomsten achter de rug.

En wat was het leuk! Er was veel animo en velen van jullie stelden vooral kritische vragen over pensioenen. Tijdens de bijeenkomsten kwam ook naar voren dat iedereen zich druk lijkt te maken over het feit dat de pensioenen al 13 jaar niet worden geïndexeerd. In dit voorwoord wil ik één kritisch aspect hiervan benoemen: niet indexeren heeft niet alleen gevolgen voor de gepensioneerden, maar zeer zeker ook voor de nog niet gepensioneerden. Ook zij zien hun pensioenpot minder hard groeien dan gewenst.

Dinsdagavond was er weer een coronapersconferentie op televisie te bewonderen. Tijdens deze persconferentie werd nog maar eens benadrukt dat het niet goed gaat met de coronacijfers. Daarom kondigden Rutte en De Jonge aanvullende maatregelen aan. Erg vervelend dat deze maatregelen nodig zijn, maar laten we ons er vooral aan houden! Hoe beter en consequenter wij dat als Nederlanders doen, des te eerder de besmettingscijfers weer zullen afnemen.

Ook in deze Nieuwsbrief Postactieven staan weer diverse interessante artikelen. Allereerst tref je hierin meer informatie aan over de verkiezingen van het Verantwoordingsorgaan van pensioenfonds ABP. Volgend jaar april worden weer verkiezingen voor dit orgaan gehouden. Verder informeren we je over het financiële herstel van ABP en over de veranderingen bij Zorgzaam vanaf 1 januari 2022.
Met een uitgebreide Q&A maken we duidelijk welke invloed bepaalde veranderingen in je persoonlijke situatie, zoals trouwen en verhuizen, kunnen hebben op jouw AOW. Zoals jullie inmiddels van ons gewend zijn, publiceren we in de nieuwsbrief ook weer een overzicht van alle artikelen die de afgelopen weken zijn verschenen op de website en in de ledenapp van de AFMP.

Tenslotte heb ik een eveneens vertrouwde oproep: heb je belangrijk, boeiend of inspirerend nieuws, dat je graag terugziet in deze nieuwsbrief? Geef dit dan aan ons door via dit e-mailadres. En wie weet belandt jouw nieuws dan binnenkort hieronder!

Ik wens jou veel leesplezier! Blijf ondertussen lief voor elkaar en help elkaar waar mogelijk. Pas goed op jezelf en elkaar én blijf vooral gezond!

Paul Engelbertink
Sectorhoofd Postactieven AFMP

Blog 15 oktober 2021 

Beste collega’s

Twee derde van de PA-bijeenkomsten dit jaar is inmiddels afgelopen en de reacties van onze postactieve leden hierop waren tot nu toe allemaal erg positief. Vorig week donderdagavond werd ik ineens snik verkouden en dus kwamen ineens de bestaande coronaregels om de hoek kijken. Het advies luidt nog altijd: heb je klachten, laat je testen. Het lukte donderdagavond echter niet meer om een PCR-test te ondergaan. Omdat ik hierdoor niet tijdig wist of ik besmet was met het coronavirus, moest ik de bijeenkomsten van de PA-groepen Poort van Limburg en Brabant Noordoost annuleren. Dit betekende dat ik die avond alle leden die zich hiervoor hadden aangemeld moest gaan bellen en dit heb ik natuurlijk gedaan. De laatste twee leden bereikte ik om 22.15 uur via de telefoon. Diegenen die ik telefonisch niet te pakken kreeg, stuurde ik een e-mail. Natuurlijk liet ik me vrijdagochtend direct testen en gelukkig viel de uitslag later negatief uit. Zo zie je maar dat COVID-19 nog steeds mijn en jouw agenda kan beïnvloeden.

Wederom vind je in deze Nieuwsbrief Postactieven diverse boeiende artikelen. Het eerste artikel gaat over Zorgzaam. Over deze verzekeraar en verzekering ontving ik de afgelopen weken veel vragen van leden. Zorgzaam had hen een informerende brief of e-mail gestuurd die alleen maar meer verwarring opleverde. Daarom scheppen we in het eerste artikel van deze nieuwsbrief, dat ook te vinden is op onze website en in onze ledenapp, duidelijkheid over alles wat er al dan niet verandert als het gaat om jouw Zorgzaam-verzekering.

Ook tref je een overzicht aan van de laatste PA-bijeenkomsten dit najaar. Een viertal artikelen in de nieuwsbrief gaat over jouw pensioen, het pensioenfonds ABP en de op Prinsjesdag 2021 gepresenteerde pensioenplannen. Verder bieden we je een handig overzicht van alle artikelen die de afgelopen weken zijn gepubliceerd op onze website en in onze app.

Tenslotte doe ik ook in dit voorwoord weer een oproep: heb je belangrijk, boeiend of inspirerend nieuws, dat je graag terugziet in deze nieuwsbrief? Geef dit dan aan ons door via ons e-mailadres: postactieven@afmp.nl! En wie weet belandt jouw nieuws dan binnenkort hieronder!

Ik wens jou veel leesplezier! Blijf ondertussen lief voor elkaar en help elkaar waar mogelijk. Pas goed op jezelf en elkaar én blijf vooral gezond!

Paul Engelbertink
Sectorhoofd Postactieven AFMP

Blog 24 september 2021 

Beste collega’s

Eindelijk konden de eerste fysieke regiobijeenkomsten van dit jaar worden gehouden! Onder mijn leiding als sectorhoofd Postactieven van de AFMP vonden vorige week de bijeenkomsten plaats voor de PA-groepen Assen/Groningen en Emmen, en deze week is het de beurt aan de Meijerij, Hart van Brabant, Roosendaal/West Brabant en Zeeland. Ik vond het fijn om na alle heftige corona-ontwikkelingen en navenante besmettingsrisico’s weer fysiek en persoonlijk contact te hebben met een grote groep PA-leden. De bijeenkomsten konden gelukkig rekenen op veel belangstelling. De afgelopen tijd heb ik gemerkt dat velen van hen hierop met smart zaten te wachten.

Vanaf 25 september is de 1,5 meter-maatregel van de baan. Het is een raar gevoel dat je op de 24e van deze maand nog anderhalve meter afstand van elkaar moeten houden en dat dit vanaf de 25e om 00.01 uur niet meer hoeft. Dit zal niet alleen voor mij even wennen zijn! Ook mogen we dan weer knuffelen, maar ik denk niet dat we dit moeten overdrijven, haha. En wat vind jij als postactief lid van het feit dat je bij een bezoek aan een horecagelegenheid of aan een culturele happening een vaccinatiebewijs of een negatieve PCR-test moet kunnen laten zien? Het is een lastig en ingewikkeld vraagstuk, dat bij velen erg gevoelig ligt.

In deze eerste Nieuwsbrief Postactieven na het zomerreces staan weer diverse interessante artikelen. Zo belichten we de ins & outs van de vernieuwde website Mijnpensioenoverzicht.nl. Deze site ‘vertelt’ jou hoe jouw financiële situatie eruit ziet op het moment dat je bijvoorbeeld met pensioen gaat of je de AOW-leeftijd bereikt. Ook word je geïnformeerd over de voordelige ongevallenverzekering voor alle AFMP-leden. Daarnaast vind je in deze nieuwsbriefeditie een overzicht van alle PA-bijeenkomsten die dit jaar nog in het land worden georganiseerd. En last but not least informeren we je over de Commissie Schrijnende Gevallen AOW-gat Militairen en over je pensioenmogelijkheden in het buitenland.

Traditiegetrouw doe ik een oproep in dit voorwoord: heb je belangrijk, boeiend of inspirerend nieuws, dat je graag terugziet in deze nieuwsbrief? Geef dit dan aan ons door via ons e-mailadres: postactieven@afmp.nl! Wie weet belandt jouw nieuws dan binnenkort hieronder!

Ik wens jou veel leesplezier! Blijf ondertussen lief voor elkaar en help elkaar waar mogelijk. Pas goed op jezelf en elkaar én blijf vooral gezond!

Paul Engelbertink
Sectorhoofd Postactieven AFMP

Blog 3 september 2021

Beste collega's

Voor de meesten van ons zit de zomervakantie er alweer op. Echt zomerweer hebben we in Nederland helaas niet gehad. Zelf ben ik met mijn vrouw 10 dagen naar Zuid-Frankrijk geweest, waar we op een camping in de buurt van Port Grimaud stonden. Het weer was er prima, los van een flinke mistralwind tijdens de laatste drie dagen. Ik ben weer helemaal bijgetankt en inmiddels volop bezig met de voorbereiding voor onze UGM- en pensioenvoorlichtingsbijeenkomsten. Op dit moment leg ik de laatste hand aan de organisatie van de komende PA-bijeenkomsten. Ik zie er naar uit om onze PA-leden tijdens deze bijeenkomsten weer fysiek te kunnen ontmoeten en ‘live’ te spreken. Natuurlijk vind ik het spannend of de bijeenkomsten, gezien alle corona-ontwikkelingen definitief doorgang kunnen vinden. Vorig jaar moesten, na de twee drukbezochte PA-bijeenkomsten Assen/Groningen en Emmen, de overige geplande bijeenkomsten vanwege het coronavirus worden geannuleerd.

De afgelopen weken heeft natuurlijk iedereen het nieuws gevolgd over de schrijnende situatie in Afghanistan en dan met name in Kabul. Het is te triest voor woorden wat daar allemaal gebeurt! Gelukkig is het kabinet wakker geworden en is de motie van de Tweede Kamer aangenomen om ruimhartig om te gaan met het hierheen halen van Afghanen die voor Nederland en de Nederlandse troepen hebben gewerkt. Wij als AFMP vinden het natuurlijk verschrikkelijk wat daar gebeurt. Ook onze oud-voorzitter Anne-Marie Snels liet veelvuldig kritische geluiden in de media horen over de netelige positie van tolken in Afghanistan. Deze tolken waren voor de missie ontzettend belangrijk en zij zijn op dit moment hun leven in hun geboorteland niet zeker. En dit juist omdat zij voor onze troepen actief waren! Ook hun familieleden lopen gevaar. Twee weken geleden was Anne-Marie hierover nog te horen en te zien tijdens een live-uitzending van Op1. Onze Afghanistanveteranen vinden het verschrikkelijk wat er daar allemaal gebeurt en dan druk ik me nog voorzichtig uit. Gelukkig zijn er diverse professionele instanties waar zij met hun veelal psychische problemen terecht kunnen. Helaas zijn de Amerikanen vertrokken uit Kabul, maar gelukkig is er een overeenkomst met heel veel landen dat paspoorthouders en Afghaanse medewerkers ook na 31 augustus het land uit mogen. Dat is goed nieuws en laten we hopen dat ze hun afspraken nakomen.

In deze Nieuwsbrief Postactieven vind je onder meer een interessant artikel over de vergoeding van ABP in het kader van de nabetaling samenvallende diensttijd. Ook kun je een Q&A over loonheffingskortingen lezen. Daarnaast is er positief nieuws te melden over de PA-bijeenkomsten komend najaar en ben ik vlak voor mijn zomervakantie als sectorhoofd Postactieven bij vier leden op huisbezoek geweest, omdat zij 70 jaar lid van de vereniging zijn. De verslagen van deze feestelijke bijeenkomsten staan elders in deze nieuwsbrief.
Tenslotte heb ik een oproep: heb je belangrijk, boeiend of inspirerend nieuws, dat je graag terugziet in deze nieuwsbrief? Geef dit dan aan ons door via ons e-mailadres: postactieven@afmp.nl! En wie weet belandt jouw nieuws dan binnenkort hieronder!
Ik wens jou veel leesplezier! Blijf ondertussen lief voor elkaar en help elkaar waar mogelijk. Pas goed op jezelf en elkaar én blijf vooral gezond!

Hartelijke groet,

Paul Engelbertink
Sectorhoofd Postactieven AFMP

Blog 2 juli 2021

Beste collega's

Allereerst wil ik terugkomen op mijn voorwoord in de voorgaande nieuwsbrief. Ik heb namelijk geschreven dat ik een blij mens was, omdat mijn tweede prik tegen het coronavirus gepland stond. Naar aanleiding hiervan ontving ik een aantal reacties van leden die vonden dat ik reclame aan het maken was voor vaccinatie. Dit was natuurlijk niet mijn boodschap. Iedereen moet natuurlijk zelf weten of hij of zij zich wel of niet laat vaccineren.

Afgelopen vrijdag ben ik voor de derde keer in anderhalf jaar naar ons kantoor geweest. Het voelde vreemd om daar weer te zijn. Ik heb ‘de kantoorsfeer’ erg gemist en dan met name mijn collega’s. Ik hoop en ga er ook een beetje van uit, dat ik na de zomervakantie weer met enige regelmaat in Utrecht zal zijn. Daarnaast denk ik dat ik dan ook weer huisbezoeken kan gaan afleggen als sectorhoofd Postactieven. Voor wat betreft de vooruitzichten van mijn vakantie naar Zuid-Frankrijk: die zien er goed uit! Frankrijk is weer ‘geel’ en dat houdt mij en mijn vrouw dus niet meer tegen! Wij zijn aan vakantie toe, maar ik denk dat dit voor heel Nederland geldt.

In deze Nieuwsbrief Postactieven passeren weer een paar interessante onderwerpen de revue. Allereerst vind je hieronder een bericht over de dekkingsgraad van ABP. Langzaamaan gaat hier beter mee. Verder bieden we je een interessant artikel over het fenomeen ‘buddyhonden’. In een ander artikel gaan we in op de trage afhandeling van schadevergoedingsverzoeken. Ook heb ik als sectorhoofd de laatste vaak de vraag van postactieve leden gekregen of het nu wel zo voordelig is om te kiezen voor een ongehuwden-AOW-pensioen als een van de partners wordt opgenomen in een verpleeghuis. Wij verschaffen je hierover meer duidelijkheid. Verder gaan we in op de nieuwe lay-out van Mijnpensioenoverzicht.nl. Last but least geven we je uitleg over het toepassen van de loonheffingskorting(en) door ABP. In bepaalde situaties gaat dit namelijk niet helemaal goed.

Tenslotte mijn vaste oproep: heb je belangrijk, boeiend of inspirerend nieuws, dat je graag terugziet in deze nieuwsbrief? Geef dat dan door via ons e-mailadres: postactieven@afmp.nl! En wie weet belandt jouw nieuws dan binnenkort hieronder!

Ik wens jou veel leesplezier. Blijf lief voor elkaar en help elkaar waar mogelijk. Pas goed op jezelf en elkaar én blijf vooral gezond!

Hartelijke groet,

Paul Engelbertink
Sectorhoofd Postactieven AFMP

Ps. In verband met de zomervakantie verschijnt de eerstvolgende Nieuwsbrief Postactieven op 3 september 2021.

Blog 11 juni 2021 

Beste collega's

In mijn voorwoord van de vorige Nieuwsbrief Postactieven schreef ik dat mijn eerste vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin onlangs is toegediend. Ik ben een blij mens, want mijn tweede prik staat gepland op 22 juni. Twee weken later ben ik goed beschermd tegen het coronavirus. Iedereen heeft kunnen lezen en ongetwijfeld ook gemerkt dat de coronamaatregelen nog verder zijn versoepeld. Het is zoals IC-arts Diederik Gommers het zondagavond in de talkshow van Humberto Tan uitdrukte: ‘We gaan niet naar het oude normaal, maar naar het nieuwe normaal.’

Samen met goede vrienden hebben mijn vrouw en ik mooie plannen voor de zomervakantie gesmeed. Eind juli gaan we naar Zuid-Frankrijk, maar dan zal dit land eerst de belangrijke kleurcode geel moeten krijgen. Vooralsnog gaan we er vanuit dat dit ook daadwerkelijk zal gebeuren.

Zoals je van ons gewend bent, staan in deze nieuwsbrief weer een paar interessante onderwerpen. Allereerst bieden wij jou informatie over je opgebouwde pensioentijd. Leden vragen regelmatig aan mij als sectorhoofd Postactieven of hun opgebouwde pensioentijd wel klopt. Aan de hand van twee voorbeelden proberen we antwoord te geven op hun vraag. Verder vind je in deze nieuwsbriefeditie twee berichten over pensioenfonds ABP. Ook kun je het artikel over de rechtszaak rond de koppelpremie lezen, dat wij de afgelopen week publiceerden op AFMP.nl.

Een gloednieuwe toevoeging aan deze nieuwsbrief is een vast overzicht van links naar interessante artikelen die eerder op onze website zijn geplaatst. En tenslotte bieden wij jou als postactief AFMP-lid weer een mooie ledenaanbieding.

Mis jij specifieke (defensie-)nieuwtjes binnen de kolommen van deze nieuwsbrief? Stuur dit nieuws dan naar postactieven@afmp.nl en wie weet vind je dit dan terug in een van de eerstvolgende edities!

Ik wens jou weer veel leesplezier. Ik sluit af met mijn vaste credo: blijf lief voor elkaar en help elkaar waar mogelijk. Pas goed op jezelf en elkaar én blijf vooral gezond!

Hartelijke groet,

Paul Engelbertink
Sectorhoofd Postactieven AFMP

Blog 20 mei 2021 

Beste collega's

Ik ben net terug van twee weken vakantie. Aanvankelijk wilden mijn vrouw en ik met goede vrienden naar het schilderachtige Toscane gaan. Maar je raadt het al: dat plan ging vanwege COVID-19 niet door. Ondanks het feit dat het coronavirus dus roet in het eten gooide, was het na een hectische periode heerlijk om twee weken lang niet te werken. Gelukkig ben ik er met mijn vrouw, kinderen én kleinkinderen bovendien nog echt even tussenuit geweest. We beleefden samen een mooi lang weekend in een vakantiepark. En ja, dat deden we volledig ‘corona proof’ vanuit drie aan elkaar gekoppelde vakantiehuisjes. Wat hadden we uitgekeken naar een paar gezellige en ontspannen dagen!

Inmiddels zijn, zoals jullie weten, de eerste serieuze coronaversoepelingen doorgevoerd. Heel veel mensen buigen zich op dit moment over de vraag waar zij deze zomer op vakantie willen gaan. We mogen ook weer sporten, zowel binnen als buiten. De openingstijden van de terrassen zijn verruimd en de bibliotheken openen hun deuren weer voor de Nederlandse boekliefhebbers. En zo zijn er ook de nodige kleine versoepelingen, die te danken zijn aan het afnemend aantal besmettingen en ziekenhuisopnames. Ik hoop vurig dat deze trend zich de komende weken doorzet.

Verder verloopt het vaccinatietraject in ons land gelukkig redelijk tot goed. Zelf ben ik afgelopen woensdag voor de eerste keer gevaccineerd met het AstraZeneca-vaccin en daar ben ik heel blij mee!

Net als in de voorgaande nieuwsbrief heb ik weer een brandende vraag aan jou: heb je belangrijk, boeiend of inspirerend nieuws, dat je graag terugziet in deze nieuwsbrief, geef dat door via ons e-mailadres: postactieven@afmp.nl! En wie weet tref je jouw nieuws dan binnenkort hieronder aan!

In deze Nieuwsbrief Postactieven vind je weer diverse interessante onderwerpen. Zo kun je meer lezen over het nieuwe pensioencontract en de door minister Koolmees aangekondigde vertraging op dit terrein. Ook waarschuwen we je in een uitgebreid bericht voor de criminele fenomenen ‘phishing’, ‘smishing’ en ‘vishing’, want een gewaarschuwd mens telt voor twee! Triest genoeg verdienen veel criminelen hun geld namelijk over de rug van onwetende consumenten. En verder vinden wij het na deze vervelende coronaperiode meer dan passend om jou als (postactief) AFMP-lid een mooi vakantie-aanbod te doen.

Aan het slot van dit voorwoord nóg een belangrijke mededeling: we zijn nog steeds op zoek naar een aantal groepshoofden bij de sector Postactieven van de AFMP. Specifiek in de regio’s Assen, Apeldoorn/Salland, Brabant NO (Volkel), IJsselland (Wezep) en Steenwijk is de functie van groepshoofd nog vacant! Heb je interesse om in één van deze regio’s aan de slag te gaan? Bel mij dan op dit mobiele nummer: 06-12905748.

Ik wens jou veel leesplezier! Blijf lief voor elkaar en help elkaar waar mogelijk. Pas goed op jezelf en elkaar én blijf vooral gezond!

Hartelijke groet,

Paul Engelbertink
Sectorhoofd Postactieven AFMP

Blog 30 april 2021 

Beste collega's,

Op het moment dat ik mijn voorwoord schrijf, is het Koningsdag. Dit is een dag om uitbundig te vieren. En dat doen mijn vrouw en ik normaal gesproken dan ook elk jaar met onze kinderen en hun aanhang, onze vrienden én onze buren. Door het coronavirus kan dit koninklijke feest nu al voor de tweede keer niet doorgaan en daar hebben wij eerlijk gezegd best wel wat moeite mee.

Daags na Koningsdag zijn de nodige versoepelingen doorgevoerd. Maar ondanks het feit dat ook ik vurig terugverlang naar ‘het vertrouwde normaal’, begrijp ik deze versoepelingen niet zo goed. En, zoals ik onder meer in de media terugzie en -hoor, ben ik niet de enige met grote twijfels hierover. Het aantal coronapatiënten dat op een IC ligt, is nog altijd veel te hoog en er is helaas nog geen sprake van een daling. Maar ondertussen is de (geestelijke) nood bij de gemiddelde burger blijkbaar zo hoog, dat het kabinet zich gedwongen ziet enkele ‘vrijheidsverhogende’ maatregelen door te voeren.

Ik blijf ondertussen hopen dat iedereen verstandig omgaat met zijn of haar herwonnen vrijheid. Vanochtend ontving ik als sectorhoofd Postactieven van de AFMP een verzoek om zeer binnenkort bij een postactief AFMP-lid op huisbezoek te gaan. Zijn vooruitzichten zijn zeer slecht. Hij kampt namelijk met een hersentumor. Hij wordt op dit moment bestraald om zijn leven nog wat te kunnen rekken. Pfoeh en dan maak ik me druk om zoiets ‘eenvoudigs’ als Koningsdag!

In het voorwoord van deze voortaan elke drie weken verschijnende nieuwsbrief heb ik een belangrijke vraag aan jou: heb je boeiend of inspirerend nieuws, dat je hier graag terugziet? Geef dat dan aan ons door via ons e-mailadres: postactieven@afmp.nl! Wie weet belandt jouw nieuws dan binnenkort hieronder!

In deze nieuwsbriefeditie staan diverse interessante onderwerpen. Zo is er positief nieuws te melden over pensioenfonds ABP. De dekkingsgraad van ABP is weer boven de 100 procent uitgekomen! Dit met de kanttekening dat het gemiddelde dekkingspercentage over de afgelopen 12 maanden minder dan 90% was. Ook kun je meer lezen over onze eerstvolgende pensioenvoorlichtingsbijeenkomst op 28 mei. Vanwege het coronavirus organiseren we deze bijeenkomst in de vorm van een live webinar. De voorbereidingen hiervoor zijn praktisch afgerond. Verder biedt deze nieuwsbrief informatie over de vaccinatiemogelijkheden voor onze in het buitenland wonende leden.

En last but zeker niet least, vind je bovenaan alle berichten een vacaturetekst. Binnen de sector Postactieven is de AFMP namelijk op zoek naar een aantal groepshoofden. Ben je nieuwsgierig naar deze functie? Lees dan welke verantwoordelijkheden je allemaal hebt als groepshoofd! Heb je interesse? Neem dan contact op met mij via mijn mobiele nummer: 06-1290 5748.

Ik wens jou veel leesplezier! Blijf ondertussen lief voor elkaar en help elkaar waar mogelijk. Pas goed op jezelf en elkaar én blijf vooral gezond!

Hartelijke groet,

Paul Engelbertink
Sectorhoofd Postactieven AFMP

Blog 16 april 2021 

Beste collega's

Even dachten we met zijn allen dat vanaf 21 april de coronamaatregelen zouden worden versoepeld. Maar helaas, de besmettingscijfers en het aantal ziekenhuis- en IC-opnames waren (en zijn!) dusdanig hoog dat versoepelingen simpelweg nog niet verantwoord waren. Het Outbreak Management Team, beter bekend als het OMT, dat alle ontwikkelingen rond het coronavirus nauwlettend in de gaten houdt, bracht hierover een negatief advies uit. Dit deed het kabinet besluiten om de mogelijke ‘vrijheidsverhogende’ activiteiten met één week uit te stellen.

Afgelopen dinsdagavond benadrukte Diederik Gommers, voorman van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, in het praatprogramma Op1 dat hij blij is dat er vooralsnog geen versoepelingen aankomen. “Prognoses laten namelijk zien dat er nog een piek aankomt. Op dit moment is het voor ons in de ziekenhuizen zwaarder dan vorig jaar.” Dit heeft volgens hem te maken met de motivatie die Nederlanders vorig jaar nog hadden ten opzichte van het virus. De piek van de derde coronagolf verwacht hij eind april en daarom noemt hij versoepelingen vanaf 28 april een ‘utopie’. Voordat versoepelingen tot de mogelijkheden behoren, moeten eerst alle zestigplussers worden gevaccineerd, zo zei hij aan tafel bij Op1. Ik heb de wijsheid niet in pacht op coronagebied, maar zijn verhaal klinkt mij logisch in de oren.

Sinds de uitbraak van de coronapandemie informeren wij jou als postactief lid elke twee weken via deze nieuwsbrief. De belangrijkste reden voor de verzending hiervan was en is dat wij jou in deze bijzondere, maar ook lastige coronatijd op de hoogte willen houden van belangrijke, bondsgerelateerde onderwerpen. Vanaf 30 april verschijnt de Nieuwsbrief Postactieven voortaan elke drie weken. Het vullen van een voor jou relevante nieuwsbrief is namelijk niet zo gemakkelijk en vergt veel kostbare tijd.

Graag doe ik in dit voorwoord daarom een oproep: geef belangrijk, boeiend of inspirerend nieuws, dat je graag ziet terugziet in deze nieuwsbrief, aan ons door via ons e-mailadres postactieven@afmp.nl! En wie weet belandt jouw nieuws dan binnenkort hieronder!

In deze Nieuwsbrief Postactieven staan weer een paar interessante onderwerpen. Zo kun je een deel van een interview lezen, dat pensioenfonds ABP had met Jan Slagter, directeur van Omroep Max en televisiepresentator. In dit interview gaat hij in op zijn bewuste pensioenkeuzes.

Ook kun je meer lezen over onze komende UGM- en pensioenvoorlichtingsbijeenkomst, die we vanwege het coronavirus in de vorm van een live webinar organiseren. De voorbereidingen voor dit webinar zijn inmiddels in volle gang. Tenslotte besteden we opnieuw aandacht aan jouw opgebouwde AOW-tijd. Ik krijg via de telefoon en e-mail namelijk verontrustende signalen van leden, bij wie de AOW-tijd is afgenomen omdat zij in het buitenland hebben gewoond. Hoe eerder je tegen dit besluit in actie komt, des te beter dit te corrigeren is. Vandaar dat we jou hierover nog eens informeren.

Ik wens jou veel leesplezier. Blijf lief voor elkaar en help elkaar waar mogelijk. Pas goed op jezelf en elkaar én blijf vooral gezond!

Hartelijke groet,

Paul Engelbertink
Sectorhoofd Postactieven AFMP

Blog 1 april 2021 

Beste collega's

Wanneer gaan er nu echt versoepelingen komen? Ik zou willen dat ik het wist. Net als iedereen ben ook ik klaar met alle beperkingen vanwege COVID-19. Maar, zoals Arjen Lubach het in zijn laatste Lubach op zondag verwoordde, vind ook ik het belangrijk om ‘nog even vol te houden’ en zo met zijn allen het coronavirus uiteindelijk onder controle te krijgen.

Helaas hebben mijn vrouw en ik onze in mei geplande vakantie van tien dagen naar Toscane moeten annuleren. Althans, we gaan niet boeken omdat het coronavirus dan hoogstwaarschijnlijk nog altijd dwarsligt. Vind ik dat vervelend? Eerlijk gezegd wel, maar er gebeuren natuurlijk veel ergere dingen in de wereld. Daarom probeer ik me niet al te druk te maken over onze annulering. Dit heeft geen enkele zin en verspilt alleen maar kostbare energie, die ik liever steek in de belangen van de postactieve leden van de AFMP en in andere zaken waarop ik wél positieve invloed kan uitoefenen.

Afgelopen woensdag stemden de leden tijdens de 43e (Buitengewone) Bondsvergadering van de AFMP in met de voordracht van Ton van den Berg als nieuwe voorzitter. Vandaag is hij gestart in zijn nieuwe uitdagende functie als boegbeeld van onze geweldige vereniging. Via deze weg wil ik Ton hiermee heel veel succes wensen!

Ton is de opvolger van Anne-Marie Snels, die woensdag afscheid nam als voorzitter en nu met pensioen is. Als sectorhoofd postactieven heb ik ruim 15 maanden onder haar mogen werken. Ik zal haar zeker gaan missen! In de functie van voorzitter was zij altijd strijdvaardig en schuwde zij een scherpe blog of tweet niet. Anne-Marie, geniet van je pensioenjaren. En, ik weet dat je niet achter de geraniums gaat zitten! Blijf lekker actief, maar vooral gezond!

In deze Nieuwsbrief Postactieven staan weer een paar actuele onderwerpen. Zo maken we in een artikel duidelijk wat jouw rechten zijn als je nog aan de slag bent na het bereiken van jouw AOW-leeftijd. Ook distantieert het Veteranen Platform zich in een bericht van de recente coronademonstraties op het Amsterdamse Museumplein. Vind je dat een specifiek ander onderwerp aandacht verdient in deze nieuwsbrief? Laat dit ons dan weten via dit e-mailadres: postactieven@afmp.nl.

Ik wens je veel leesplezier! Wees ondertussen lief voor elkaar en help elkaar waar mogelijk. Pas goed op jezelf en elkaar én blijf vooral gezond!

Hartelijke groet,

Paul Engelbertink
Sectorhoofd Postactieven AFMP

19 maart 2021 - Blog Anne-Marie Snels

Dit is de laatste keer……

Dit wordt mijn laatste blog in de Nieuwsbrief Postactieven. Niet omdat ik ‘het schrijven zat ben’, integendeel. Niet omdat ik genoeg heb van het voorzitterschap, maar omdat ik van mijn pensioen ga genieten.

De oplettend lezer moet eerder hebben geconstateerd dat ik volgens de Defensiedefinitie al geruime tijd tot de leeftijdsgroep der postactieven behoor. In een eerdere nieuwsbrief zinspeelde ik daar al op. Inmiddels heb ik vele jaren hard gewerkt, vooral bij de vakbond, werkte ik met veel verschillende beroepsgroepen, in tal van verschillende functies en op tal van plekken. Bij de vakbond werken is enerzijds een eer, anderzijds is het ook topsport bedrijven. Waar menigeen een baan van 9 tot 5 heeft, gaat dat voor een voorzitter niet op. Toch bleef ik, omdat ik graag wat wil betekenen voor mensen. Ondanks het feit dat mijn conrector op de middelbare school vond dat ik de journalistiek in moest gaan en menigeen een politieke carrière voor me zag weggelegd, bleef ik de vakbond en haar leden trouw. Want werknemers hebben iemand nodig die naast hen staat, die hen kan helpen en ondersteunen als dat nodig is, die weerstand kan bieden als de werkgever té veel fratsen uithaalt.
En geloof me, ik heb in de loop der jaren heel wat werkgevers gezien die zich schandalig gedroegen. Werkgevers of ‘baasjes’ die hun personeel onder druk zetten, die hun personeel soms zelfs bedreigden, hen om niks ontslag gaven, de cao niet naleefden en alle regels die er te overtreden vielen, overtraden. Ook ik ben in het verleden door werkgevers met regelmaat verrot gescholden, geïntimideerd en diverse keren bedreigd. Zo erg bedreigd zelfs dat ik gewaarschuwd werd op te letten. Nu ben ik gelukkig van de categorie ‘klein maar dapper’, zoals mijn overleden vader vroeger altijd zei. En ik heb geleerd dat schelden geen pijn doet, alhoewel dat niet in álle gevallen opgaat trouwens. Maar als ik door één ding wordt getriggerd, dan is het wel als een werkgever me intimideert. Dan verander ik in een pitbull die niet meer loslaat, dat heeft menig werkgever gemerkt.

Heb ik genoeg kunnen doen voor onze leden? Voor de een wel, voor de ander minder. Maar als de politiek voortdurend de hand op de knip houdt, wordt het knap lastig om bijvoorbeeld een fatsoenlijke cao af te sluiten. Ook nu houden het kabinet en de minister de beurs gesloten. Dus blijf ik tot mijn laatste werkdag strijden, met de collega’s van de andere bonden in de sector én met de collega-bonden in de publieke sector. Daarover lees je verderop in deze nieuwsbrief. Vanaf 1 april – nee, dat is geen grapje- trek ik me terug van het strijdveld, dan nemen mijn collega’s het stokje over en wordt het voor mij….. Zeg maar niets meer…

Het ga je goed!

Anne-Marie Snels
Nog héél even voorzitter……

5 maart 2021 - Blog Paul Engelbertink

Beste collega's

We zitten nog steeds in een lockdown en de avondklok duurt vooralsnog tot 15 maart. Samen met miljoenen andere Nederlanders vraag ik me af wanneer de echte versoepelingen zullen komen en wanneer we ons weer wat vrijer kunnen voortbewegen.

Gelukkig zijn sinds afgelopen woensdag de mensen met contactberoepen weer aan de slag gegaan. Vandaag mag ik met mijn inmiddels erg lange coupe eindelijk weer op de kappersstoel plaatsnemen. De afgelopen twee maanden ben ik een grootverbruiker van haargel geworden om mijn haar nog een beetje te kunnen fatsoeneren.

Ik zie tot mijn opluchting dat ook de reguliere zorg in de ziekenhuizen opnieuw op gang komt. Mijn vrouw werkt in een ziekenhuis en daar zijn bijvoorbeeld alle operatiekamers weer beschikbaar. Ik word ondertussen helemaal vrolijk van het feit dat het aantal Nederlandse gevaccineerden behoorlijk aan het toenemen is. Na een stroeve start is Nederland inmiddels de top 5 binnengedrongen van Europese landen met de meeste vaccinaties.

In deze Nieuwsbrief Postactieven staan weer diverse actuele onderwerpen. Speciale aandacht vragen we voor de Anw-compensatie van ABP en dan vooral de coulanceregeling. Twee nieuwsbriefartikelen zijn gewijd aan de AOW. Het ene gaat over de noodzakelijke reparatie van de koopkracht van ouderen, het andere over AOW-kortingen als je een buitenlandse partner hebt. Verder vind je in deze nieuwsbrief meer over de FNV-belastingservice.
Nogmaals vragen we aandacht voor de verkiezingen van de nieuwe voorzitter van de FNV. Je kunt hiervoor nog tot 9 maart je stem uitbrengen. Aan het eind van deze nieuwsbrief vind je weer een AFMP-ledenvoordeel. De meerwaarde van het lidmaatschap van de AFMP schuilt namelijk niet alleen in hulp en advies op het gebied van werk en inkomen en het verstrekken van nuttige informatie, maar ook in de vele voordelen waarop je als (postactief) lid kunt rekenen.

Vind je dat een ander onderwerp aandacht verdient in deze nieuwsbrief? Stuur hierover dan een e-mail naar: postactieven@afmp.nl.

Ik hoop dat we samen, ook nu de laatste loodjes het zwaarst lijken te wegen, in staat blijven om alle corona-adviezen netjes op te volgen. Wees lief voor elkaar en help elkaar waar mogelijk. Pas goed op jezelf en elkaar én blijf vooral gezond!

Hartelijke groet,

Paul Engelbertink
Sectorhoofd Postactieven AFMP

19 februari 2021 - Blog Anne-Marie Snels

Triggers

Ik weet de lezer altijd wel te triggeren. Mijn blogs roepen met enige regelmaat reacties op. Soms leidt dat tot bijval, soms wordt iemand (heel) boos. Soms roept iemand: ‘Je legt ons je mening op!’. Of: 'Je praat het kabinet na’.

Nu kun je van een ding overtuigd zijn: ik ben geen fan van dit kabinet, ik houd niet van ‘ge-papegaai’ en het laatste wat ik zal doen, is een kabinetsstandpunt uitdragen of onze leden een mening opleggen.

Maar is een blog of een column niet juist bedoeld om ‘te triggeren’ en tot nadenken aan te zetten? Is het niet juist het persoonlijke of gespecialiseerde karakter dat een blog interessant maakt voor de lezer? En met regelmaat kom je dan tot de slotsom dat je het soms roerend eens óf oneens bent met iemand. Verwacht je niet juist van een voorzitter dat die met regelmaat ‘stof doet opwaaien’? Je wilt toch ook niet ‘een grijze voorzittersmuis’ die stil in een hoekje zit? En mocht je je soms aan mij ergeren? Voor hem of haar één schrale troost, binnen niet al te lange tijd ben je van me af:-)

Wat ik merk is dat onze lontjes korter worden. En om eerlijk te zijn, ook mijn lontje af en toe. We zijn corona-maatregelen-moe en we moeten écht nog even. Laten we samen volhouden en energie blijven putten uit mooie dingen. De sneeuw- en ijspret bijvoorbeeld of de slappe lachbui met die vriend of vriendin, die lieve kaart die je krijgt, de eerste krokussen die al in bloei staan. Ik ben nog opgegroeid met ‘wie het kleine niet eert is het grote niet weerd’ en dat komt nu best van pas. Probeer het maar eens.

Hartelijke groet,

Anne-Marie Snels
Voorzitter AFMP

5 februari 2021 - Blog Paul Engelbertink

Beste collega's


We zitten nog steeds in een keiharde lock-down. Daarnaast hebben we natuurlijk te maken met een avondklok, een voor iedereen erg vervelende maatregel. Aanstaande zaterdag gaan we al het derde weekend in van de avondklok. Vrijdagavond besluit het kabinet of deze daadwerkelijk wordt beëindigd op woensdag 10 februari om 04.30 uur. Ik ben bang dat we rekening moeten houden met een verlenging. De zeer besmettelijke Britse variant van het coronavirus krijgt steeds meer de overhand en dat is erg verontrustend. Laten we hopen dat er snel nieuwe soorten vaccins beschikbaar komen, zodat het tempo van vaccineren kan worden opgeschroefd. Deze snelheid moet echt gaan toenemen.

In deze Nieuwsbrief Postactieven staan weer diverse actuele onderwerpen. Een drietal artikelen gaat over de AOW. Verder informeren we je over ABP en hierbij blikken we terug op het afgelopen jaar. Ook vragen we aandacht voor Stichting Psst, een initiatief van bezorgde burgers die constateren dat de Nederlandse krijgsmacht door een gebrek aan politieke daadkracht een groot tekort heeft aan mensen en materieel. De AFMP steunt deze actie en roept al haar leden op deze petitie mede te ondertekenen. Tevens informeren we je over de verkiezingen voor een nieuwe FNV-voorzitter. Alle leden van de AFMP ontvingen, net als alle andere FNV-leden, afgelopen donderdag een mail met een verzoek om te stemmen op Kitty Jong of Tuur Elzinga. Wil je dat we in een volgende nieuwsbrief aandacht besteden aan een ander specifiek onderwerp? Stuur dan een e-mail naar postactieven@afmp.nl.

Vandaag vindt weer een webinar pensioenen onder mijn leiding plaats voor mensen die 6 tot 8 maanden voor hun pensioenleeftijd zitten. 35 is het deelnemersaantal en daarover mag ik niet klagen. Aanstaande woensdag 10 februari staat een webinar voor UGM’ers op het programma. Daar zal het aantal deelnemers iets hoger zijn, namelijk 64.

Ik wens jullie weer veel leesplezier! Ik spreek tenslotte weer de hoop uit dat we samen in staat blijven om alle corona-adviezen netjes te blijven opvolgen. Dat is het enige wat we nu kunnen doen. Houd je dus aan de richtlijnen, wees lief voor elkaar en help elkaar waar mogelijk. Als de weersvoorspellingen uitkomen, dan kunnen we dit weekend genieten van veel sneeuw! Pas bij alle sneeuwpret goed op jezelf en elkaar én blijf vooral gezond!

Hartelijke groet,

Paul Engelbertink
Sectorhoofd Postactieven AFMP

22 januari 2021 - Blog Anne-Marie Snels

De coronapandemie is helaas nog niet voorbij. We komen allemaal voor de vraag te staan: laat ik me wel of niet vaccineren? Ik las in de NRC een blog van Menno Tamminga die mij aan het denken zette. Ik kreeg van hem toestemming om zijn opvattingen te ‘gebruiken’, zodat jij hiermee ook je voordeel kunt doen!

Een versoepeling van de maatregelen is nog lang niet aan de orde, we modderen door. De vaccinatieplicht mag niet van de Grondwet, maar niets doen is geen optie. Zo denken veel mensen er over. Tamminga constateert dat het aantal mensen dat zich wil laten vaccineren fors is gegroeid: van 29 procent in november en 41 procent in december tot 63 procent nu. Dat blijkt uit recent onderzoek. Toch zegt 11 procent nee tegen vaccineren. De rest twijfelt nog.

Maar realiseert die 11 procent nee-zeggers zich wat dit betekent? Mensen voelen weerzin tegen vaccineren. Weerzin tegen vaccinatie is geen exclusief Nederlands fenomeen, zo schrijft Tamminga. In The New York Times stond onlangs een reportage over de situatie in de VS, waar werkgevers hun personeel belonen, maar soms ook met ontslag dreigen als zij zich niet laten inenten. Nou zit ik niet te wachten op Amerikaanse toestanden. Maar niet vaccineren heeft wél gevolgen en werkgevers hebben daar een rol in. Je wilt immers dat de werkplek zo veilig mogelijk is, voor het personeel én de klanten. Zéker in bijvoorbeeld ziekenhuizen, verzorgingscentra en scholen. Maar geldt dat ook niet voor Defensie? Daar ken je trouwens al wettelijk verplichte vaccinaties, bijvoorbeeld als je op missie gaat. Dat gold ook voor mij bij mijn missiebezoeken de afgelopen jaren. En dat doen we allemaal wel, daarover hoor je eigenlijk niemand.

Iedereen mag zelf de keuze maken, inenten of niet. Maar bedenk ook wat daarvan de gevolgen zijn. Tamminga heeft wél een punt als hij schrijft:
“Maar keuzevrijheid ontslaat niemand van de plicht om de consequenties onder ogen te zien en te aanvaarden. De gezondheidszorg is gebaseerd op solidariteit. Iedereen van achttien jaar en ouder betaalt verplicht mee, iedereen krijgt zorg. Wie zijn kansen op besmetting bewust verhoogt door tegen vaccinatie te kiezen, zet de gezondheidszorg organisatorisch en financieel onder extra druk. Die keuze dupeert anderen, zoals patiënten die langer op reguliere zorg moeten wachten. Keuzes zijn niet gratis. Ze hebben een prijs. Wie zich niet laat inenten, betaalt de rekening. Een hogere zorgpremie bijvoorbeeld of een extra eigen risico.”

En dan schrijft Tamminga niet eens over jouw privé-omgeving. Hoe ga je straks bijvoorbeeld om met familie, buren of vrienden die zich niét laten inenten en jij wél?

Ik heb in elk geval mijn keuze gemaakt. Ik laat me straks inenten!

Hartelijke groet,

Anne-Marie Snels
Voorzitter AFMP 

8 januari 2021 - Blog Paul Engelbertink

Allereerst wil ik iedereen het allerbeste wensen voor dit nieuwe jaar! 2020 was natuurlijk niet het jaar waarin onze mooiste verwachtingen zijn uitgekomen. Ook in 2021 zal het coronavirus het gesprek van de dag blijven. Laten we hopen dat de vaccins doen wat wij ervan verwachten, namelijk het uit de wereld helpen van dit virus, zodat in wij hopelijk later dit jaar weer terug kunnen naar het ‘vertrouwde’ normaal.

Ik zal mij in elk geval laten vaccineren en afgelopen dinsdag was in het nieuws dat 75% van de Nederlandse bevolking hetzelfde gaat doen. Blijft natuurlijk nog altijd 25% van de mensen over die (nog) twijfelt over de zin en onzin hiervan of die zich sowieso niet laat vaccineren.

Dinsdag vond in de Tweede Kamer een debat plaats over de kabinetsaanpak van het coronavirus. Het was een pittig debat, waarbij minister-president Rutte en de ministers Hugo de Jonge en Tamara van Ark het vuur aan de schenen kregen gelegd in de Tweede Kamer. Zij moesten antwoord geven op zeer kritische vragen.

Tussen neus en lippen door hoorde ik dat de huidige lockdown hoogstwaarschijnlijk zal worden verlengd. Het aantal besmettingen is nog steeds veel te hoog en de druk op de reguliere ziekenhuiszorg is hierdoor nog te groot om de lockdown te kunnen versoepelen. Gelukkig heeft het het Europese geneesmiddelenagentschap EMA inmiddels goedkeuring gegeven aan het Moderna-vaccin. Samen met de 1,7 miljoen vaccins van Pfizer zal Nederland in het eerste kwartaal van 2021 in totaal beschikken over ruim 2 miljoen vaccins. Hiermee zijn we er nog niet. Als je daar ook nog eens de 4,5 miljoen exemplaren van het Oxford-vaccin bij optelt, dat nu nog moet worden goedgekeurd door de EMA, dan is er pas echt sprake van serieuze aantallen.

In de decemberuitgave van OpLinie staat de voorlopige planning van de regiobijeenkomsten voor onze postactieve leden in het eerste kwartaal van dit jaar. Alle locaties zijn vastgelegd, maar ik vrees dat we ook deze bijeenkomsten vanwege het coronavirus moeten annuleren. Ik krijg regelmatig telefoontjes en mailtjes van leden die het bijzonder jammer vinden dat er in 2020 geen bijeenkomsten konden worden gehouden. Uiteraard baal ik hier ook erg van. Fysieke bijeenkomsten met face-to-facecontacten hebben namelijk absoluut mijn voorkeur. Maar ik blijf, misschien tegen beter weten in, vurig hopen dat de bijeenkomsten alsnog kunnen doorgaan.

In deze nieuwsbrief postactieven staat weer een variëteit aan actuele onderwerpen, zoals de gratis belastingservice van de FNV, de recente Jerusalema Challenge bij Bronbeek en de nieuwste online pensioenvoorlichting. Gelukkig hoeft ABP de pensioenen niet te korten, omdat de dekkingsgraad van het pensioenfonds boven de 90% ligt. Hierover lees je verderop in deze nieuwsbrief meer. Vind je dat een ander specifiek onderwerp hierin aandacht verdient? Stuur dan een e-mail hierover naar postactieven@afmp.nl.

Ik hoop dat we samen in staat blijven om alle kabinetsadviezen netjes te blijven opvolgen. Dat is volgens mij het enige wat we op dit moment kunnen doen. Houd je dus aan de richtlijnen! Ik sluit af met mijn vaste uitspraak ‘Wees lief voor elkaar en help elkaar waar mogelijk’. Laten we er ondanks alle beperkingen van dit moment een goed jaar van maken. Pas goed op jezelf en elkaar én blijf vooral gezond!

Paul Engelbertink
Sectorhoofd Postactieven AFMP

18 december 2020 - Blog Paul Engelbertink

Afgelopen maandag heeft de minister-president ons allemaal toegesproken vanuit zijn Torentje. Hij kondigde aan waarvoor we natuurlijk allemaal al bang waren. Nederland is maandag klokslag 24.00 uur op slot gegaan. Een volledige lockdown is een feit. De besmettingsaantallen spraken al boekdelen. Voor iedereen is de lockdown uiteraard een bittere pil. Vijf weken is erg lang en het zal voor iedereen op zijn of haar manier een moeilijk periode worden.

Voor heel veel mensen neemt de vereenzaming toe en daarvoor moeten we met z’n allen oog blijven houden. Laten we de regels zo strikt mogelijk opvolgen, zodat we volgend jaar weer een aantal dingen kunnen doen die we leuk vinden. Ik ben nu een jaar sectorhoofd Postactieven van de AFMP en 2020 is voor mij erg snel voorbijgegaan.

Het was een raar jaar door het coronavirus. Ik heb alle regiobijeenkomsten moeten annuleren, behalve die in Emmen en Assen. Ik mis de fysieke contacten met onze leden en met mijn collega’s. Net als heel veel Nederlanders werk ik vanuit huis. Desondanks denk ik niet dat ik het rustiger heb gekregen qua werk. Ook de UGM- en Pensioenvoorlichting in mei moesten van de agenda worden gehaald. Daarna ben ik op zoek gegaan naar een alternatief voor deze bijeenkomsten. Dit alternatief vond ik in de vorm van een webinar, waarvan er inmiddels vier hebben plaatsgevonden. Deelnemers hebben deze als zeer positief ervaren. Dit goede alternatief moet in mijn ogen echter niet de standaard worden. Er gaat immers niets boven een fysieke voorlichting.

Ook heb ik helaas moeten besluiten om de jubilarissen bij onze vereniging hun welverdiende speld per post op te sturen. Dat is niet leuk, want zij verdienen veel meer aandacht dan zij door de huidige vervelende coronaperiode hebben gekregen. Voor drie leden is, natuurlijk op gepaste 1,5 meter afstand, een uitzondering gemaakt. Zij waren zeventig jaar lid van de AFMP en daarom vereerde ik hen samen met ons groepshoofd met een bezoek.

Nog twee weken te gaan en dan is het na een roerig jaar alweer 2021. De kerstdagen zullen voor iedereen anders zijn dan gebruikelijk. Je kunt elkaar wel fijne kerstdagen en/of een gelukkig en gezond nieuwjaar wensen, maar dan wel op afstand en vaak noodgedwongen digitaal. Een voldongen feit waarmee we allemaal moeten dealen.

In deze Nieuwsbrief Postactieven staan weer een paar actuele items. Vind je dat een specifiek onderwerp aandacht verdient in deze nieuwsbrief? Laat ons dit dan weten via e-mail: postactieven@afmp.nl.

Ik hoop dat we samen in staat blijven om alle kabinetsadviezen netjes te blijven opvolgen. Dat is volgens mij het enige wat we nu moeten blijven doen. Houd je dus aan de richtlijnen, wees aardig voor elkaar en help elkaar waar mogelijk. Pas goed op jezelf en elkaar én blijf gezond! Ondanks alles wens ik je, mede namens mijn collega's, fijne kerstdagen en een mooi 2021!

Hartelijke groet,

Paul Engelbertink
Sectorhoofd Postactieven AFMP

4 december 2020 - Blog Anne-Marie Snels

Licht aan de horizon!


December is dé feestmaand van het jaar, Sinterklaas staat voor de deur en kerst en oud en nieuw komen er aan. Menigeen zal in dit door corona gedomineerde jaar denken ‘laat dit jaar maar snel voorbij zijn’. Want bijna iedereen heeft direct of indirect te maken gehad met verdriet en verlies, van geliefden, vrienden, kennissen of buren. Langere tijd kon je je kinderen en kleinkinderen familie en vrienden niet zien en waren we veelal aan huis gekluisterd, omdat het sociale en culturele leven stil lag.

Tegelijkertijd zie je ook hoe veerkrachtig we samen zijn. En dat we in staat zijn ons privéleven en ons werk op een andere manier, met de nodige aanpassingen voort te zetten. Soms moeizaam, maar vaak ook succesvol. Ik ben er trots op dat dit ons als AFMP goed gelukt is. Thuiswerken en digitaal vergaderen, digitale voorlichtingsbijeenkomsten, de werving, extra nieuwsbrieven, enquêtes, we trokken alles wat mogelijk was uit de kast om in contact te blijven met de leden. Ik hoop dat we daarin ook wat jou betreft geslaagd zijn.

Er is licht aan de horizon, in rap tempo worden vaccins ontwikkeld. Daarmee hebben we alle problemen niet meteen opgelost, maar dit biedt wel perspectief voor de toekomst. Zullen we ons juist samen aan dat perspectief gaan vasthouden? En van de feestdagen maar het beste gaan maken door onszelf extra te verwennen en toch de coronaregels in acht te blijven nemen?

Tuig je kerstboom extra mooi op, steek de lichtjes alvast aan, verwen jezelf en je geliefden met veel lekkers en extra aandacht. Dan komen we deze feestmaand ook wel weer door. Met het lonkende perspectief dat het volgend jaar béter gaat worden.

In de tussentijd blijven wij iedere dag voor je klaar staan.

Met warme groet,

Anne-Marie Snels
Voorzitter AFMP

13 november 2020 - Blog Anne-Marie Snels

Beste mensen,

Een aantal zaken in het leven zijn onzeker en dat is iets wat we meestal niet prettig vinden. Komt er wel of géén lock-down, waardoor we straks allemaal weer in onze eigen ‘bubbel’ zitten? Mag je dan misschien tijdelijk je kinderen, kleinkinderen, familie en goede vrienden ook weer niet zien? Wanneer komt er een remedie tegen dit nare coronavirus? Kun je alvast je vakantie in 2021 naar een of ander ver weg land gaan plannen of niet?

Dat zijn allemaal onzekerheden waarmee we voorlopig nog even moeten leven vrees ik. We weten de antwoorden op veel vragen namelijk niet. Dat is lastig, dat vind ik ook. Maar het enige wat we kunnen doen, is ons er lijdzaam bij neerleggen en afwachten. En in de tussentijd zelf alle coronamaatregelen zo goed mogelijk naleven.

Maar er zijn nog meer onzekerheden in het leven. Gaat ons pensioen dit jaar bijvoorbeeld wel of niet gekort worden? Dat weten we pas begin volgend jaar. Je leest er meer over in een van de artikelen in deze nieuwsbrief. Behouden je kinderen en familieleden allemaal wel hun baan in deze moeilijke coronatijd?

Er is één troost, iedereen voelt zich wel eens onzeker! Of het nu gaat over je uiterlijk, je gewicht, of je wel verstandig hebt gehandeld, de toekomst et cetera. Je bent dus niet alleen in je onzekerheid en dat geeft best een fijn gevoel. Misschien moeten we onze eigen onzekerheden eens wat vaker gaan delen. Dat maakt je eigen onzekerheid hopelijk ineens een stuk minder zwaar. Blijf aandacht aan elkaar en aan jezelf schenken, dat hebben we allemaal nodig.

Warme groet,

Anne-Marie Snels
Voorzitter AFMP

23 oktober 2020 - Blog Paul Engelbertink

Beste collega's,

Ik heb er lang over nagedacht of ik het volgende wel zou moeten schrijven. Uiteindelijk kwam ik tot het besluit om dit wel te doen. Sinds het dringende advies is uitgevaardigd om een mondkapje te dragen in onder meer openbare ruimtes gebruik ik in de winkel ook een mondkapje. De eerste keer keken de mensen zonder mondkapje een beetje vreemd naar mij, maar dat is nu trouwens over. Het volgende overkwam mij. Twee weken geleden liep ik op zaterdag met een mondkapje op de supermarkt uit. Een man en een kind van een jaar of zes liepen voor mij, vermoedelijk een opa met zijn kleinzoon. Ik passeerde hen. Bij het voorbijgaan zei de man tegen het kind: “Kijk, daar heb je weer iemand die de weg helemaal kwijt is.” Hij wees daarbij naar mij. Ik was totaal verbijsterd. Hoe haal je het in je hoofd om dit tegen een kind te zeggen? Zolang mensen op deze manier reageren en denken dat het maar allemaal onzin is, vrees ik met grote vreze. Ik moest het even kwijt.

Vorige week dinsdag keek ik gespannen naar de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge. Het zat er natuurlijk al een beetje aan te komen: de maatregelen zijn voor de zoveelste keer aangescherpt. Voor veel mensen blijft het erg lastig om zich te houden aan de opgelegde richtlijnen.

Ook ben ik vorige week dinsdag naar Giesbeek geweest. Ik bracht een bezoek aan Ab Lammers, die al 70 jaar verbonden is aan de AFMP. Samen met het groepshoofd ZO-Veluwe Fred Volman mocht ik hem het speldje en de oorkonde uitreiken. In de volgende nieuwsbrief vind je een verslag van dit bezoek.

Wat hebben we allemaal in deze nieuwsbrief gezet? Een artikel over de griepprik, een tip over het dragen van een mondkapje in combinatie met een bril, een artikel over de zorgtoeslag, een reactie van ABP op de door minister Koolmees aangekondigde versoepeling rond de dekkingsgraad van de pensioenfondsen en wat er de afgelopen week in het nieuws is geweest over WhatsApp-fraude.

Veel leesplezier!

Hartelijke groet,

Paul Engelbertink
Sectorhoofd Postactieven AFMP

2 oktober 2020 - Blog Anne-Marie Snels

Beste collega’s,

Helaas, net als in de oorlog is COVID-19 eigenlijk niet iets waar je een keuze bij hebt; wel of niet meedoen. De taak van Defensie is om mensen en de samenleving te beschermen. Dat deed ze altijd al en doet ze nu dus ook weer. Door bijvoorbeeld bij te springen in de strijd tegen het coronavirus: bij het testen, op Schiphol (onlangs gestopt), het leveren van stafcapaciteit in zwaar getroffen regio’s en het coördineren van bron- en contactonderzoek.

Doe jij ook mee in de strijd tegen het coronavirus? Houd jij je aan de regels, hoe lastig dat ook is? Of foeter jij op het kabinet, dat volgens een aantal mensen voortdurend foute beslissingen neemt? Is het niet té gemakkelijk om een ander de schuld te geven? Uiteindelijk loopt het nu wéér uit de hand en dat heeft vooral te maken met het gedrag van mensen. Mensen die denken dat het virus niet zo heel veel kwaad kan. Mensen die zich niet graag aan regeltjes houden. En nu ben ik eerlijk: Nederlanders zijn over het algemeen stronteigenwijs. Dat ben ik ook, maar niet altijd en zeker niet wat de maatregelen rond COVID-19 betreft. Ik heb in mijn omgeving té veel ellende gezien door het coronavirus.

Ben ik het dan altijd eens met de COVID-19-maatregelen van het kabinet? Nee, wat mij betreft hadden die strikter gemogen. Maar een ander vindt dat die best wat ‘losser’ hadden gekund. Eigenlijk weet niemand hoe we dit onbekende virus het beste kunnen bestrijden. Het is makkelijk achteraf ‘de koe in de kont te kijken’. Ik ben blij dat ik niet in de schoenen van het kabinet sta. Maar dat tegenstanders van de COVID-19-maatregelen het personeel van een verzorgingstehuis in mijn geboortedorp Goirle bedreigden, dat noodgedwongen weer een paar dagen in lockdown ging, gaat mij echt véél te ver!

Ik bescherm wat mij dierbaar is, net als Defensie: mijn omgeving én mijzelf. Snotter ik? Dan blijf ik thuis en spreek ik met niemand af. Is er iemand in mijn omgeving die een coronatest heeft ondergaan? Dan blijf ik thuis totdat bij die persoon de uitslag negatief is. Is dat leuk? Nee! Is het nodig? Ja, want stel je voor dat ik andere mensen ziek zou maken? Ik zou het mezelf niet vergeven.

Ik zit niet te wachten op een algehele lockdown, omdat deze leidt tot vereenzaming, je bijvoorbeeld je kinderen en kleinkinderen niet meer kunt zien en allerlei sociale activiteiten geen doorgang meer kunnen vinden. Jij zit daar vast ook niet op te wachten. Want voordat we het weten, zijn de ouderen, die ook nog eens het meest kwetsbaar zijn, de dupe.

Dus #ikdoewelmee met de coronamaatregelen, jullie ook? Laten we deze vijand samen verslaan. Des te eerder ontmoeten we elkaar weer binnen de AFMP.

Anne-Marie Snels
Voorzitter AFMP

18 september 2020 - Blog Paul Engelbertink

Beste collega's

We hebben met z’n allen nog even kunnen genieten van een mooie nazomer. Een flink aantal dagen was het erg lekker weer. Ik ben bang dat we een achttal maanden moeten wachten op de volgende warme periode.

Ik verzorgde afgelopen woensdag als sectorhoofd Postactieven van de AFMP het allereerste live-webinar UGM voor zowel AFMP- als MARVER-leden. Met ruim 50 toehoorders kan ik wel stellen dat het webinar qua belangstelling een succes was. Bovendien is het organisatorisch goed verlopen. Tijdens de voorlichting konden deelnemers openbaar en privé met elkaar chatten en van deze mogelijkheid is veelvuldig gebruikgemaakt. Na afloop was ik nog druk doende met het beantwoorden van alle persoonlijke vragen. Op dit moment bereid ik me voor op de pensioenvoorlichting van 23 september 2020. Ook deze voorlichting vindt plaats in de vorm van een live webinar. Inmiddels staat de teller al op meer dan 50 toehoorders.

Hoogstwaarschijnlijk hebben jullie al gehoord of gelezen dat de PA-bijeenkomsten in het hele land wederom zijn geannuleerd vanwege het coronavirus. We betreuren dit besluit, maar het is helaas niet anders. Deze annulering is ook frustrerend voor onze ledenadministratie, die al veel werk in de voorbereidingen had gestoken.
Ondertussen ben ik ook al druk doende met de voorbereidingen voor de regiobijeenkomsten in het voorjaar van 2021. Een grove planning is al klaar, maar deze kan ik nog niet met jullie delen. Ik hoop erg dat we elkaar dan wel weer live kunnen ontmoeten.
In deze nieuwsbrief vind je weer een variëteit aan interessante onderwerpen.

Ik wens je veel leesplezier!

Hartelijke groet,

Paul Engelbertink
Sectorhoofd Postactieven AFMP

4 september 2020 - Blog Anne-Marie Snels

Ik hoop dat iedereen de hitte goed heeft doorstaan. Een aantal weken was het namelijk ‘peentjes zweten’, vooral als je moest werken. Het hitteleed is nu weer geleden en dat maakt het werken een stuk aangenamer. Vanwege het coronavirus zijn de medewerkers van de AFMP nog volop thuis actief. Door datzelfde virus kunnen we helaas ook geen fysieke ledenbijeenkomsten organiseren. Veel bedrijven, waaronder de rijksoverheid, hebben inmiddels ook besloten dat hun werknemers voorlopig nog vanuit huis hun werkzaamheden zullen moeten verrichten.

Dat is niet leuk, maar het is helaas even niet anders. Iedereen hoopt natuurlijk dat er snel een remedie is tegen dit nare coronavirus dat ons allemaal belemmert in ons sociale leven. Iedereen zoekt naar nieuwe manieren om contacten te blijven onderhouden en mensen van nuttige informatie te voorzien. Zo ook de AFMP. Zo organiseert mijn collega Paul Engelbertink, met steun van oud-collega Dik de Jonge, binnenkort digitale voorlichtingsbijeenkomsten voor de defensiecollega’s die met UGM of pensioen gaan.
En voorlopig kun jij als postactief lid iedere twee weken blijven rekenen op deze nieuwsbrief. Natuurlijk vergeten we ondertussen ook onze jubilarissen niet. Via de post sturen we hun een persoonlijke brief met een mooie bos bloemen, de jubileumspeld en de bijbehorende oorkonde. Enkele van onze jubilarissen hebben we hiermee al verblijd.

Ook in deze coronatijd, waarin er, uitzonderingen daargelaten, geen live contact mogelijk is, blijven we elke dag voor onze leden klaarstaan. Heb je vragen? Mail dan met Paul of stuur een e-mail naar: info@afmp.nl.
Het coronavirus heeft veel impact op iedereen, maar laten we er samen voor zorgen dat we dit virus verslaan. COVID-19 zal de AFMP er in elk geval ‘niet onder krijgen’. Blijf allemaal goed op jezelf en de dierbaren om je heen passen, afgesproken? Er komt namelijk een tijd dat we elkaar wél weer live kunnen ontmoeten.

Hartelijke groet,

Anne-Marie Snels
Voorzitter AFMP

21 augustus 2020 - Blog Paul Engelbertink

Beste collega's

Zoals premier Rutte dat deed tijdens de laatste coronapersconferentie, zal ik ook maar direct met de deur in huis vallen: helaas hebben we het besluit moeten nemen om alle regiobijeenkomsten voor onze postactieve leden komend najaar te annuleren. Onze annulering houdt natuurlijk verband met het coronavirus, dat de laatste weken weer steeds meer mensen lijkt te besmetten. Daarom zijn we tot de conclusie gekomen dat we geen enkel (gezondheids)risico willen nemen met jullie als PA-leden, die de meest kwetsbare doelgroep hiervoor vormen.

Het was niet gemakkelijk om dit besluit te nemen, maar jullie gezondheid heeft onze grootste prioriteit. Veel collega’s waren al druk doende met de voorbereidingen op de voorgenomen PA-bijeenkomsten en zagen er erg naar uit om oud-collega’s weer terug te zien. Laten we samen duimen draaien dat de PA-bijeenkomsten in het voorjaar van 2021 wél kunnen doorgaan. Samen met jou hoop ik vurig dat het coronavaccin er binnen afzienbare tijd eindelijk is. Voorlopig is het echter zoals het is.

Voor Noord-Nederland zit de vakantieperiode er ondertussen alweer op. De afgelopen twee weken was het qua buitentemperaturen behoorlijk afzien. Daarnaast werden we waarschijnlijk allemaal wel geconfronteerd met heftige regen- en onweersbuien. Voor iedereen hoop ik dat de overlast beperkt is gebleven. In deze nieuwsbrief tref je even niets aan over het pensioenakkoord. In de volgende nieuwsbriefeditie schotelen we je een nieuw informatief bericht voor rond dit akkoord.

Het is dus de vraag hoe lang de coronacrisis nog gaat duren. Niemand kan hierop een antwoord geven. Ik houd er in elk geval rekening mee dat er dit jaar niets gaat veranderen. Als sectorhoofd Postactieven van de AFMP ben ik volop bezig met de voorbereidingen op de UGM- en Pensioenvoorlichting, die we komende maand vanwege het coronavirus online zullen gaan verzorgen. Ik ga er vanuit dat de voorlichtingen in december ook niet fysiek plaatsvinden, maar online.

In deze nieuwsbrief vind je weer een variëteit aan interessante onderwerpen. Zo informeren we je over het Uniform Pensioenoverzicht, ook wel bekend als het UPO. Ook doen we uit de doeken hoe je thuis in beweging kunt blijven in deze coronatijd, hoe je WhatsApp-fraude kunt voorkomen en hoe je veilig kunt reizen met het openbaar vervoer.

Ik wens je veel leesplezier, geluk én gezondheid toe in deze bijzondere en niet altijd gemakkelijke tijd!

Hartelijke groet,

Paul Engelbertink
Sectorhoofd Postactieven AFMP

10 juli 2020 - Blog Anne-Marie Snels

Beste collega's

Met de vakanties in aantocht hoop je altijd dat het een beetje rustiger wordt op het werk. Hierdoor heb je ook nog even tijd om je mails en je archieven op te ruimen en niet ‘halsoverkop’ op vakantie te gaan. Mooi niet dus, het waren én zijn hectische tijden. Of het nu gaat om de uitwerking van het pensioenakkoord of om de uitwerking van cao-afspraken over het nieuwe bezoldigingsstelsel en de toelagen die wéér op een fiasco uitliepen; beide hielden én houden mij en mijn collega’s druk bezig.

Bij zulke belangrijke afwegingen gaan we niet over één nacht ijs. Terwijl er wordt gewikt en gewogen, blijft het belang van onze leden voorop staan. Over de cao-afspraken is zowel aan de onderhandelingstafel als achter de schermen gesproken en druk uitgeoefend en de Kamercommissie Defensie is ingeschakeld om de druk verder op te voeren. Dit alles leidde helaas niet tot het gewenste resultaat.

Eén ding is nu wel klip en klaar: bij de top van Defensie én de coalitiepartijen CDA, VVD, D66 en ChristenUnie staat het defensiepersoneel niét op 1. Het kan namelijk één keer goed mis lopen bij cao-onderhandelingen en een paar jaar later wellicht nog eens een keer. Defensie vertoont dit gedrag echter nu té stelselmatig om het nog op een vergissing te kunnen laten lijken. De werkgever schendt de cao-afspraken stelselmatig en ons vertrouwen in haar is gedaald tot het vriespunt. Eén van de vervolgstappen die we nu gaan zetten, is een procedure bij de geschillencommissie.

Sinds afgelopen zaterdag hebben we ook te maken met de uitwerking van het pensioenakkoord, nadat het FNV-ledenparlement hier ja tegen zei. Ik begrijp dat dat gemengde gevoelens teweeg brengt, maar laten we nu vooruitkijken en zorgen voor goede regelingen binnen het nieuwe akkoord. De nieuwe pensioenregeling moet er uiterlijk in 2026 staan. Daarbij zullen we rekening houden met de belangen van alle groepen: jongeren, ouderen én postactieven.

We snappen best dat mensen zich zorgen maken over het feit dat we het oude stelsel nu loslaten. Maar we zetten niet alle goede zaken uit het huidige pensioenstelsel overboord. De waardevolle uitgangspunten van het huidige pensioenstelsel blijven behouden. We blijven bijvoorbeeld samen sparen voor het pensioen, blijven samen beleggen maar blijven ook de risico’s samen delen die aan het beleggen van ons geld kleven. Daarmee kunnen pech-en-gelukgeneraties worden voorkomen.

De AFMP begrijpt uw gevoel, maar dit JA biedt iedereen een beter perspectief op een goed pensioen dan in het oude stelsel. Verderop in deze nieuwsbrief staat (opnieuw) een aantal vragen en antwoorden over het pensioenakkoord, lees die vooral. Meer info vind je op onze website.

Dit is de laatste nieuwsbrief postactieven voordat we het zomerreces ingaan. Ook wij zijn namelijk aan vakantie toe na deze intensieve periode, waarin we allemaal ook nog eens te maken hadden met het coronavirus. Vanaf vrijdag 21 augustus belandt deze nieuwsbrief weer elke twee weken in je mailbox.

Ik wens je een mooie zomer toe en blijf ondertussen goed op jezelf passen!

Hartelijke groet,

Anne-Marie Snels
Voorzitter AFMP

26 juni 2020 - Blog Paule Engelbertink

Beste collega's

In mijn vorige voorwoord schreef ik dat COVID-19 ook gevolgen heeft voor de sector postactieven van de AFMP. Denk hierbij onder andere aan de UGM- en Pensioenvoorlichting en de PA-regiobijeenkomsten. Woensdag hebben jullie waarschijnlijk op het nieuws gehoord dat de coronamaatregelen niet alleen verder zijn versoepeld, maar ook vereenvoudigd. Dat is natuurlijk een prettig idee met de vakantieperiode in aantocht. Laten we hopen dat het goed blijft gaan, zodat wij in het najaar de regiobijeenkomsten niet hoeven te annuleren.

Nu ik het toch over de vakantieperiode heb, kan ik jullie mededelen dat er in de periode vanaf vrijdag 20 juli tot en met 20 augustus even geen nieuwsbrief postactieven zal verschijnen. De eerste editie na onze zomerbreak ontvang je op vrijdag 21 augustus.
Nieuwsbrief Postactieven? Inderdaad, vanaf nu gaat deze nieuwsbrief door het leven als Nieuwsbrief Postactieven in plaats van als Nieuwsbrief Senioren. Naar onze overtuiging dekt deze nieuwe naam beter de lading. Niet alle postactieven zijn immers senioren.

Ook wil ik jullie er op attenderen dat de FNV op dinsdag 30 juni 2020 om 20.00 uur een landelijk webinar zal verzorgen over het nieuwe pensioencontract. Voor dit webinar kan iedereen zich inschrijven. Ik raad je echt aan dit webinar te volgen. Via deze link kun je je hiervoor registreren. Je krijgt na jouw registratie, waarbij jouw privacy is gewaarborgd, een mail met een hyperlink. Tijdens het webinar kun je via de chat vragen stellen.

In deze nieuwsbrief staan wederom een paar actuele onderwerpen. Wil je dat een specifiek onderwerp in deze nieuwsbrief wordt behandeld? Stuur dan een e-mail naar postactieven@afmp.nl.

Ik hoop dat we samen in staat blijven om alle RIVM-adviezen netjes te blijven opvolgen. Houd je aan de richtlijnen en neem je verantwoordelijkheid. Wees lief voor elkaar en help elkaar waar mogelijk is. Pas goed op jezelf en elkaar én blijf gezond!

Paul Engelbertink
Sectorhoofd Postactieven AFMP

12 juni 2020 - Blog Anne-Marie Snels

Beste mensen

De PA-bijeenkomsten die na de zomer plaatsvinden zijn gepland, maar kunnen ze ook doorgaan? Dat gaan we bezien. In de OpLinie die zaterdag 20 juni op je deurmat valt, lees je hierover meer, inclusief de data en de locaties die we gepland hebben.

De vraag blijft wel of het coronavirus niet opnieuw roet in het eten gaat gooien. Ik hoop van niet. Natuurlijk blijven wij als bond de situatie rond dit virus nauwlettend in de gaten houden. Wij volgen hierbij nog steeds alle instructies en adviezen van het RIVM. Wij weten dat jullie de PA-bijeenkomsten erg op prijs stellen. Maar volgens het RIVM vormen julllie juist de doelgroep die de meeste besmettingsrisico’s loopt. En uiteraard willen wij jullie niet aan onnodige risico’s blootstellen. Daarom blijven wij uitermate voorzichtig. Houd deze nieuwsbrief senioren en onze website dus goed in de gaten of de PA-bijeenkomsten daadwerkelijk doorgaan. En fingers crossed dat dit wél het geval is.

Veel postactieve leden zouden inmiddels op vakantie zijn of binnenkort gaan. Want als je gaat, dan doe je dat meestal niet in het hoogseizoen. Maar ook dat blijft spannend. Ik vind het een weinig aantrekkelijk idee om mogelijk in quarantaine te moeten als je in bepaalde landen aan komt, restaurants gesloten te vinden of in een vliegtuig te stappen. Gelukkig is er een mooie zomer in aantocht en kent Nederland ook nog genoeg mooie vakantieplekken. En ‘rundum hause’ heeft ook zo zijn voordelen, al kan ik me voorstellen dat je na zo’n lange coronaperiode óók wel eens wat anders wilt.

Weet je waar ik eigenlijk het meest naar verlang? Je familie, je (klein)kinderen, iedereen die je lief is weer eens een knuffel kunnen geven. Wanneer zou dat weer mogen? Want dat verlangen heb ik vast niet alleen. Dat is wat mij betreft véél meer waard dan een onzekere vakantie in het buitenland.

Hartelijke en zonnige groet,

Anne-Marie Snels
Voorzitter AFMP

29 mei 2020: Blog Paul Engelbertink

Beste collega's

In mijn vorige voorwoord van deze nieuwsbrief senioren schreef ik dat Nederland steeds meer grip krijgt op COVID-19. De basisscholen zijn inmiddels voor 50% geopend en binnenkort weer volledig. En ook het voortgezet onderwijs komt weer op gang, binnenkort gevolgd door het hoger onderwijs.

De reguliere zorg krijgt eveneens een ‘doorstart’. Dit zal voor iedereen even wennen zijn. De reguliere zorg zal in elk geval vaker terugvallen op ‘coronaproof’ middelen, zoals videobellen of het houden van telefonische consulten. Voor de ouderen onder ons vormt de omgang met deze moderne digitale middelen een hele uitdaging. Nieuwe techniek levert namelijk niet alleen meerwaarde, maar vraagt ook steeds meer behendigheid van ons als consument. En niet iedereen is nou eenmaal even handig op dit gebied.

Eenzaamheid blijft ondertussen een schrijnend probleem onder met name kwetsbare doelgroepen, zoals ouderen. Daarom las ik met plezier het nieuws dat 25 verpleeghuizen met een proef zijn gestart om één vaste bezoeker toe te laten. Hopelijk wordt deze test een succes en krijgt deze snel navolging.

Ook voor onze sector Postactieven heeft de coronacrisis grote gevolgen. Zoals eerder gemeld zijn de Pensioen- en UGM-voorlichting van de maand mei geannuleerd. Voor september staan beide voorlichtingen vooralsnog opnieuw op de rol. Het is echter onzeker of deze dan wel doorgang kunnen vinden. Daarom ben ik nu druk doende met voorbereidingen om zowel de Pensioen- als de UGM-voorlichting straks online te kunnen verzorgen. De afdeling communicatie van de AFMP biedt mij hierbij de nodige ondersteuning. Zodra de voorlichtingen digitaal definitief vorm hebben gekregen, maken we dit bekend via onze website, onze ledenapp en deze digitale nieuwsbrief. Beide doelgroepen van de voorlichtingsbijeenkomsten krijgen bovendien persoonlijke informatie hierover.

In deze nieuwsbrief senioren staan wederom enkele interessante actuele onderwerpen. Zie je een specifiek onderwerp graag belicht in de nieuwsbrief? Stuur dan een e-mail met jouw suggestie naar: senioren@afmp.nl. Ik hoop dat we samen alle RIVM-adviezen netjes blijven opvolgen. Dat is volgens mij het enige wat we op dit moment kunnen doen. Houd je dan ook aan de richtlijnen. Wees lief voor elkaar en help elkaar daar waar het mogelijk is. Pas goed op jezelf en elkaar én blijf gezond!

PS: Ik ben blij dat de kappers weer mogen knippen. Mijn kapsel ziet er gelukkig weer fatsoenlijk uit.

Hartelijke groet,

Paul Engelbertink
Sectorhoofd Postactieven AFMP

15 MEI 2020: Blog Anne-Marie Snels

Beste collega's

Misschien heb je het al gezien? ‘Achter de schermen’ is druk gewerkt om onze website nóg beter te maken. Dus presenteren we nu trots onze nieuwe pagina’s voor postactieven: www.afmp.nl/senioren. Hier vind je al het voor jou belangrijke nieuws uit alle nieuwsbrieven die je inmiddels ontvangen hebt in één oogopslag. Makkelijker kunnen we het niet voor je maken, om maar eens een bekende slogan te gebruiken.

4 en 5 mei liggen al weer even achter ons. Het zijn voor jou vast ook bijzondere dagen. En wat was het bijzonder deze keer. Eigenlijk zou ik op 4 mei bij de landelijke herdenking in de Nieuwe Kerk en op de Dam zijn. Maar net als iedereen zat ik nu thuis te kijken. Wat was het indrukwekkend: dat lege plein, de taptoe van de trompettist die nóg indringender klonk dan anders, plus een formidabele speech van de koning die je hier nog eens kunt teruglezen. Ondanks corona was dit een 4 mei om niet snel te vergeten.

Ik hoop dat je nog gezond bent en dat dit ook voor al die lieve mensen in jouw omgeving geldt. Ik hoop dat je je niet ál te eenzaam voelt. Dat je bijvoorbeeld kunt beeldbellen met je familie. En misschien komt een enkel familielid al bij je op bezoek? Mocht je toch behoefte hebben aan een luisterend oor, dan lees je verderop in deze nieuwsbrief weer een mooie tip.

Misschien heb jij wel dierbaren verloren. Dan wens ik je heel veel sterkte toe. Rouwen in coronatijd is nog veel zwaarder dan anders. Geen afscheid kunnen nemen, geen knuffels, geen arm om je heen of een schouder om op uit te huilen en een uitvaart die je je heel anders had voorgesteld. Heb je hulp nodig? Kijk dan eens op deze website. Tot 1 juli is deze dienstverlening gratis.

Wij blijven aan jullie denken in deze moeilijke tijd. Blijf gezond, zorg goed voor jezelf én elkaar.

Hartelijke groet,

Anne-Marie Snels
Voorzitter AFMP

30 APRIL 2020: Blog Paul Engelbertink

Beste collega's

Het lijkt er echt op dat wij in Nederland grip hebben op het coronavirus. De getallen zien er al ruim twee weken steeds gunstiger uit. Langzaamaan begint de reguliere zorg ook weer op gang te komen. Veel mensen hebben angst om naar de dokter of naar het ziekenhuis te gaan vanwege besmettingsgevaar. Spoedoperaties gingen overigens ondertussen gewoon door.

Eenzaamheid is voor heel veel mensen een groeiend probleem aan het worden. We kunnen er maar moeilijk aan wennen dat we niet meer simpelweg de dagelijkse dingen kunnen doen. Een toenemend aantal mensen gaat hierdoor helaas steeds losser om met de richtlijnen van het RIVM.

Persoonlijk zie ik een aantal dingen veranderen en dan heb ik het over de reguliere zorg. Zoals ik al eerder schreef, werkt mijn vrouw in een ziekenhuis. Daar wordt de zorgketen weer voorzichtig opgestart. Het openstellen van een OK is niet zo’n ‘groot’ probleem. Iemand die wordt geopereerd, vervolgens moet revalideren, dient natuurlijk wel ergens terecht te kunnen. Die hele wederopbouw van de zorgketen vergt veel voorbereiding en dus tijd.

Op 21 april verlengde het kabinet een aantal maatregelen tot 20 mei. Tandartsen mogen weer hun praktijk openen voor reguliere zorg. Na de meivakantie gaan de basisscholen weer beperkt open, maar onder meer bijeenkomsten zijn nog steeds niet toegestaan. Niet naar de kapper kunnen, is ook een probleem voor mij. Ik heb bijna mijn jaren tachtig-kapsel terug! In deze nieuwsbrief senioren staan wederom een paar actuele onderwerpen. Zie je een specifiek onderwerp graag terugkomen in deze nieuwsbrief? Stuur ons dan een e-mail via: senioren@afmp.nl.

Ik hoop dat we samen de bereidheid blijven houden om alle veiligheidsadviezen op te volgen. Dat is volgens mij het enige wat we op dit moment kunnen doen. Houd je aan de richtlijnen. Wees lief voor elkaar en help elkaar waar mogelijk. Pas goed op jezelf en elkaar én blijf gezond!

Hartelijke groet,

Paul Engelbertink
Sectorhoofd Postactieven AFMP

17 APRIL 2020 - Blog Paul Engelbertink

Beste collega's

Het lijkt er op dat wij in Nederland grip krijgen op het coronavirus. De getallen zien er voorzichtig positiever uit. Onze ouderen hebben al veel grote klappen te verwerken gehad en dat zal de komende tijd triest genoeg niet veel anders zijn. Zij blijven grotendeels verstoken van de buitenwereld. Zo mogen zij vaak geen familieleden, vrienden of kennissen zien. Dit is heel erg vervelend en zwaar. Eenzaamheid komt hierbij menig maal om de hoek kijken. Een telefoontje of kaartje van iemand uit hun omgeving is dan ook een prettige en welkome afleiding.

Alle AFMP-medewerkers werken nog steeds vanuit huis om jou ook in deze coronatijd een optimale dienstverlening te kunnen bieden. Ik denk dat dit nog wel een tijdje zal duren. De regering komt op dinsdag 21 april waarschijnlijk met nieuwe coronarichtlijnen. Naar mijn mening heeft de regering het tot nog toe goed gedaan. Ik ben nieuwsgierig naar deze nieuwe, ongetwijfeld weer weloverwogen doorgevoerde richtlijnen.

Persoonlijk beginnen mijn vrouw en ik onze kleindochter steeds meer te missen. Helaas hebben we de afgelopen tijd al het nodige uit haar jonge leventje gemist. Ze kan al zelfstandig zitten en begint een beetje eenkennig te worden. Ik kan niet wachten totdat wij haar weer live kunnen zien en knuffelen en ben benieuwd hoe zij zal reageren. Kent ze ons dan nog? Ik besef dat mijn vrouw en ik niet de enigen zijn die in deze moeilijke situatie verkeren, maar het is en blijft heel lastig.

In deze nieuwsbrief senioren staan wederom een paar actuele onderwerpen. Zie je een specifiek onderwerp graag een keer in deze nieuwsbrief terug? Stuur dan een e-mail naar: senioren@afmp.nl. Ik hoop dat we samen in staat blijven om alle RIVM-richtlijnen netjes te blijven opvolgen. Dat is volgens mij het enige wat we nu kunnen doen. Houd je er daarom aan. Lees vooral ook het coronagerelateerd nieuws van de AFMP via www.afmp.nl/coronavirus.

Wees ondertussen lief voor elkaar en help elkaar waar mogelijk. Pas goed op jezelf en elkaar én blijf gezond!

Hartelijke groet,
Paul Engelbertink

3 APRIL 2020 - Blog Paul Engelbertink

Beste collega's


Afgelopen dinsdag - 31 maart - zijn de maatregelen met drie weken verlengd. Dit heeft voor iedereen natuurlijk een gigantische impact. We blijven beperkt in onze bewegingsvrijheid. Binnen de AFMP wordt ook maximaal thuis gewerkt. Uiteraard gaat dagelijks wel een collega naar Utrecht om zorg te dragen voor zowel de in- als uitgaande post.

Mijn vrouw werkt in een ziekenhuis op de poli Pre Operatieve Screening (POS). Deze poli is nu tijdelijk gesloten. Nu wordt ze ingezet op de afdeling waar COVID-19-patiënten verpleegd worden. Spannend voor haar, maar ook voor mij. Onze kleindochter van 8 maanden hebben we al sinds de uitbraak niet meer gezien. De angst om haar en anderen te besmetten, is aanwezig en dat willen wij natuurlijk voorkomen.

Vorige week had ik nog contact met een lid van wie de echtgenoot woonachtig is in een verzorgingstehuis. Zij mag al ruim drie weken niet naar haar man. Dat is voor haar en haar man erg moeilijk. Zo heeft iedereen zijn eigen verhaal en beperkingen. Laten we in deze moeilijke tijden nog meer begrip voor elkaar tonen. In deze nieuwsbrief senioren hebben we wederom een paar actuele onderwerpen gezet. Zou je het op prijs stellen als een specifiek onderwerp in deze nieuwsbrief wordt behandeld? Laat ons dit dan weten via het e-mailadres: senioren@afmp.nl.

Ik hoop dat we samen in staat blijven om alle RIVM-richtlijnen netjes te blijven opvolgen. Dat is volgens mij het enige wat we op dit moment kunnen doen. Houd je dus aan de richtlijnen. Wees aardig voor elkaar en help elkaar waar mogelijk. Pas goed op jezelf en elkaar én blijf gezond!

Hartelijke groet,
Paul Engelbertink

MAART 2020 (2): Blog Anne-Marie Snels

Beste collega's

Bliezen wij ruim 2 weken geleden al onze PA-bijeenkomsten al af vanwege het coronavirus omdat we geen risico’s wilden nemen, ligt nu bijna het hele land ‘plat’ vanwege datzelfde nare virus. Een scenario dat mogelijk was, maar nu het werkelijkheid wordt tóch hard aankomt bij iedereen.

Om mezelf maar als voorbeeld te stellen, ik werk nu ook thuis, net als alle andere collega’s. We hebben ons werk zó ingericht dat we onze leden goed kunnen blijven bedienen. En het werkt. Nu maar hopen dat alle netwerken en telefooncentrales in het land dit aankunnen! Want bij heel veel bedrijven wordt nu thuisgewerkt.

Ook privé heeft dit coronavirus veel gevolgen. Om mezelf opnieuw als voorbeeld te stellen; mijn oude moedertje woont sinds kort in een verzorgingstehuis. Dat zit inmiddels ‘potdicht’, bezoekers mogen er niet meer in. Dat vind ik ontzettend moeilijk, mijn moeder niet meer mogen zien. Maar er is geen andere keus. Iedereen heeft daarmee te maken, jij waarschijnlijk ook. Bellen met mijn moeder kan ook niet meer, dus stuur ik nu met de family maar een heleboel kaartjes. Ook een idee voor jou? En als je de deur niet meer uit kunt, dat kan ook digitaal, Google maar eens op ‘digitaal kaartje sturen’.

Ook met en bij Defensie zijn tal van afspraken gemaakt, we experimenteren nu met diverse vormen van telefonische vergaderingen om toch enige voortgang te boeken in het overleg. Want ook hier geldt: zo min mogelijk lijfelijk contact. Dat is des te belangrijker, omdat Defensiepersoneel natuurlijk ook paraat staat om bijstand te bieden en gezond moet blijven.

Ik heb trouwens diep respect voor alle hulpverleners, en niet in de laatste plaats het personeel in de zorg dat op dit moment topprestaties leverIk hoop dat we samen in staat zijn om het hoofd koel te houden en de adviezen gewoon op te volgen, Dat is volgens mij het enige wat we nu kunnen doen. En daarnaast aardig en begripvol zijn voor elkaar en waar nodig elkaar helpen. Stuur eens vaker een kaartje, bel wat meer, soms zit het in de kleine dingen. Pas goed op jezelf en elkaar én blijf gezond!

Hartelijke groet,
Anne-Marie Snels

MAART 2020 (1): Blog Paul Engelbertink

Beste collega’s

Mijn eerste twee maanden als sectorhoofd Postactieven zitten er op. De wijze waarop mijn voorganger Dik de Jonge mij heeft ingewerkt was fantastisch. Dik liet mij alle facetten zien. Hoe lopen de hazen en wie moet je wanneer aanspreken?

Wat heb ik de afgelopen twee maanden zoal gedaan?
Ik leidde mijn eerste kaderberaad als voorzitter. Als voorzitter luister ik naar wat de kaderleden te vertellen hebben. Het kaderberaad bestaat uit gekozen kaderraadsleden, groepshoofden en contactpersonen van alle regio’s. Ook woonde ik mijn eerste sectorenberaad (SB) bij. Het SB is een informeel forum tussen het Algemeen Bestuur en het kader. Het is bedoeld om ze te informeren en te adviseren en om te communiceren over alle zaken die de doelstellingen van de vereniging aangaan. De afgelopen maand heb ik samen met Dik en John van Wanrooij de UGM- en de Pensioenvoorlichting mogen geven.

Wat gaan we de komende maanden doen?
Allereerst zijn wij druk bezig met alle voorbereidingen voor de regiobijeenkomsten. Vanwege het coronavirus hebben wij besloten alle PA-bijeenkomsten voorlopig niét te laten doorgaan. Lees vooral het artikel in deze nieuwsbrief daarover. Daarnaast ga ik samen met Defensie, ABP en de andere bonden mee met informatiesessies om het Defensiepersoneel voor te lichten over het nieuwe middelloonpensioenstelsel. Dit zal gebeuren tussen half april en half juni, als de ontwikkelingen rond het coronavirus dit tenminste toelaten. We zijn nog aan het nadenken hoe we dit voor de postactieven gaan doen.

Hartelijke groet,
Paul Engelbertink

FEBRUARI 2020: Blog Anne-Marie Snels

Beste collega’s

Voerden we enkele jaren terug nog discussie binnen de bond over mailings en het gebruik van social media voor postactieven; de wereld blijkt nu in rap tempo veranderd. Dat lees je in deze nieuwsbrief, maar dat zijn ook onze ervaringen.

Postactieven zijn tegenwoordig volop actief op Facebook, volgen onze website én zeker driekwart van de postactieve leden krijgt deze digitale nieuwsbrief in zijn of haar mailbox. Van andere leden die postactief zijn, hebben we jammer genoeg nog geen e-mailadres. Jij kunt ons echter helpen om nog meer e-mailadressen te verzamelen door aan je oud-collega’s te vertellen dat ze hierdoor mogelijk belangrijke en interessante informatie missen.

Wist je trouwens dat we ook een gratis ledenapp met boeiende content hebben? Klik hier om deze te downloaden via iOS en hier als je een Android-apparaat hebt. Al eerder vroegen we je: heb jij belangrijk nieuws voor postactieven of tips voor een volgende nieuwsbrief? Laat dit ons dan weten via dit mailadres. We zien jouw reactie nu nog steeds graag tegemoet!

Hartelijke groet,
Anne-Marie Snels