22 juni 2017

Actieberaad groot succes

Op donderdag 15 juni hielden de AFMP, MARVER en FNV Overheid een actieberaad. Ruim 125 leden waren aanwezig om samen te praten over het stuklopen van de arbeidsvoorwaardenonderhandelingen en de op handen zijnde acties.

Tegen 11 uur stroomde de zaal in ’t Veerhuis in Nieuwegein vol met militairen, al dan niet in uniform, en burgerpersoneel. Bovendien waren er ook enkele thuisfronters aanwezig.

Taante
De ochtend werd afgetrapt met een verrassende en inspirerende opening door Jetty Mathurin in haar personage van Taante. Met humor en rake observaties wist zij precies de kern van de onstane situatie bij Defensie te benoemen, dat leidde tot instemming en gelach.

Jetty sloot af met een boodschap van haar zelf. Zij bekende dat deze opdracht haar meer raakte dan normaal. Ook zij behoort namelijk tot het thuisfront van een militair. In een persoonlijk statement riep zij op om niet stil te zitten en in actie te komen. “Ik maak van dichtbij mee waarom ik het noodzakelijk vind dat er actie gevoerd moet worden. Er worden offers gebracht, grote offers. Soms zelfs levens. En daar móet iets tegenover staan. Minstens veiligheid, minstens échte banen, minstens koopkracht. Dus kom op voor jezelf. Kom in actie!”

Aanscherping inzet en acties
Na deze verfrissende opening namen sectorhoofd Marine Arjen Rozendal en onderhandelaar René Schilperoort de aanwezige leden nogmaals mee in de arbeidsvoorwaarden inzet van de bonden. Na een korte inhoudelijke toelichting werden de aanwezigen uitgedaagd om aanvullende speerpunten voor de toekomst te formuleren én prioriteiten te stellen. Dit leverde interessante stof op voor discussie. Daar kunnen we in het actietraject mee vooruit. Maar ook kan onderhandelaar René Schilperoort daar later, als het overleg weer wordt opgestart, mee verder.

AFMP-Voorzitter Anne-Marie Snels nam vervolgens de acties door die de komende tijd op handen zijn. Acties die samen met de andere bonden gevoerd worden. Hieronder vallen onder andere de publieksacties op Veteranendag en de Marinedagen komend weekend. Ook riep zij iedereen op om met de ervaringen van vandaag én de actie-inzet terug te gaan naar de werkvloer. “Jullie zijn onze ambassadeurs op de werkvloer. Vertel dit verhaal ook aan je collega’s en wijs hen op het belang om dit te delen en om in actie te komen. Dat acties nodig zijn is overduidelijk. Er is druk nodig om minister Hennis te dwingen te gaan bewegen”.

Ook Marieke Manschot van FNV Overheid en Ton de Zeeuw van de MARVER spraken hun tevredenheid uit over deze ochtend. “Ik vind het mooi om te zien dat jullie met zo veel aanwezig zijn. Ik hoop dat we over een aantal weken dit nog eens kunnen herhalen en dat jullie allemaal één of twee collega’s meenemen zodat we een nóg grotere groep hebben om samen de acties verder vorm te geven.”

Meer over:
BVJ
Acties