27 september 2021

AFMP betreurt ontbreken militair op ‘Nachtwacht der onmisbaren’

Afgelopen zaterdag vond in Rotterdam een manifestatie plaats in het kader van de Dag van de Onmisbaren, die de FNV organiseerde. Tijdens deze dag werd aandacht gevraagd voor mensen die werken in cruciale beroepen. “De FNV verspreidde via sociale media de ‘Nachtwacht der onmisbaren’, een foto met mensen uit onmisbare beroepen,” vertelt AFMP-voorzitter Ton van den Berg. “Veel van onze leden ergerden zich aan het feit dat hier geen militair tussen stond. De AFMP betreurt dat er op deze speciale Nachtwacht blijkbaar geen plek was voor onze belangrijke beroepsgroep.”

Ton kan zich voorstellen dat nou eenmaal niet ieder beroep op de speciale Nachtwacht van de FNV paste. “De AFMP zag echter wel degelijk ruimte om een militair af te beelden. De veiligheidssector was namelijk vertegenwoordigd op deze speciale Nachtwacht, maar helaas niet in de persoon van een militair. Graag was onze bond betrokken bij de totstandkoming van dit speciale project. Nu zijn we vergeten door de FNV en dat voelt niet goed. Daarom gaan we het gesprek aan met de FNV om ervoor te zorgen dat militairen en burgermedewerkers bij Defensie niet meer worden vergeten in toekomstige uitingen. Dit is ook belangrijk voor het draagvlak en de motivatie onder onze leden om nog aangesloten te zijn bij de FNV.”

Can do-mentaliteit
Militairen zijn over het algemeen geen klagers, maar toch zetten we ons beklag bij de FNV door, zo verduidelijkt Ton. “Militairen gaan door terwijl dit vaak eigenlijk niet kan. Diverse onderzoeken onderkennen hun zogenoemde can do-mentaliteit. Of het nu gaat om het helpen van burgers bij de recente overstromingen in Valkenburg, het bestrijden van natuurbranden in Nederland en daarbuiten of om het evacueren van mensen in Afghanistan; zij staan altijd paraat. Hun werkzaamheden zijn vaak onderbelicht en onzichtbaar. De militairen hoeven niet te worden overladen met complimenten, maar de broodnodige waardering is daarom wel op zijn plaats. Terwijl terecht honderden miljoenen euro’s over tafel vliegen ten behoeve van de salarissen in het onderwijs en de zorg, is Defensie het inmiddels gewend om te worden vergeten door de regering en de Tweede Kamer. Enige steun vanuit de FNV als de grootste vakbond van Nederland is daarom wel prettig.”

Geen stakingsrecht
Deze steun is volgens Ton mede nodig, omdat militairen geen stakingsrecht hebben als belangrijk grondrecht om hun positie te verbeteren. “Zij beschermen dit recht desnoods met gevaar voor eigen leven wél voor anderen. Daarom hadden zij naar onze overtuiging niet mogen ontbreken op de Nachtwacht der Onmisbaren.”

Meer over:
communicatie