10 november 2020

AFMP Corona Logboek – 10 november 2020

Vliegers en grondpersoneel van het Leeuwarder F-35-squadron trainen sinds gisteren vanaf Vliegbasis Volkel. Het gaat om de verplaatsingsoefening ‘Frisian Lightning II’, die t/m vrijdag 20 november duurt. Bij deze oefening wordt rekening gehouden met de mogelijke besmettingsrisico’s van het coronavirus.

Zo traint de eenheid op vaste locaties op Volkel. Bovendien werkt zij zoveel mogelijk gescheiden van het personeel in Volkel. Contact met derden wordt beperkt en de militairen dragen waar nodig gezichtsmaskers. Oefening Frisian Lightning II maakt deel uit van een groter plan. Daarbij kijkt de luchtmacht of het squadron in korte tijd voldoende mensen en middelen op de mat kan leggen. Het moet een eenheid van 4 F-35’s inclusief personeel en materieel waar ook ter wereld kunnen inzetten. Dat is de zogeheten Initial Operational Capability die eind 2021 klaar moet zijn. Bij oefening Frisian Lightning I is eerder al proefgedraaid met het inpakken en verzend gereed maken van gronduitrusting en reserveonderdelen. De ervaringen uit die test worden gebruikt bij de verplaatsing naar Volkel. 

Minister de Jonge blij met steun van 1000 militairen
Minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is blij met de steun van de duizend militairen, die door het hele land coronatesten gaan afnemen. “Zonder deze militairen zouden we deze locaties niet zo snel uit de grond kunnen stampen,” zo benadrukte De Jonge donderdag tijdens een bezoek aan een sneltestlocatie die wordt opgebouwd in Rotterdam. Voor de nieuwe coronasneltestlocaties in ons land stelt de Landmacht 900 militairen beschikbaar en komt er versterking bij van 100 mariniers. Dankzij hun hulp kunnen 70.000 testen per dag worden afgenomen, meer dan een verdubbeling ten opzichte van nu. Als alles volgens planning verloopt, gaan de 1.000 militairen deze maand nog aan de slag.

Meer over:
Coronalogboek