15 oktober 2020

AFMP Corona Logboek - 15 oktober 2020

Zo’n 100 militaire zorgmedewerkers gaan landelijke, specifieke coronazorg bieden via het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Dankzij de hulp van Defensie kan het UMC 26 meer patiënten opvangen. Hierdoor kan het ook COVID-patiënten overnemen van ziekenhuizen die tegen de grenzen van hun capaciteit aanlopen. Begin volgende week moet de militaire steunverlening actief zijn.

De Defensiesteun komt er op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het ondersteunende team bestaat uit militaire artsen, algemeen militair verpleegkundigen en coördinerend personeel. Het 400 Geneeskundig Bataljon van de Landmacht levert de meeste militairen.

Handen aan bed
Op dit moment zijn ‘de handen aan het bed’ het grootste knelpunt binnen de ziekenhuizen, waar COVID-patiënten niet op de IC-afdeling liggen. De inzet van Defensie vergroot deze capaciteit. Het Landelijke Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding (LCPS) coördineert de verdeling van COVID-patiënten tussen de ziekenhuizen. Door de steun van Defensie kan het UMC een tweede afdeling voor specifieke COVID-zorg openen. De totale capaciteit wordt hiermee uitgebreid van 26 naar 52 bedden. Deze week begonnen de eerste 10 militairen met de aanvullende training in het UMC Utrecht. Regulier ziekenhuispersoneel en militaire zorgverleners werken straks zij aan zij op beide afdelingen.

Amerikaans leger traint honden om coronavirus op te sporen
Onderzoekers van het Amerikaanse leger trainen honden om te ruiken of iemand besmet is met het coronavirus. Het doel is dat de honden zelfs bij een asymptomatische persoon kunnen ruiken of hij of zij het virus bij zich draagt. Als het de honden lukt, zou dit de screening op bijvoorbeeld scholen of vliegvelden een stuk gemakkelijker maken. Bekijk via deze link een filmpje van de training.

Leerlingen Luchtmobiele Brigade in isolatie
60 leerlingen die de Algemene Militaire Opleiding Luchtmobiel volgen, zijn woensdag preventief in isolatie gegaan op de Oranjekazerne in Schaarsbergen. Daar hadden 18 leerlingen coronagerelateerde klachten. De opleiding op de brigade wordt voortgezet in aangepaste vorm. De 18 leerlingen zijn gescheiden van de rest. Zij bivakkeren op een aparte verdieping in een legeringsgebouw. Een Algemeen Militair Verpleegkundige monitort de andere leerlingen en het kader. Deze donderdag worden de 18 leerlingen die klachten hebben getest op COVID-19. In afwachting van de testuitslagen blijven zij in isolatie.

Meer over:
Coronalogboek