21 april 2020

AFMP Corona Logboek - 21 april 2020

Defensie stelt zijn mobiele laboratorium beschikbaar aan het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) regio West. Het ROAZ gebruikt dit laboratorium sinds dinsdag voor de Mobiele COVID-19 Post (MCP) bij het Cars Jeans Stadion van ADO Den Haag.

Het gaat om een teststraat waar mensen kunnen worden getest op het coronavirus. Huisartsen in de regio verwijzen mogelijke patiënten naar de testlocatie. Daar kunnen dagelijks honderd mensen worden getest op het coronavirus, terwijl zij in hun auto zitten. Zo blijft het besmettingsgevaar beperkt. Hun neusuitstrijk wordt verwerkt in het mobiele laboratorium en voor analyse naar het Leids Universitair Medisch Centrum doorgestuurd. De huisarts krijgt binnen 24 tot 48 uur de uitslag. Binnenkort kan in het laboratorium op locatie ook snelle diagnostiek worden uitgevoerd. Een uitslag voor spoedgevallen volgt dan in krap een uur.

12.000 kilo levensmiddelen voor Stichting Carabic
Defensie heeft 22 pallets aan levensmiddelen bezorgd bij Stichting Carabic in Amsterdam. De levering van ongeveer 12.000 kilo omvat onder andere muesli, zuivelproducten, koffie, thee, sauzen, havermout, sappen, kaas en diverse soorten zoet broodbeleg. De producten waren eigenlijk bedoeld voor militairen die voor een oefening naar Duitsland zouden gaan. Dat ging niet door vanwege het coronavirus. Defensie gaf de producten op basis van maatschappelijke dienstverlening nu aan de non-profitorganisatie. Stichting Carabic focust zich op het verbinden van vrouwen uit Arabische en Caraïbische culturen met de Nederlandse samenleving.

Militaire verpleegkundigen in verpleeghuizen
Militaire verpleegkundigen en verzorgenden zijn sinds maandag aan het werk in verpleeghuizen in Amsterdam en Amstelveen. Met hun medische kennis helpen ze onder meer dementerenden, coronaviruspatiënten en mensen die na een ongeluk of aandoening in een revalidatietraject zitten. In totaal 27 militairen zijn ingezet bij zorginstellingen op elf locaties. Daar wonen of verblijven honderden hulpbehoevenden. De verpleeghuizen zochten naar extra professionele zorg, hulp bij het stroomlijnen van processen en ondersteuning bij medische zorgdiscipline. De militairen helpen mee, omdat veel eigen personeel zich ziek heeft gemeld. De verpleeghuizen krijgen in elk geval tot en met 8 mei steun van Defensie.

Meer over:
Coronalogboek