6 april 2020

AFMP Corona Logboek - 6 april 2020

Zondagochtend is een door militairen met hulpgoederen en apparatuur geladen C-17 transportvliegtuig vanaf Vliegbasis Eindhoven naar Sint Maarten gevlogen. Deze hulpgoederen zijn bedoeld om coronapatiënten in het Caribisch gebied te kunnen behandelen. Onder meer een deels mobiel ziekenhuis met 6 intensive care-plekken is naar Sint Maarten getransporteerd.

Aan boord van de C-17 was ook apparatuur om in het ziekenhuis van Sint Maarten 6 extra intensive-care bedden te realiseren. Deze bedden zijn trouwens bedoeld voor patiënten van alle eilanden van het Caribische deel van het Koninkrijk. Verder leverde Nederland met het transporttoestel beschermende middelen voor artsen en verplegend personeel, medicijnen voor coronapatiënten en medische apparaten.

Veteranendag van de baan
De op 27 juni 2020 geplande Nederlandse Veteranendag in Den Haag is van de baan. Het Dagelijks Bestuur van het Nationaal Comité Veteranendag heeft dat besluit vorige week genomen vanwege de coronacrisis. Op het programma van Veteranendag stonden onder meer een bijeenkomst op het Malieveld, het defilé voor de koning, de medaille-uitreiking op het Binnenhof, de openingsceremonie in de Ridderzaal en de zogeheten fly-past. Het campagneteam is inmiddels druk doende met het uitwerken van een alternatief programma, waarover op 15 april een definitief besluit valt.

Defensie helpt politie met kaarthouders
Defensie heeft de afgelopen week binnen 24 uur 500 kaarthouders voor de politie geprint. Dit is gedaan met behulp van 3D-printing. De politie kan de 3d-geprinte kaarthouders aan de wapenstok klikken en zo op 1,5 meter afstand identiteitsbewijzen van mensen controleren. Op verzoek van de Staf Landelijke Politie heeft Defensie kaarthouders gemaakt voor politiekorpsen in heel Nederland. Een samenwerking tussen Defensie en de politie-eenheid Noord-Nederland leidde uiteindelijk tot een oplossing voor het op gepaste afstand kunnen controleren van identiteitsbewijzen. Die kunnen nu in de houder worden geschoven en met handschoenen aan worden gecontroleerd.

-----------------------------

Militair vervoer voor Italiaanse coronapatiënten
Twee Italiaanse coronapatiënten zijn afgelopen vrijdag vanuit Bergamo met een militair transportvliegtuig naar het zuidelijker gelegen Bari gevlogen. Doel van deze oververplaatsing was om ruimte te creëren op de overvolle intensive care-afdelingen in een ziekenhuis in Bergamo. Om hun veiligheid en gezondheid te waarborgen, bevonden de coronapatiënten zich tijdens de vlucht in speciale capsules.

Bekijk hier een filmpje van Nu.nl over de speciale vlucht!

-----------------------------

Forse financiële overheidsmaatregelen
De afgelopen week zijn forse financiële overheidsmaatregelen van kracht geworden om tijdens de coronacrisis de werkgelegenheid en de inkomens van zoveel mogelijk werknemers veilig te stellen. De snelle realisatie daarvan is mede te danken aan de inspanningen van de FNV, de grootste vakbondskoepel van Nederland, waarbij ook de AFMP is aangesloten.
Onder leiding van voorzitter Han Busker - op bovenstaande foto uit het pre-coronatijdperk de hand schuddend van minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid - heeft de FNV de afgelopen weken grote druk op het kabinet uitgeoefend om snel met een sociaal-economisch steunpakket te komen. Ook is volop gepleit voor de nodige voorzieningen om vitale beroepen tijdens de coronacrisis zo veilig en gezond mogelijk te laten (door)werken.
Dit zijn twee sociaal-economische steunmaatregelen, die er zijn gekomen dankzij de FNV:

Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW)
Als een werkgever minstens 20 procent minder omzet denkt te gaan maken, dan kan hij bij het UWV voor drie maanden een ‘tegemoetkoming in de loonkosten’ aanvragen. De hoogte daarvan is afhankelijk van het verwachte omzetverlies en bedraagt maximaal 90 procent van de loonsom. Zolang een werkgever geld krijgt uit deze regeling, kan een werknemer niet ontslagen worden en wordt het volledige loon doorbetaald. Daarbij lever je géén WW-rechten in.

Financiële steun voor zelfstandigen voor drie maanden
Zelfstandigen kunnen ondersteuning aanvragen in de vorm van een aanvullende uitkering voor levensonderhoud en/of voor bedrijfskapitaal. De uitkering voor levensonderhoud vult hun inkomen aan tot het sociaal minimum. Om liquiditeitsproblemen op te lossen, kunnen overheidsleningen worden afgesloten.

 

Meer over:
Coronalogboek