11 oktober 2021

Alle antwoorden op jouw Zorgzaam-vragen

Zorgzaam gaat niet over naar VGZ Zorgverzekeraar NV. Eerstgenoemde partij blijft jouw zorgverzekeraar. De uitvoering en de afhandeling van deze verzekering komen vanaf 1 januari volgend jaar wél in handen van VGZ Zorgverzekeraar NV. Tot die datum blijft N.V. Univé Zorg dit doen. Dit bevestigen wij naar aanleiding van de vragen van bezorgde leden in de afgelopen weken over een ontvangen e-mail of brief, waarin onterecht wordt gesuggereerd dat Zorgzaam overgaat naar VGZ. Met onderstaande Q&A’s scheppen wij graag meer duidelijkheid over jouw Zorgzaam-verzekering.

Wie is Zorgzaam?
Zorgzaam is een stichting, die de SCO (Samenwerkende Centrales Overheidspersoneel, red) heeft opgericht in oktober 2005. Zorgzaam is in het leven geroepen voor iedereen die een (arbeids-)relatie heeft of heeft gehad met het ministerie van Defensie. Dit geldt ook partners en gezinsleden tot en met de 3e graad, medewerkers van vakbonden voor defensiepersoneel en reservisten. Naast een basisverzekering biedt Zorgzaam ook aanvullende verzekeringen, Ster 1 tot en met 5.

Waarom stelden leden de afgelopen anderhalve week zoveel vragen over hun verzekering?

Hun vragen ontstonden, nadat Zorgzaam hen een zeer onduidelijke e-mail c.q. brief had gestuurd. Hierin werd gesuggereerd dat Zorgzaam overgaat naar VGZ Zorgverzekeraar N.V. Dit is absoluut niet het geval. Zorgzaam blijft jouw zorgverzekeraar. VGZ verzorgt vanaf 1 januari 2022 wél de uitvoering en de afhandeling van jouw verzekering. Tot die datum blijft N.V. Univé Zorg dit doen. N.V. Univé maakt trouwens, net als VGZ Zorgverzekeringen N.V., deel uit van de coöperatie VGZ.

Wijzigen de verzekeringsvoorwaarden?
De verzekeringsvoorwaarden van zowel de basisverzekering als de aanvullende pakketten blijven onveranderd. Net als in andere jaren stuurt Zorgzaam rond half november een nieuwe polis. Hierin zul je de nieuwe bedragen zien en wat er zal zijn gewijzigd vanaf 1 januari 2022. De collectiviteitskorting voor andere verzekeringen die je bij Univé afsloot, blijft gewoon van kracht.

Verandert de betalingswijze?

Ja. Vanaf 1 januari 2022 wordt de premie niet meer ingehouden van je loon of uitkering. Vanaf die datum betaal je zelf rechtstreeks aan Zorgzaam. Dit kan via een automatische incasso, maar je kunt er ook voor kiezen om de premie zelf elke maand over te maken. De betaling van de premie dient wel op of rond de 1e van de maand binnen te zijn bij Zorgzaam. Binnenkort zal Zorgzaam hierover communiceren.

Moet ik iets doen vóór 1 januari 2022?
Als je tevreden bent over Zorgzaam, dan kun je alles laten zoals het is. Half november ontvang je net als in andere jaren weer een polis van Zorgzaam.

Is het verstandig om wél een kritische blik te werpen op het bestaande Zorgzaam- verzekeringspakket?

Jazeker, het is goed om je huidige pakket te vergelijken met pakketten van andere zorgverzekeraars. Een belangrijke vraag die je je hierbij moet stellen is: wat wordt er in de basisverzekering niet vergoed waarvoor ik mij moet bijverzekeren?

Waarom is Zorgzaam niet terug te vinden op bekende vergelijkingssites?
Zorgzaam staat inderdaad niet op vergelijkingssites, zoals Zorgwijzer.nl, Pricewise.nl, Overstappen.nl en Zorgkiezer.nl. De reden voor de afwezigheid van Zorgzaam op deze sites is dat slechts een specifieke groep verzekerd mag zijn bij deze verzekeraar. Daarnaast kunnen ook de geleverde service, de vergoedingen en de prijzen van geleverde diensten een rol spelen.

Waar kan ik met mijn vragen terecht?
Hiervoor kun je surfen naar www.zorgzaamverzekerd.nl of bellen met de helpdesk van Zorgzaam: 072-5277677.

Meer over:
GVW
Zorgzaam