21 juni 2022

Brief van Belastingdienst over Box 3-inkomen

Als je bij jouw belastingaangifte over het afgelopen jaar in Belastingbox 3 meer dan het vrijgesteld bedrag van 50.000 euro per persoon had, moest je over dit rendement belasting betalen. Na een uitspraak van de Hoge Raad op 24 december 2021 moet de Belastingdienst dit Box 3-inkomen in de vorm van bijvoorbeeld spaargeld echter opnieuw berekenen. Hierover stuurde de Belastingdienst onlangs een brief met tekst en uitleg naar iedereen met zo’n inkomen.

In de brief wordt uitgelegd dat de systemen van de Belastingdienst op dit moment worden aangepast om de vereiste nieuwe berekening voor het Box 3-inkomen te kunnen maken. Om te voorkomen dat mensen met zo’n inkomen langer op hun belastingteruggave moeten wachten, krijgen zij hun aanslag inkomstenbelasting 2021 in twee delen. Zij ontvangen eerst een voorlopige aanslag met de oude berekening van Box 3. Diegenen die vóór 1 mei aangifte deden, krijgen hun voorlopige teruggave rond 1 juli.

Definitieve berekening

Na 1 augustus ontvangen zij vervolgens een definitieve aanslag met de definitieve berekening van het Box 3-inkomen. Hierdoor krijgen zij dus mogelijk aanvullend geld terug. Duidelijk is in elk geval dat zij straks ten opzichte van de oude berekening niet bij hoeven te betalen.

Geen kopie naar AFMP

Heb je een brief van de Belastingdienst hierover ontvangen? Dan hoef je geen actie te ondernemen tot het moment dat er een definitieve aanslag is opgelegd. Naar aanleiding van deze brief hoef je ook geen kopie hiervan te sturen aan ons als AFMP.

Meer over:
Belasting