Anne-Marie Snels Oud-voorzitter

CAO: Wordt het zoet of zuur?

Misschien heb je het al opgemerkt. Ik ben aan het vloggen geslagen. Waarom ik dat doe? Om de leden (en andere geïnteresseerden) een ‘kijkje in onze keuken’ te bieden. Wat doe ik zoal om de belangen van onze leden te behartigen? Waar ben ik allemaal mee bezig? En dat ik niet tijdens ieder overleg kan vloggen snappen jullie wel.

Mensen willen tegenwoordig ‘makkelijk’ info krijgen, en dat geldt ook voor het defensiepersoneel. Dan kan een kort filmpje van één of twee minuten uitkomst bieden. Of deze proef een succes wordt? Dat zal over een tijdje blijken. Je kunt de vlogjes terug zien op mijn twitteraccount @AnneMarieSnels en via onze website.

Dinsdag 11 november maakte ik een vlogje voor het ‘overleghuis’ van het CAOP in Den Haag waar ook defensiebonden en de werkgever vergaderen. En jullie weten allemaal waar dat over ging, pensioen en arbeidsvoorwaarden. Om onze inzet voor een goede Defensie cao kracht bij te zetten werd de staatssecretaris door een flinke groep militairen en burgermedewerkers ontvangen. Zij gaven daarmee – namens al het defensiepersoneel - een duidelijk signaal af: ‘wij willen een goede cao!’ De vraag rond jullie cao is, wordt het ’t zuur of wordt het ’t zoet? En jullie hebben allemaal op onze website kunnen lezen dat we er helaas nog niet uit zijn.

Da’s flink balen, vooral voor het defensiepersoneel. Jullie hadden vast al een uitkomst verwacht. Maar daar is nog even iets meer tijd voor nodig. Jullie kritiek op het arbeidsvoorwaardenresultaat was breed, daar moeten we goed bij stil staan. Helaas is de oplossing er niet ‘binnen een paar uur’. Maar het uur U nadert voor de minister en de staatssecretaris. Dat hebben we hen gisteren écht wel duidelijk gemaakt. En de uitkomst kan wat mij betreft maar een ding zijn: wij gaan voor het zoet. Voor een goede cao met meer loonruimte, meer aandacht voor de toeslagen en een goede militaire pensioenregeling. Bieden de minister en de staatssecretaris dat niet? Dan kiezen zij voor het zuur, en gaan wij samen verder het actietraject in. Mogen we dan ook op jou rekenen?