4 april 2019

Enquête defensiepersoneel: men is teleurgesteld en boos

Eerder deze week heeft BNR een enquête gehouden onder leden van de AFMP. Onze leden werd gevraagd wat hun prioriteiten zijn als zij mogen investeren in Defensie. Vandaag werden de resultaten van deze peiling gepresenteerd in het programma ‘BNR’s Big Five’ en voorgelegd aan Minister Bijleveld. AFMP-voorzitter Anne-Marie Snels reageerde vanmorgen in het ochtendprogramma ‘De Ochtendspits’ als eerste op de uitkomsten van dit onderzoek.

Snels gaf aan dat het haar niet verbaasd dat de onvrede onder het personeel nog steeds heel groot is en het vertrouwen laag, dat toont eerdere onderzoeken van de vakbonden ook aan. Dat het personeel een loonsverhoging en marktconforme arbeidsvoorwaarden met stip op 1 zetten verbaast haar ook niet. Andere belangrijke punten van zorg van het personeel zijn de onderbezetting, de doorgroeimogelijkheden en de scholing- en opleidingsmogelijkheden.

“De minister en de staatsecretaris zouden zich een hoedje moeten schrikken van deze uitkomsten ” zei Snels. Minister van Defensie Ank Bijleveld scoort namelijk een dikke onvoldoende. Zowel Bijleveld als staatssecretaris Visser krijgen gemiddeld een 4. Anne-Marie Snels: “Het vertrouwen is erg laag, mensen voelen zich niet gewaardeerd. Zeker omdat de minister en staatsecretaris in de Defensie nota schreven dat het defensiepersoneel op 1 staat. Militairen zien dat helemaal niet terug. Dat is een van de belangrijkste redenen dat zoveel militairen de organisatie de rug toekeren”.

”Anne-Marie Snels tot slot: “Ik hoop dat de minister de uitkomsten niet bagatelliseert maar het personeel serieus neemt. Ik zou tegen de minister willen zeggen, ga het geld voor die marktconforme arbeidsvoorwaarden nu eens snel regelen bij het kabinet”.

Het Interview met Anne-Marie Snels kun je hier terugluisteren

Het interview met de Minister kun je hier terugluisteren