8 januari 2024

'Belang van solidariteit stevig verankerd'

Hans Treffers (38) is de opvolger van Elze Mulder in de functie van sectorhoofd Landmacht van de AFMP. Na een inwerkperiode van een paar maanden onder leiding van Elze zal Hans zich binnenkort zelfstandig storten op deze nieuwe uitdaging. In een interview belicht hij onder meer de sterkste punten van de AFMP als defensievakbond.

Kun je in vogelvlucht wat vertellen over je loopbaan, voordat je in september 2022 bij de AFMP aan de slag ging?
“Vanaf mijn 17e heb ik gediend als beroepsmilitair, eerst bij de pantserinfanterie en later bij de geneeskundige dienst. En dit alles als manschap en als onderofficier. Tijdens mijn derde missie als militair in Afghanistan raakte ik in 2009 zwaar gewond, toen het kamp waar ik met mijn eenheid verbleef werd getroffen door een raketaanval. Na meerdere operaties ontwaakte ik 48 uur later op de intensive care in Nederland.
Na mijn revalidatie kon ik gelukkig mijn opleiding tot AMV’er wel starten. Hiervoor had ik mijn sollicitatie al afgerond voordat ik op uitzending ging. Maar uiteindelijk kreeg mijn loopbaan een andere richting. Het werken in het ziekenhuis viel me namelijk zwaar door een trauma dat ik had opgelopen op de IC. Ik kreeg de kans me om te scholen tot fysiotherapeut. Het idee was om als officier fysiotherapeut aan de slag te gaan.
Toen zag ik de vacature voor buitendienstmedewerker bij de AFMP en heb ik gesolliciteerd. Ik beschouwde dit als een mooie kans om betrokken te blijven bij de defensiewereld waarin ik twintig jaar heb gewerkt en om van de belangen van mijn wapenbroeders en -zusters mijn vak te maken.”

Welke aspecten spreken je aan in het fenomeen vakbond en in de AFMP in het bijzonder?
“Nadat ik zwaargewond raakte, werd ik me eens te meer bewust van de bijzondere en vaak ook lastige positie waarin je als militair terecht kunt komen. Ik leerde de moeilijke kant van het militair zijn kennen. Ik heb destijds veel geluk gehad met de goede begeleiding die ik vanuit Defensie kreeg en met de casecoordinator die aan mij werd toegewezen. Dankzij deze hulp had ik alles, na te zijn hersteld van mijn ergste verwondingen, relatief weer snel op de rit en kon ik na een aantal maanden weer aan het werk.
Omdat ik aanvankelijk dus thuis kwam te zitten, werd ik geconfronteerd met een inkomstenderving. Dit probleem heeft Elze Mulder toen als sectorhoofd Landmacht van de AFMP vroegtijdig succesvol voor mij opgepakt. Later leerde ik dat lang niet iedere militair of burgermedewerker bij Defensie op goede steun en begeleiding kan rekenen. Zo raakte ik steeds meer doordrongen van het nut en de noodzaak van de AFMP als vakbond.”

Wat vind je de sterkste punten van onze bond?
“De kracht van het collectief en het belang van solidariteit zijn goed verankerd bij de AFMP. Je betaalt als lid niet alleen om zelf hulp of advies te krijgen, maar ook om je collega’s vooruit te helpen. Als militair word je geconfronteerd met uitdagingen en risico’s, die niet op je pad komen als je in de burgermaatschappij actief bent. Een meerwaarde van de AFMP is daarom dat zij zich niet alleen inspant voor betere arbeidsvoorwaarden en de individuele belangen van militairen en burgermedewerkers. Zij biedt collega’s ook bijstand en juridisch advies als zij blessures, verwondingen of beroepsziekten oplopen. Je kunt als lid bijvoorbeeld bij ons aankloppen voor een letselschadezaak of een aansprakelijkheidsvraagstuk. Hierin gaan wij heel ver en zo nodig maken we ook gebruik van gespecialiseerde advocaten.”

Lees het volledige interview met Hans in de op 27 december jl. verschenen editie van ons ledenmagazine OpLinie. De complete uitgave van OpLinie kun je ook lezen via onze website of ledenapp.

Meer over:
Vereniging