16 mei 2023

Hogere kassaprijzen Paresto van de baan

De eerder geplande verhoging van de kassaprijzen van defensiecateraar Paresto met 16% is van de baan. De bonden, waaronder de AFMP, bereikten namelijk overeenstemming met Defensie over een compensatiemaatregel waardoor deze verhoging in kantines van kazernes achterwege kan blijven. Afgesproken is om hiervoor 4 miljoen euro in te zetten. De ene helft van dit bedrag is bedoeld voor ‘binnenslapers’ en komt uit het arbeidsvoorwaardenbudget. De andere helft is voor de overige defensiemedewerkers en wordt bekostigd uit de begroting van Defensie. Door 2 miljoen euro voor deze afzonderlijke groepen vrij te maken, is Paresto in staat de prijsverhogingen niet in de kassaprijzen te laten terugkomen.

Het afgelopen jaar werden vooral brood, melk, kaas, eieren en vlees duurder. Deze prijsstijgingen hebben hun weerslag op de inkoopprijzen waarmee defensiecateraar Paresto wordt geconfronteerd. Per 1 januari van dit jaar stegen de inkoopprijzen van levensmiddelen voor Paresto met 16%. De stijgende kosten zou de defensiecateraar normaal gesproken doorberekenen in haar kassaprijzen.
Door hiervoor 4 miljoen euro in te zetten, kan dit worden voorkomen. De AFMP is blij dat overeenstemming is bereikt over de maatregel, omdat collega’s, of zij nou op de kazerne blijven overnachten of niet, op meerdere momenten in de week afhankelijk zijn van de maaltijden die Paresto voorschotelt. Net als voor iedere Nederlander zijn ook hun uitgaven sterk opgelopen door de hogere prijzen voor levensmiddelen.

Meer over:
AVW