28 maart 2023

Let op als je dit jaar start met de PAS-regeling!

De voor 2028 aangekondigde verhoging van de AOW-leeftijd tot 67 jaar en drie maanden heeft dit jaar al gevolgen voor het gebruik van de PAS-regeling voor burgermedewerkers. PAS staat voor Partiële Arbeidsparticipatie Senioren.

Bovengenoemde verhoging van de AOW-leeftijd met drie maanden is aangekondigd in de Staatscourant van 16 november 2022. Dit kan dus direct consequenties hebben als je als burgermedewerker dit jaar op 57-jarige leeftijd start met de PAS-regeling. De PAS-inhouding heeft dan een negatieve impact op jouw pensioengevend inkomen. Je bouwt dan geen pensioen meer op over deze inhouding op het salaris. Jaarlijks bouw je daarom 5% minder pensioen op. Het is namelijk onmogelijk om pensioen op te bouwen over een fulltime salaris. Fiscaal mag dit alleen als je binnen tien jaar voor de AOW-leeftijd start met de PAS-regeling.
 
Wil je als burgermedewerker dit jaar beginnen met deze regeling en over die 5% PAS-inhouding pensioen opbouwen? Dan raden wij je aan deze regeling niet te laten ingaan, voordat je de leeftijd van 57 jaar en drie maanden hebt bereikt.