10 april 2018

Lid in beeld: Mandy Smit

Mandy Smit (25) werkt sinds twee jaar bij de Koninklijke Marine in Den Helder. ‘Het liefst wil ik varen en op missie.’

Wat houdt je werk bij defensie in?
Mijn dienstvak is Logistieke Dienst Administratie, en zoals de naam het al een beetje aangeeft werk ik in de administratieve kant van de Marine. Momenteel bij P&O op het bureau secretariaat. We regelen bijvoorbeeld studieverzoeken, deelname aan de VVO (Voortgezette Vak Opleiding), verstoorde arbeidsrelaties en ontslagen/ontheffingen.

Waarom heb je voor de marine gekozen?
Dat ik bij de Marine wilde werken speelde al zo’n zeven jaar. De reden waarom ik hier in het verleden niks mee heb gedaan is omdat ik studeerde, werk kreeg en dit altijd wel bleef houden. Als ik dan in Den Helder de EMMV zag marsen over de dijk, dacht ik dat ik dit fysiek niet aan zou kunnen. Werken bij de Marine leek mij best pittig. En ik ging altijd naar de marine/- vlootdagen. Niet alleen omdat ik in Den Helder woon, maar ook omdat de Marine me altijd bleef trekken. Een tijd geleden zag ik de campagne waarin vrouwen die werkzaam zijn bij defensie in een videoboodschap
vertelden wat zij deden. Toen dacht ik ‘Het is nu of nooit’ en na een open dag wist ik het zeker, dit is waar ik mijn toekomst zie.

Wat trekt je aan in het werk?
Tijdens de open dag kreeg ik veel te horen over de verschillende dienstvakken en de bijbehorende taken. Administratie spreekt mij het meeste aan. De Marine is een grote organisatie, waarbij een goede administratie zeer belangrijk is. De diversiteit van het werk en de afwisseling in dit dienstvak overtuigden mij. Het blijft een bureaufunctie maar wel één die je niet alleen in Nederland, maar ook op schepen en in het buitenland kunt uitvoeren. De afwisseling van taken sprak mij aan, het laatste jaar in mijn functie als accountmanager heb ik weinig afwisseling gehad. Bijna iedere dag was hetzelfde. Dit is nu anders. Ik ben blij met deze keuze.

Waarom ben je lid van de AFMP?
In de burgermaatschappij was ik al lid van de FNV. De reden dat ik ooit lid ben geworden, is omdat ik in een organisatie werkte waar veel gaande was rondom reorganisaties. Wanneer er een conflict is dan is het een prettige gedachte dat je gesteund wordt door een ervaren team van juristen.

Weleens contact gehad met de vakbond?
Nee, maar het is fijn om te weten dat wanneer ik in welke situatie dan ook iemand nodig heb, de vakbond te allen tijde kan inschakelen.