Arjen Rozendal Sectorhoofd Marine / Burgerpersoneel

Storingsreactie leidt tot ergernis

Een storingsreactie leidt tot ergernis. En niet alleen bij mij kan ik je vertellen! Vlak voordat het weekend startte, werd bekend gemaakt dat Defensie zich onbeschaamd, in de vorm van feesten en partijen, laaft aan de onuitputtelijke bron gemeenschapsgeld. De framing is naar mijn mening uiterst kwalijk en beneden alle peil.

Bovendien is het superirritant dat verschillende, zichzelf respecterende media zonder schaamte, puur uit eigen gewin, op de negatieve berichtgeving van Shownieuws extrapoleerden. Het zal wel aan de heersende komkommertijd liggen dat de media elkaar het brood uit de mond stelen. Maar genoeg over de kwalijke rol van de media.

Wat echt mijn ergernis triggerde, was de reactie van Defensie op de berichtgeving. De eerste (naast de bekende uitspraak ‘wij herkennen ons niet in…’) storingsreactie was de melding dat ze het helemaal anders gaat doen door het stellen van nieuwe regels die soberheid zullen afdwingen. Zij benadrukte dat alles voortaan intern wordt georganiseerd en dat uitsluitend nog gebruik wordt gemaakt van Paresto.

"Zo ga je goed om met gemeenschapsgeld!,” zullen ze in Den Haag hebben gedacht, met het enkelvoudige doel om het welbekende straatje schoon te vegen. "Fout! Superfout!," is mijn persoonlijke reactie hierop. Wat ze in Den Haag hadden moeten doen, is wat afstand nemen van het onderwerp. Zij hadden ‘het nieuws’ moeten zien voor wat het daadwerkelijk was. Namelijk dat er helemaal geen geld over de balk is gesmeten en dat men binnen het budget van 75 euro per persoon is gebleven. Dit hadden zij rustig, maar beslist moeten verkondigen.

Mijn ervaringen als ex-militair en nu als defensievakbondsbestuurder is dat soberheid binnen Defensie met een hoofdletter S wordt geschreven en dat extra of nieuwe regels volstrekt onzinnig zijn. Ik vind het een gebrek aan waardering voor en erkenning van het defensiepersoneel. En afgaande op de vele reacties die ik hierover ontvang, is een zeer grote groep Nederlanders dit met mij eens!