27 december 2016

Ted Meines overleden Verzetsheld met grote verdiensten voor veteranen

Verzetsheld en luitenant-generaal buiten dienst Ted Meines is op 24 december op 95-jarige leeftijd overleden. Behalve verzetsstrijder, Indiëganger, mede-oprichter en voorzitter van de Stichting Veteranen Platform, was hij ook ereburger van de staat Israël.

Luitenant-generaal Meines, geboren op 25 september 1921, sloot zich nog tijdens de Tweede Wereldoorlog aan bij de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten. Hij vertrok in augustus 1948 als oorlogsvrijwilliger naar Indië. Begonnen als soldaat, klom hij in de loop der jaren op in de militaire rangen. Op 1 mei 1975 werd hij bevorderd tot generaal-majoor en benoemd tot kwartiermeester-generaal. In 1976 ging hij met functioneel leeftijdsontslag.

Grote verdiensten
In september 2014 werd Meines door Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp officieel bevorderd tot luitenant-generaal voor zijn grote verdiensten voor de krijgsmacht in het algemeen en de veteranen in Nederland in het bijzonder. Meines was voor zijn inzet al sinds 1994 luitenant-generaal titulair.

Veteranen Platform
De opperofficier van de Koninklijke Landmacht was al sinds 1950 betrokken bij het wel en wee van Nederlandse veteranen. Hij richtte het Veteranen Legioen Nederland op en was er voorzitter van. In 1988 stond hij aan de basis van de Stichting Veteranen Platform, de koepelorganisatie met 55 aangesloten verenigingen. Een jaar later werd hij de eerste voorzitter van het Veteranen Platform, dat een groot deel van de veteranen in Nederland vertegenwoordigt.

Bron: Defensiekrant