Anne-Marie Snels Oud-voorzitter

Vrijheid heeft een prijs

Vrolijk werd ik allerminst van het stuklopen van de arbeidsvoorwaarden- onderhandelingen. De onderhandelaars aan vakbondszijde treft geen enkele blaam. Zij hebben lang ‘gevochten’ voor een goed resultaat, maar voor een goed resultaat zijn twee partijen nodig. Wat is deze minister onbetrouwbaar! Wat heeft deze minister überhaupt gepresteerd deze kabinetsperiode? Een ding is zeker, ze heeft op geen enkele manier waargemaakt dat het personeel ‘het goud van de organisatie is’. Mijn vertrouwen in deze minister én in de top van defensie is nu écht tot het 0-punt gedaald. Dat geldt ongetwijfeld ook voor héél veel defensiemedewerkers, gelet op alle signalen die wij krijgen. Dat blijkt vast opnieuw uit de enquête die we –samen met alle bonden- onder het defensiepersoneel hielden, die medio februari beschikbaar is.

Dat blijkt nu al uit de petitie die een vrouw van een militair spontaan op Facebook startte vanwege het stuklopen van de onderhandelingen (https://loonsverhogingmilitairen.petities.nl). In een paar dagen tijd werd die petitie ruim 10.000 keer getekend, chapeau Lianne!

We gaan de kazernes in om onze leden te informeren, de defensiebonden trekken hierin gezamenlijk op en er is een actiewebsite, facebookaccount en twitteradres. Allemaal gaan volgen dus!

Verkiezingen
Vrolijk werd ik ook niet toen ik de verkiezingsprogramma’s las. Veel mooie beloftes, maar wat blijft daarvan over als het op kabinetsonderhandelingen aankomt? Welke partij stelt dan de veiligheid in dit land voorop en knokt écht voor forse investeringen in defensie? Het beroerde van verkiezingen is dat we de uitkomst altijd pas achteraf weten. Nu neem ik aan dat je niét alleen op een partij stemt omdat ze zo’n ‘leuke’ defensieparagraaf hebben. Er zijn immers meer belangrijke zaken in het leven. We hebben van een aantal politieke partijen hun ‘defensieplannen’ op een rijtje gezet. Schrik niet, het is over het algemeen net zo visieloos als het huidige defensiebeleid. En soms staan er echt klinkklare nonsens in. Wat dacht je bijvoorbeeld van ‘dat de KMar moet worden ingezet in de strijd tegen terrorisme’, dat schrijven 50Plus en VNL. Hallo, wat doen die collega’s bij de marechaussee de hele dag? Voor Piet Snot strategische locaties zoals Schiphol beveiligen? Weten die partijen überhaupt wel dat de KMAR een krijgsmachtonderdeel is? Benieuwd geworden, lees dan het artikel hierover in de OpLinie die volgende week op de mat ligt. Waarvoor we overigens - met dank - gebruik mochten maken van het werk van twee journalisten van Follow the money, platform voor onderzoeksjournalistiek.

Nog een gratis advies aan de politici: maak uw inzet tijdens eventuele kabinetsonderhandelingen beter en concreter, anders gaan we net zo’n visieloos defensietijdperk tegemoet als de afgelopen vier jaar. Daar zit het defensiepersoneel echt niet op te wachten.

SCP-rapport
Half januari verscheen het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) rapport over discriminatie, ongewenst seksueel gedrag en pesten bij Defensie. Dat gedrag richt zich tegen vrouwen, etnisch-culturele minderheden en lesbische, homoseksuele en biseksuele personen. Van dat rapport wordt je niet blij, maar het is goed dat het er ligt. Binnen de defensieorganisatie geldt blijkbaar ook dat ‘vrijheid niet vanzelfsprekend is’. De AFMP vindt pesten, ongewenst seksueel gedrag en discriminatie niet acceptabel. Iedereen binnen de defensieorganisatie moet zich veilig kunnen voelen, of je nu man of vrouw bent, welk geloof of seksuele voorkeur je ook hebt. Je dient met respect met elkaar om te gaan. Spreek elkaar dus aan als dat nodig is. Defensie mag echter óók kritisch naar zichzelf kijken.

Spannend jaar
2017 wordt een ‘spannend’ jaar. Medio februari komen de uitkomsten van de ‘grootste defensie-enquête’ ooit. We gaan de kazernes in om onze leden te informeren over het stuklopen van het arbeidsvoorwaardenoverleg. Ik sluit niet uit dat acties nodig zijn om forse druk op deze minister te zetten om wél tot een fatsoenlijk resultaat te komen. En ik reken daarbij op jouw/uw steun! Vrijheid is niet vanzelfsprekend, vrijheid is niet gratis! Dat geldt ook voor goede arbeidsvoorwaarden!

Met strijdbare groet,

Anne-Marie Snels
Voorzitter AFMP