10 april 2020

AFMP Corona Logboek - 10 april 2020

Het allergrootste schip van de Koninklijke Marine, de Zr.Ms. Karel Doorman, vertrekt aanstaande maandag vanuit Den Helder naar het Caribisch Gebied. Defensie zet het schip in om de civiele autoriteiten direct te kunnen ondersteunen in de coronacrisis als de situatie dit vereist. Het schip wordt in eerste instantie voor drie maanden ingezet.

De Zr.Ms. Karel Doorman was in 2017 ook in het Caribisch gebied om Sint Maarten te helpen met de wederopbouw na de orkaan Irma. Tijdens de huidige coronacrisis biedt het schip transportondersteuning om de voedselzekerheid te waarborgen. Daarnaast kan de Zr.Ms. Karel Doorman de kustwacht ondersteunen bij de maritieme grensbewaking en kan zij als uitvalsbasis dienen bij het ondersteunen van de openbare orde door personeel en materieel snel aan land te zetten. Tot slot heeft het schip medische faciliteiten om de lokale gezondheidszorg te ondersteunen bij spoedzorg die niet gerelateerd is aan het coronavirus.

KMar ontmoedigt Duitsers bij grens
De komende dagen krijgen mensen die vanuit Duitsland naar Nederland reizen bij de grens van de Koninklijke Marechaussee het advies terug te keren. De afgelopen week reisden meer mensen vanuit Duitsland naar Nederland dan een week eerder en dat is niet de bedoeling. "Langs de hele grens hebben we meer capaciteit ingezet om controles uit te voeren,” zegt een KMar-woordvoerder. Reizigers krijgen de vraag wat zij gaan doen in Nederland. "We zien veel mensen die hier willen shoppen, maar veel is dicht vanwege het coronavirus,” benadrukt de woordvoerder. “Dat vertellen we ze ook. Er is geen verbod om Nederland in te komen, maar we willen mensen wel zoveel mogelijk ontmoedigen. We moeten samen de pandemie tegengaan." Veel reizigers luisteren volgens hem gelukkig naar het advies.

VN: ‘Coronavirus bedreigt vrede en veiligheid’
De coronapandemie bedreigt de internationale vrede en veiligheid. Dit zei secretaris-generaal Antonio Guterres van de Verenigde Naties gisteren tegenover de Veiligheidsraad. "Deze pandemie leidt mogelijk tot een toename van sociale onrust en geweld die ons vermogen om tegen de ziekte te vechten sterk ondermijnt," zo sprak hij zijn vrees uit. Risico's die hij benoemde zijn terroristen die een kans zien om toe te slaan, economische instabiliteit, politieke spanningen door uitgestelde verkiezingen en problemen op het gebied van mensenrechten. Guterres riep de Veiligheidsraad op zich te verenigen bij de aanpak van het virus en zei dat dat belangrijk is om de gevolgen van de pandemie voor vrede en veiligheid te verlichten. Hij sprak over ‘de zwaarste beproeving van de VN sinds de oprichting eind 1945’.

-------------------------------

Miljoen werknemers lopen kans besmet te raken
Een miljoen werknemers in uiteenlopende beroepen lopen op hun werk de kans besmet te raken met het coronavirus. Dat stelt de FNV na een rondgang langs diverse sectoren, zoals de luchtvaart, de distributiecentra en de schoonmaakbranche. Veel mensen werken volgens de FNV toch nog buitenshuis, omdat het niet anders kan. “Maar op veel plekken gaat het anderhalve meter afstand houden niet goed, of zelfs slecht,” benadrukt FNV-vicevoorzitter Kitty Jong. "Een onacceptabele situatie." De zorg is in deze rondgang niet meegenomen. Daarover werd dinsdag al een brandbrief verstuurd naar het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Meer over:
Coronalogboek