13 oktober 2020

AFMP Corona Logboek - 13 oktober 2020

De AFMP heropent haar Corona Logboek op AFMP.nl, via de ledenapp en op haar social media-kanalen. Nu volgens velen helaas de tweede golf van het coronavirus in volle gang is, doet Defensie namelijk weer haar uiterste best om maatschappelijk haar steentje bij te dragen in deze moeilijke tijd. In dit logboek doen wij jou hiervan regelmatig uitgebreid verslag. Van april tot juli 2020 hielden we al eerder een dagelijks Corona Logboek bij. Hieraan worden nu dus nieuwe (web)pagina’s toegevoegd.

Defensie biedt flexibele ondersteuning op essentiële gebieden’
“Door COVID-19 is de krijgsmacht in 2020 meer ingezet voor de ondersteuning van civiele autoriteiten dan in voorgaande jaren. Defensie heeft laten zien op essentiële gebieden de civiele autoriteiten in Nederland goed en flexibel te kunnen ondersteunen, ook als de voorbereidingstijd kort is. Afstemming met de internationale partners bleek daarbij nodig en nuttig. Defensie heeft crisismanagement als kerncompetentie en beschikt over de daarbij horende structuren voor commandovoering.”
Dit benadrukt staatssecretaris Visser van Defensie in een op 9 oktober aan de Tweede Kamer en Eerste Kamer verstuurde brief over de lessen die Defensie als vitale sector heeft geleerd tijdens de eerste coronafase. Download via deze link de Kamerbrief. In deze brief kondigt zij aan dat zij de nationale inzet van bovengenoemde competitie verder wil ontwikkelen in samenhang met haar andere hoofdtaken samen met de nationale partners. “We hebben hierin de afgelopen jaren al stappen gezet, zijn ondertussen een vast onderdeel van landelijke (crisis)coördinatie mechanismen en we zullen de leerpunten gebruiken bij de doorontwikkeling van deze competentie,” zo verduidelijkt zij. “Ook bij toekomstige aanvragen is Defensie gereed voor inzet.”

Noodbrug van Landmacht in Gouda
In Gouda is op 9 oktober een door de Landmacht gebouwde noodbrug in gebruik genomen. Dankzij deze brug is de nieuwe coronateststraat in de stad beter bereikbaar. Genisten van de Landmacht bouwden de brug binnen één dag op. In totaal 26 militairen van 105 Geniecompagnie Waterbouw uit Den Bosch zetten in de stromende regen de losse panelen van de Baileybrug aan elkaar. Terwijl deze normaal gesproken wordt gebruikt voor zwaar militair verkeer, kunnen bezoekers er nu met de fiets of de auto overheen. De gemeente Gouda en de GGD Holland Midden kwamen met het verzoek voor de tijdelijke brug. Door de verplaatsing van de coronateststraat naar het industrieterrein Goudse Poort dreigde daar te veel verkeer te komen. Dankzij de brug is de teststraat veiliger en beter te bereiken.

Coronabesmettingen op marineschepen
Aan boord van Zr.Ms. Rotterdam en Zr.Ms. Johan de Witt zijn respectievelijk één militair en twee militairen positief getest op het coronavirus. Beide schepen namen deel aan NAVO-oefening Dynamic Mariner op de Middellandse Zee, die inmiddels is beëindigd. De besmette militairen waren al geïsoleerd van de bemanning, omdat zij milde klachten hadden. De drie, die het goed maken, zijn met een medische vlucht naar Nederland vervoerd. Het thuisfront van alle militairen is geïnformeerd. De schepen vertrokken na een korte logistieke stop richting thuishaven Den Helder. Ook in Den Helder zijn vijf bemanningsleden van Zr.Ms. Karel Doorman en Zr.Ms. Van Speijk positief getest nadat zij milde klachten kregen.