17 april 2020

AFMP Corona Logboek - 17 april 2020

RTV Drenthe was nieuwsgierig hoe het leven er tijdens de huidige coronacrisis uitziet op de Johannes Postkazerne in Havelte. De omroep ging er daarom een kijkje nemen. Daar deden majoor Thomas van den Berg, soldaat eerste klasse Elvin en sergeant Tale uit de doeken welke werkzaamheden zij juist op dit moment verrichten.

Het is op dit moment erg rustig op de Johannes Postkazerne, omdat ongeveer 80 procent van de militairen op de kazerne op dit moment thuis blijft. "Wij houden ons natuurlijk ook aan de maatregelen die het RIVM gesteld heeft,” vertelde Thomas tegenover RTV Drenthe. “Het is bij ons wel zo dat essentiële processen moeten doorgaan. Daarbij kunt u denken aan militairen die zich klaarmaken om op uitzending te gaan, maar ook aan militairen die kunnen worden ingezet om de coronacrisis te helpen beperken."

Bekijk hier de reportage van RTV Drenthe op de Johannes Postkazerne.

Defensie verbiedt gebruik Zoom
Het ministerie van Defensie verbiedt medewerkers om op zakelijke apparaten, zoals computers en telefoons, de videobelapp Zoom te gebruiken. Dit bevestigde een woordvoerder donderdag na berichtgeving hierover in Het Financieele Dagblad. Volgens de Beveiligingsautoriteit (BA), die bij Defensie verantwoordelijk is voor het beleid en het toezicht op dit terrein, kent de app ‘veel beveiligingsproblemen’. Deze problemen vormen niet alleen een gevaar voor de privacy van de gebruiker, maar ook voor de informatiebeveiliging van Defensie. Over welke risico's de BA het heeft, is niet helemaal duidelijk. Wel kwamen recent meerdere beveiligingsissues rond Zoom aan het licht, nadat de app snel aan populariteit won. Naast Zoom staan er geen andere videobelapps op de zwarte lijst van Defensie. Het ministerie adviseert medewerkers om op hun interne netwerk de zakelijke variant van Skype te gebruiken voor onderlinge communicatie. Voor communicatie met collega's die niet op dat netwerk kunnen, is Microsoft Teams een geschikt alternatief.

Grenscontroles KMar krijgen dit weekend vervolg
De door de Koninklijke Marechaussee uitgevoerde grenscontroles van afgelopen paasweekend in Noord- en Midden-Limburg krijgen komend weekend een vervolg. De Veiligheidsregio Limburg-Noord heeft deze afspraak met de KMar gemaakt. Tijdens deze controles krijgen Duitsers het verzoek van marechaussees om de grens met Nederland niet over te steken als dit niet nodig is. Door dit ontmoedigingsbeleid moet ervoor worden gezorgd dat het coronavirus niet ongewild Limburg binnenkomt. Anderzijds krijgen Limburgers het verzoek om niet onnodig de grens met Duitsland te passeren, bijvoorbeeld om te gaan tanken of om boodschappen te doen. Volgens de Veiligheidsregio Limburg-Noord hebben de grenscontroles van het Paasweekend hun vruchten afgeworpen. Het overlegorgaan van Noord- en Midden-Limburgse burgemeesters benadrukt dat Duitsers in groten getale zijn thuisgebleven.

Meer over:
Coronalogboek