19 oktober 2020

AFMP Corona Logboek - 19 oktober 2020

18 leerlingen die de Algemene Militaire Opleiding Luchtmobiel volgen, zijn negatief getest op COVID-19. Zij zijn uit isolatie en hebben dit weekend thuis doorgebracht. Vandaag gaan ze verder met hun opleiding. Afgelopen donderdag gingen 60 leerlingen preventief in isolatie op de Oranjekazerne in Schaarsbergen, omdat 18 van hen coronagerelateerde klachten hadden. Na een reguliere COVID-test bleken zij niet besmet met het coronavirus.

Volgens Defensie gaan het opleiden en het trainen van militairen in coronatijd zoveel mogelijk door, omdat zij een bijdrage levert aan de vitale processen in ons land. De Landmacht treft maatregelen om besmettingen met het coronavirus zoveel mogelijk te voorkomen. Desondanks valt dit risico niet helemaal te voorkomen. Defensie is daarom scherp op eventuele besmettingen en plaatst mensen waar mogelijk in preventieve isolatie.

Eerste militair verpleegkundigen aan de slag in UMC Utrecht
De eerste militair verpleegkundigen werken vanaf vandaag op de corona-afdeling van het UMC Utrecht. Na een dag bijscholing worden uiteindelijk honderd militairen ingezet in het UMC Utrecht, waar in totaal 52 bedden staan voor coronapatiënten. In het Utrechtse ziekenhuis zijn de eerste 26 bedden in gebruik genomen waar coronapatiënten terechtkomen uit ziekenhuizen die tegen de grenzen van de capaciteit aanlopen. Eind deze week moeten ook de andere 26 bezet zijn. Met de inzet van militairen wordt de druk op het zorgpersoneel verlicht.

8000 Slowaakse militairen ingezet bij afnemen coronatests
Slowakije wil 8000 soldaten en 50.000 ambtenaren inzetten voor massale coronatests onder de bevolking. Tot dit besluit kwam de Slowaakse regering afgelopen zondag. Na een speciale kabinetsvergadering benadrukte minister van Defensie Jaroslav Nad dat hij alle beschikbare soldaten, politieagenten en brandweerlieden wil inzetten voor de coronatests. Het is nog niet duidelijk of de tests vrijwillig of verplicht worden. Premier Igor Matovic zei dat er heftig over de kwestie is gediscussieerd. Zoveel mogelijk mensen moeten deelnemen, om een succes te maken van de massatests. Anders dreigt een landelijke lockdown.

Belgische legertop: ‘COVID-19 geen fictie’
De Belgische legertop heeft het decor van de populaire soap Thuis gebruikt om een voorlichtingsfilmpje op te nemen voor het personeel van het leger. Admiraal Michel Hofman en generaal-majoor Marc Thys verleenden in dit decor hun medewerking. Zij roepen medewerkers nadrukkelijk op om de coronarichtlijnen in België te volgen. Generaal-majoor Marc Thys kwam op het idee om een coronafilmpje op te nemen voor het legerpersoneel. Daarom ging de Belgische legertop dinsdag naar de Belgische televisiestudio, waar de soapserie Thuis wordt opgenomen. “We zagen dat de coronacijfers exponentieel toenamen en dat we iets moesten doen,” verduidelijkt Marc Thys.
Daarom nam Defensie contact op met de makers van de soap om een filmpje op te nemen. Al snel kon een afspraak worden gemaakt, omdat Defensie en de makers van de serie al langer samenwerken voor de verhaallijn van het personage Stan, een soldaat. In het filmpje dat Defensie online heeft gezet, spelen admiraal Hofman en generaal-majoor Thys eerst een dialoog, maar al snel stappen de twee uit hun rol om hun medewerkers erop te wijzen dat de strijd tegen COVID-19 géén fictie is.

Meer over:
Coronalogboek