2 april 2020

AFMP Corona Logboek – 2 april 2020

Afgelopen weekend stuurde Defensie zes artsen en twaalf verpleegkundigen naar Gelderse Vallei in Ede, het eerste ziekenhuis in Nederland waar tijdens de coronacrisis militair medisch personeel werd ingezet. De achttien militairen volgden maandag een interne opleiding. Dinsdag gingen ze aan het werk op de afdelingen intensive care en spoedeisende hulp. Gelderse Vallei vroeg om militaire hulp na een drastische uitbreiding van het aantal ic-bedden.

Bijna honderd
Deze week gingen in totaal bijna honderd verpleegkundigen en artsen van Defensie aan de slag in ziekenhuizen. Door de coronacrisis was daar een gebrek aan personeel op de intensive care-afdelingen. Eerder werd al bekend dat het leger 65 beademingsapparaten aan ziekenhuizen levert. De tien militaire artsen en 85 verpleegkundigen versterken nu de gelederen in negen ziekenhuizen.

---------------------------------

Medische faciliteiten
Defensie bekijkt of marineschepen met uitgebreide medische faciliteiten kunnen worden ingezet. Daarbij wordt onder meer gekeken naar inzet in het Caribisch gebied. Medische planners van Defensie zijn al langer aan het werk in Brabantse ziekenhuizen. Ze helpen daar bij de herverdeling van patiënten over andere ziekenhuizen elders in Nederland. Ook bieden planners het ministerie van Volksgezondheid ondersteuning bij de aanpak van de coronacrisis.

Reis afgebroken
Onderzeeboot Zr.Ms. Dolfijn breekt eind deze week haar reis vlakbij Schotland af. Een aantal van de 58 bemanningsleden heeft of had namelijk het coronavirus. Op 29 maart zijn vijftien militairen met milde griepverschijnselen getest om te kunnen beoordelen of zij door het virus antistoffen hadden aangemaakt. Dat bleek bij acht van hen het geval. De onderzeeboot vaart van Schotland naar Den Helder en daar komt deze week een abrupt einde aan. Dat is twee weken eerder dan werd aangenomen. De bemanning gaat in quarantaine om verdere besmetting te voorkomen.

Aangrijpend gedicht
De 91-jarige Wim Jilleba, maar liefst 67 jaar lid van onze bond, reageerde dankbaar op de eerste extra digitale AFMP-nieuwsbrief, die wij deze week aan alle leden verzonden vanwege de coronacrisis. Hij stuurde ons een mail met een uitgebreide reactie en voegde hieraan een aangrijpend gedicht toe. Met zijn toestemming voegen we zijn reactie en de poëzie die uit zijn pen vloeide toe aan het AFMP Corona Logboek.

‘Het is goed om tijdens deze periode van contact armoede van tijd tot tijd van diverse kanten een mailtje te mogen ontvangen,’ zo liet Wim Jilleba ons weten. ‘Ik stuur er zelf ook wel wat, meestal vergezeld van een gedicht van mijzelf. Ik ben na mijn pensionering schrijver/dichter geworden. Hetgeen logisch is, want dat was ik eigenlijk altijd al, maar dat hoefde niemand te weten. Dit begeleidend gedicht schreef ik voor drs. kolonel Carel Banse(gepensioneerd), die een boek samenstelde met verhalen door en over veteranen. Het boek heeft als titel ‘Onbereikbaar Dichtbij’.’

Onbereikbaar dichtbij

graag wilde hij zijn als de vader
zijn vader stoer, bang voor niets
streed voor vrede vrijheid orde

vader aanraakbaar zo dichtbij
heel dichtbij toch onbereikbaar
kijkt hem aan, ziet hij hem wel?
vader schildert in zachte kleuren

van vrede vrijheid orde met penseel
aangereikt door hunkerende zoon
hunkerende zoon naar aai over de bol
bestaan er vaders als in boeken
die hun zoon bij het spel opzoeken

bij het spel opzoeken hem prijzen
prijzen om zijn spel met een knuffel
zonder storing van oorlogsbeelden?

pas in de omarming vader en zoon
op zijn sterfbed was daar ontspanning
ontspanning voor het zachte heengaan

 

Meer over:
Coronalogboek