22 oktober 2020

AFMP Corona Logboek - 22 oktober 2020

Het coronavirus heeft impact op iedereen die bij Defensie werkt. Belangrijk is dat jouw werkgever jou de broodnodige zekerheid en veiligheid biedt door de coronarichtlijnen goed toe te passen. Hoe ervaar jij dit? Kun jij veilig werken of lapt jouw leidinggevende de richtlijnen aan zijn laars? Geef jouw melding door aan het Meldpunt Corona, dat de AFMP deze week heeft geopend.

Het nieuwe Meldpunt Corona van de AFMP is bereikbaar via dit reactieformulier. Alle binnengekomen meldingen zullen we - natuurlijk anoniem - gebruiken om de werkgever te bewegen verbeteringen door te voeren of waar het goed gaat dat als voorbeeld te hanteren voor andere teams en afdelingen. Heb je een brandende coronavraag, waarop je graag antwoord van ons wilt? Neem dan contact op met één van onze sectorhoofden. Ga via deze link naar de webpagina van het Meldpunt Corona van de AFMP.

Oefening Zebra Sword in ons land
De voorbereidingen van vier landmachtbrigades op grootschalige gevechtsoperaties zijn vanwege de coronacrisis van Duitsland naar Nederland verplaatst. Op diverse plekken in ons land zullen van 26 oktober tot 11 november voorbereidingen plaatsvinden in het kader van de oefening Zebra Sword. Vanwege Zebra Sword zijn er op de Nederlandse wegen nu al meer militaire transporten dan normaal gesproken.
Vandaag verplaatsen ruim 20 gevechtsvoertuigen, waaronder CV90’s en een Leopard II bergingstank, zich van Havelte naar de Leusderheide bij Amersfoort. Er zal worden geoefend op militaire terreinen in de buurt van Weert, de Peel, Oirschot, Stroe, Deelen, ’t Harde en de Marnewaard. Daarnaast zijn militairen actief buiten oefenterreinen tussen Amersfoort, Arnhem en Hoogeveen. Defensie vraagt de mensen om afstand te bewaren en de oefenende eenheden niet op te zoeken.
Vanwege het rondwarende coronavirus oefenen de eenheden in kleinere verbanden en op verschillende locaties zoals oefenterreinen, maar ook binnen de bebouwde kom. Om besmetting met het coronavirus te voorkomen, vermijden de militairen zoveel mogelijk contact met de bevolking De Landmacht houdt zich aan de coronamaatregelen. Daarom beperken eenheden onderlinge interacties. Alle militairen hebben meerdere gezichtsmaskers. Als zij ziekteverschijnselen krijgen, dan laat Defensie hen isoleren en testen.

Belgische leger klaar voor nieuwe strijd tegen coronavirus
De leiding van het Belgische leger onderzoekt op verzoek van minister van Defensie Ludivine Dedonder welke hulp zij nu of op langere termijn kan bieden in de hernieuwde strijd tegen het coronavirus. Defensie in België onderhoudt op dit moment contact met de autoriteiten, die verantwoordelijk zijn voor het beheer van de crisis en biedt steun wanneer dat kan. “In de toekomst zal het leger proactief aangeven wat de mogelijkheden zijn. De resultaten van die analyse zullen worden overgemaakt aan de gezagsdragers, die dan beslissen over de inzet van de militaire middelen,” zo benadrukt een woordvoerder van het Belgische leger.

Meer over:
Coronalogboek