7 november 2019

AFMP: 'Uitspraak Öztürk is schandalig'

De AFMP is geschokt door de schandalige uitspraak van Tweede Kamerlid Öztürk van DENK, die militairen neerzet als moordenaars. “Wij roepen onze leden op om zich aan te sluiten bij de aangifte tegen hem door advocaat Michael Ruperti”, zo benadrukt AFMP-voorzitter Anne-Marie Snels.

Leden kunnen zich aansluiten bij deze aangifte door een e-mail te sturen naar advocaat Michael Ruperti, initiatiefnemer van de aangifte waarmee hij volgende week naar het politiebureau wil gaan: ruperti@cleerdin-hamer.nl. “Geef hiermee een signaal af dat de uitspraak van Öztürk echt niet kan!”, zo spreekt Snels haar grote verontwaardiging uit.

In opspraak
Kamerlid Selcuk Öztürk kwam dinsdag in opspraak tijdens het debat met minister Bijleveld over de burgerslachtoffers die in 2015 bij twee Nederlandse bombardementen in Irak te betreuren waren. “De vliegers hebben naar eer en geweten gehandeld en valt niets te verwijten,” was al eerder de conclusie van het OM. Desondanks benadrukte Öztürk dat Nederlandse militairen ‘willens en wetens’ onschuldige burgers in Irak hebben vermoord. Hij riep met deze uitspraak overigens grote verontwaardiging op bij de andere politieke partijen.

Extra krenkend
Net als de andere militaire vakbonden schaart ook de AFMP zich achter de aangifte tegen Denk. De aangifte blijft trouwens niet beperkt tot Öztürk. Ook tegen zijn partijgenoot Farid Azarkan wordt aangifte gedaan. Volgens Ruperti zorgde hij ervoor dat de uitspraken van Öztürk extra krenkend werden door in het televisieprogramma Pauw te beklemtonen ‘dat dit in elk geval mooie tv oplevert’. In totaal gaan tot nu toe 1200 Nederlandse militairen aangifte doen tegen de partij DENK vanwege de uitspraken van Öztürk.
“Of de aangifte kans van slagen maakt, is nog niet duidelijk, Tweede Kamerleden mogen binnen de muren van de Tweede Kamer namelijk alles zeggen, daarbuiten niet. Maar hiermee geven militairen en vakbonden in ieder geval een duidelijk signaal af dat dergelijke uitspraken volstrekt onacceptabel zijn”, aldus Anne-Marie Snels.

 

Meer over:
Luchtmacht