14 april 2021

AFMP kraakt bezuinigingen op munitievoorraad

AFMP-voorzitter Ton van den Berg is erg bezorgd en kritisch over de voorgenomen bezuinigingen op de munitievoorraad van Defensie. “Het is heel belangrijk dat militairen op missie alle munitie bij zich hebben die nodig is,” zo benadrukt hij vandaag tegenover de NOS. “Ook voor trainingen is echte munitie van belang. Dan krijg je als militair pas goed door hoe zo'n wapen werkt en wat het doet. Die ervaring krijg je niet met een simulatie."

Samen met de ACOM kraakt de AFMP in een NOS-artikel kritische noten over de geplande bezuinigingen op munitiegebied. Beide bonden zijn ervan overtuigd dat deze bezuinigingen ten koste gaan van zowel de trainingen als de missies van militairen. Het ministerie bevestigt vandaag een bericht uit de Telegraaf van dinsdag dat het munitiebudget vanaf 2022 daalt van 140 miljoen naar 80 miljoen euro. Die klap wordt volgend jaar nog deels opgevangen door een compensatie van 40 miljoen, maar is vanaf 2023 structureel. "Dit is te triest voor woorden,” concludeert ACOM-voorzitter Jan Kropf. "We moeten ons als BV Nederland schamen. We verkwanselen onze vrijheid en veiligheid op deze manier."

Hoger prijskaartje
De bezuiniging raakt niet de kleinere kalibers, zoals kogels voor pistolen en machinegeweren, maar de grotere kapitale munitie. Het gaat onder meer om raketten en granaten voor bijvoorbeeld houwitsers en straaljagers, die geavanceerder worden en waaraan dus ook een steeds hoger prijskaartje hangt. Het ministerie van Defensie benadrukt dat er internationaal een grote vraag is, maar dat het aanbod beperkt is. Volgens het ministerie drijft dit de prijs nóg verder op.

Simulaties
Om te kunnen bezuinigen, gaat de krijgsmacht meer gebruikmaken van simulaties en trainen met goedkopere munitie. Als AFMP-voorzitter ziet Ton van den Berg deze voorgestelde simulaties niet zitten. De ervaring in de omgang met een wapen, doe je in zijn ogen niet op tijdens simulaties.

11,7 miljard
Defensie heeft al jaren financiële problemen. Demissionair minister Bijleveld van Defensie vroeg enkele weken terug nog om honderden miljoenen euro’s om de begroting voor dit jaar sluitend te krijgen. Begin februari benadrukte zij dat een nieuw kabinet elk jaar 4 miljard euro extra voor de krijgsmacht moet uittrekken. Het budget voor 2021 is 11,7 miljard euro. 

Meer over:
GVW