24 juni 2020

AFMP-leden in de schijnwerpers

Voor de juni-uitgave van OpLinie spraken we uitgebreid met de geridderde AFMP-leden Cyril Vugts en Hans Rombouts. Tijdens de recente Lintjesregen werden zij respectievelijk Ridder in de Orde van Oranje Nassau met de zwaarden en Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Enkele mooie uitspraken uit hun interviews willen we je niet onthouden. “Voor mij en mijn vrouw vormt mijn benoeming een mooi lichtpuntje in deze onzekere coronatijd.”

Cyril
In zijn interview benadrukt Cyril Vugts dat zijn hoge koninklijke onderscheiding een mooie waardering vormt voor het vrijwilligerswerk en het militaire werk dat hij jarenlang heeft gedaan.
"Natuurlijk deed en doe ik dit werk niet voor een beloning, maar het was een prachtige verrassing om dit aan de telefoon te vernemen van minister Bijleveld van Defensie,” zo zegt hij. Volgens Cyril betekenen de complimenten van de minister veel voor hem. “Ik vond het bijvoorbeeld mooi dat er in haar considerans een stukje stond over mijn bijdrage aan het gevecht om Wanu-brug in Afghanistan in 2006. Deze actie werd door Willem-Alexander nog bij name genoemd bij het uitreiken van de Militaire Willemsorde aan het Korps Commandotroepen. Als commandant van een pantservoertuig was ik aangesloten bij een team van 25 commando’s, die in een hinderlaag van de Taliban liep. Deze hinderlaag werd ingezet met een zeer zware bermbom. Mijn voertuig stond in het centrum van een 2,5 uur durend vuurgevecht. Het was fijn om waardering van de minister te krijgen dat ik me vanuit deze benarde positie dapper staande wist te houden.”

Hans
Vrijdagochtend 24 april 2020 staat voor altijd in het geheugen gegrift van de in het Belgische Mol-Wezel wonende Hans Rombouts. Die ochtend kreeg hij een bijzonder telefoontje van de Nederlandse ambassadeur van de ambassade in Brussel. Hij bracht Hans de boodschap dat koning Willem-Alexander hem heeft benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Het telefoontje van de ambassadeur kwam voor Hans onverwacht. “Ik was in shock,” benadrukt Hans. “Het was overweldigend om te horen dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd mij te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Het is een extra waardering voor het vele vrijwilligerswerk, dat ik de afgelopen jaren heb gedaan en nog steeds met veel plezier doe. Ik ben er bijzonder trots op. Als de coronacrisis voorbij is, wordt landelijk één moment vastgelegd waarop alle Koninklijke onderscheidingen worden uitgereikt in de Nederlandse gemeenten, op het paleis van de gouverneur op Curaçao en op de diverse Nederlandse ambassades in het buitenland. Aan de telefoon zei de ambassadeur te hopen mij dan ook te ontmoeten in Brussel om de versierselen te kunnen uitreiken. Voor mij en mijn vrouw met wie ik al ruim vijftig jaar getrouwd ben, vormt mijn benoeming een mooi lichtpuntje in deze onzekere en donkere coronavirustijd.”

Lees het volledige interview met Hans en Cyril in de nieuwste op 20 juni verschenen uitgave van OpLinie!

Meer over:
Vereniging