21 januari 2021

AFMP-lid Simon Baake: ‘Ik ben altijd al pro-vakbond geweest’

De 32-jarige Simon Baake is sinds de zomer van 2020 instructeur bij de Koninklijke Marine Technische Opleidingen (KMTO). Direct bij de start van zijn defensieloopbaan in 2006 werd hij lid van onze bond. In een interview, dat eerder in OpLinie verscheen, vertelt hij over zijn werk en over zijn AFMP-lidmaatschap. “De AFMP spant zich tot het uiterste voor leden in.”

Waaruit bestaat je dagelijkse werk?
Als instructeur bij de KMTO geef ik praktijklessen aan leerlingen. Voor hen vormen deze lessen op dit moment een combinatie van theorie en praktijkstage. Omdat de leerlingen door het coronavirus niet naar buiten kunnen, krijgen zij een alternatief lesprogramma aangeboden. In praktijklokalen mogen zij om praktijkervaring op te doen bijvoorbeeld sleutelen aan buitenboordmotoren, pompen en kleppen van marineschepen in een testopstelling.

Wat vind je het mooist aan je baan?

Ik kan leerlingen als instructeur hetzelfde plezier bezorgen dat ik had toen ik na het afbreken van mijn middelbare-schoolopleiding de opleiding Vrede & Veiligheid voor een baan bij Defensie ging volgen. Deze opleiding beviel me erg. ‘Boeien & binden’ zijn onderdeel van het KMTO-lesprogramma en dit spreekt mij zeer aan. Ik zie mijn vroegere zelf terug in de jonge mannen en vrouwen die ik les geef. Sommige leerlingen weten eerst niet zo goed wat zij met hun loopbaan aan moeten, maar raken tijdens hun opleiding steeds gemotiveerder.

Sinds wanneer ben je AFMP-lid?
Direct toen ik in 2006 in dienst kwam bij Defensie, sloot ik me aan als lid. Omdat ik altijd al pro-vakbond ben geweest en in het verleden al eens lid van FNV Uitzendkrachten was, hoefde niemand me te overtuigen van de noodzaak om lid te worden. Defensie is een fijne werkgever, maar laat in de praktijk toch de nodige steken vallen. Daarom is het fijn dat er een militaire vakbond als de AFMP is, die de werkgever voortdurend scherp houdt en zich bezighoudt met de cao-onderhandelingen namens de militairen en burgermedewerkers bij Defensie.

Heb je onze bond ooit ingeschakeld voor hulp?
Ja, alweer een hele tijd geleden attendeerde ik de AFMP op een specifieke tussenstudie die ik destijds volgde. Deze opleiding liep niet bepaald lekker en daarom vroeg ik de AFMP om als vakbond een oogje in het zeil te houden. Met de hulp van een jurist van de bond stelde ik uiteindelijk een bezwaarschrift tegen deze tussenstudie op. Omdat deze zaak nog loopt, kan en wil ik er verder niets over zeggen.”

Wat is je belangrijkste gevoel bij de AFMP?
“Ik merk als lid dat de AFMP leden écht snel vooruit wilt helpen. Zij spant zich tot het uiterste voor hen in. Toen ik mijn eerste mailtje aan de bond stuurde, kreeg ik bijvoorbeeld direct antwoord en gingen zij voor me aan de slag.”