5 juni 2023

AFMP-medewerker Hans Treffers genomineerd voor Witte Anjer Prijs

Hans Treffers, coördinator van het team ledenbelangen van de AFMP, is één van de vijftien genomineerden voor de Witte Anjer Prijs 2023. Het Nationaal Comité Veteranendag reikt deze onderscheiding sinds 2018 jaarlijks uit aan iemand die een bijzondere rol speelt in het leven van veteranen. In 2009 raakte Hans als militair zwaar gewond bij een raketaanval in Afghanistan en sindsdien organiseert hij jaarlijks een herdenking voor zijn hierbij om het leven gekomen collega Azdin Chadli. Hans hoort op 14 juni of hij heeft gewonnen.

Fotografie: Bart Maat

De winnaar van de Witte Anjer Prijs ontvangt een bokaal, ontworpen door veteraan en kunstenaar Jelmer Zwaan. Ook is hij of zij eregast zijn tijdens de Nederlandse Veteranendag op 24 juni in Den Haag. Hans, die sinds vorig jaar werkzaam is voor onze bond, reageert enthousiast op zijn nominatie voor de prijs. “Natuurlijk was ik hierdoor verrast,” zegt hij. “Ik had echter al vrij snel door dat mijn vrouw Ruth hierachter zat. Als militair ben je vanzelfsprekend bezig met de mensen om je heen. Het besef wat dat voor anderen betekent, komt pas wanneer je daarop wordt gewezen. In mijn geval is dit via mijn nominatie voor de prijs. Dat voelt heel speciaal.”

Jaarlijkse herdenking

Hans raakte tijdens zijn derde missie als militair in 2009 zwaar gewond, toen het kamp waar hij met zijn eenheid verbleef, werd getroffen door een raketaanval. Na een operatie van maar liefst 48 uur ontwaakte hij op de intensive care in Nederland. Zijn collega Azdin Chadli overleed ter plekke. Hans organiseert elk jaar een herdenking voor Azdin op 6 april. Hiervoor komt de eenheid van Hans samen met een grote groep familieleden, vrienden en andere betrokkenen. De moeder van Azdin is altijd aanwezig. Ondanks het mindere weer, werd de afgelopen herdenking weer druk bezocht.

Bijzondere positie
Nadat hij 14 jaar geleden was hersteld van zijn ergste verwondingen, werd Hans zich naar eigen zeggen eens te meer bewust van de bijzondere en vaak lastige positie waarin je als militair terecht kunt komen.
“Ik leerde de moeilijke kant van het militair zijn kennen,” benadrukt hij. “Ik heb destijds veel geluk gehad met de goede begeleiding die ik vanuit Defensie kreeg en met de casecoördinator die aan mij werd toegewezen. Dankzij deze hulp had ik alles relatief weer snel op de rit en kon ik na een aantal maanden weer aan het werk. Later leerde ik dat lang niet iedere militair of burgermedewerker bij Defensie op goede steun en begeleiding kan rekenen. Zo raakte ik steeds meer doordrongen van de noodzaak van de AFMP als vakbond. Uiteindelijk kreeg ik de mooie kans om als coördinator ledenbelangen van de bond betrokken te blijven bij de defensiewereld waarin ik twintig jaar heb gewerkt.”