24 mei 2023

AFMP: ‘Pensioenbezwaar bij ABP niet zinvol’

Het vóór 31 mei a.s. indienen van een pro forma bezwaar tegen de Wet toekomst pensioenen (WTP) bij pensioenfonds ABP biedt geen enkele juridische bescherming als de overgang naar het vernieuwde pensioenstelsel voor persoonlijke pensioenschade zorgt. De oproep van de CMHF om bezwaar aan te tekenen, is voortijdig en juridisch niet steekhoudend. Dit zegt Pauline de Casparis, jurist en secretaris bij de AFMP.

De CMHF zette op 9 mei een bezwaarschrift op haar website, waarmee de leden van deze vakbond pro forma bezwaar kunnen maken tegen de overgang, nog vóórdat de nieuwe pensioenwet van kracht is. Nadat FNV-voorzitter Tuur Elzinga deze oproep tot bezwaar maken afgelopen vrijdag in een programma van BNR Nieuwsradio al kwalificeerde als ‘volksverlakkerij bedoeld voor een sterkere onderhandelingspositie’ en de Nederlandse Politiebond (NPB) zich schaarde achter zijn kritiek, spreekt nu ook de AFMP zich hiertegen uit. “Het is simpelweg veel te vroeg om juridisch in actie te komen en de gevolgen voor individuen zijn nog niet te overzien,” benadrukt De Casparis.

Veel tijd
Wij verwachten dat de door de CMHF beoogde bezwarenprocedures geen doel treffen, omdat de wet nog niet is aangenomen. Het ABP is bovendien slechts de uitvoerder van de nog te maken afspraken over de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel. Het staat iedereen uiteraard vrij om zelf bezwaar in te dienen. Houd er dan wel rekening mee dat het ABP niets met het bezwaar zal doen.
Als ook de Eerste Kamer de nieuwe pensioenwet heeft aangenomen, is er nog veel tijd om tot nieuwe pensioenafspraken te komen. Vanzelfsprekend betrekken wij jullie als leden hierbij en zullen we zorgen voor inspraakmogelijkheden. Tegen die tijd brengen wij ook advies uit aan leden die de overgang van hun pensioen juridisch willen aanvechten.